PALA OPTUŽNICA PROTIV EKIPE IZ "KAVAČKOG KLANA": Crnogorci ŠTITE Veljine pucače!

Autor:

Hronika

02.07.2021

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obrenovčani Nikola Mirić (35) i Jovan Trkulja (35), osumnjičeni za pokušaje likvidacija šefa "škaljarskog klana" Jovana Vukotića i Milića Minje Šakovića, koji se u policijskoj evidenciji vodi kao šef podgoričkog ogranka "škaljaraca", kao i Vukotićevog telohranitelja Marka Martinovića, oslobođeni su tih optužbi pred Vrhovnim sudom Crne Gore, kao i njihovi saučesnici iz Podgorice policajac Aleksandar Veljović (30) i Jovan Miranović (41).

RepublikaFoto: Ilustracija: Republika.rs, Tanjug/Rade Prelić, MUP Srbije
Veljko Belivuk

Crnogorska javnost šokirana je sudskom odlukom jer su pronađeni brojni dokazi protiv četvorice osumnjičenih za koje se sumnja da su delovali u okviru suparničkog "kavačkog klana", a koji nedvosmisleno ukazuju na planiranje svirepih ubistava. Osim što su dvojica osumnjičenih pronađeni u stanu koji su kupili preko puta Šakovićeve kuće u podgoričkom naselju Zagorič, odakle su motrili na svaki njegov korak, policija je otkrila još nekoliko štek-stanova, a kod osumnjičenih je pronađeno oružje namenjeno za likvidacije: snajper sa prigušivačem, puške i pištolji različitih kalibara i municija. Oduzeto im je i nekoliko putničkih automobila, kombi i motor.

U posedu organizovane kriminalne grupe pronađeni su i kriptovani telefoni, preko kojih su razmenjivali informacije o kretanju svojih meta i druge detalje plana za njihovo smaknuće. Obrenovčane su u crnogorskoj policiji doveli u vezu sa Veljkom Belivukom, desnom rukom šefa "kavčana" Radoja Zvicera.

- Osumnjičeni su danima nadgledali Šakovićevu kuću, kao i lokacije na kojima stanuju Jovan Vukotić i njegov prijatelj i telohranitelj. Sumnja se da su Obrenovčani dovedeni da izvrše ubistva u kojima je definitivno neko iz policije imao svoju ulogu. Prema saznanjima policije, Veljović je javljao pucačima da li im preti opasnost od policije, odnosno da li im je neko za petama, kao i gde se nalaze policijske patrole - ispričao je izvor Srpskog telegrafa iz crnogorske policije.

Vrhovni sud Crne Gore je, uprkos oslobađanju optužbi za pokušaje ubistva, optuženom četvercu produžio pritvor za još tri meseca ali samo zbog stvaranja kriminalne organizacije.

- Tužilaštvo nije ponudilo dokaze protiv osumnjičenih za planiranje ubistava, ali im je produžen pritvor na još tri meseca zbog stvaranja kriminalne organizacije. Trkulji i Miriću pritvor je produžen zbog opasnosti od bekstva jer su strani državljani, a Miranoviću zbog opasnosti od ponavljanja dela jer je i ranije osuđivan za stvaranje kriminalne organizacije - navedeno je u obrazloženju Vrhovnog suda Crne Gore.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen

Zviceru javljeno da pobegne

Vođi "kavčana" Radoju Zviceru doušnici iz policije su dali informaciju, te je pobegao pre velikih hapšenja njegovih saradnika, u strahu da će propevati pohapšeni, između ostalog i oni koji su planirali ubistvo vođe "škaljaraca". Zvicer je iz Crne Gore preko Bosne i Hercegovine i Španije pobegao u Brazil i Dominikansku Republiku. Tamo se već nalazio Nikola Vušović Džoni, Zvicerova i Belivukova desna ruka, za kojim je takođe raspisana crvena Interpolova poternica. Džoni i Zvicer, prema saznaju operativnih službi u Južnoj Americi, žive s lažnim imenima i organizuju transport tona kokaina u zapadnu Evropu, piše Newsbeezer.com.

Podsetimo, istraga u ovom slučaju počela je nakon što je crnogorska policija početkom marta dobila informaciju da je u Crnu Goru ušla osoba "kojoj je plaćeno da iz snajperske puške likvidira Šakovića ili dvojicu njegovih prijatelja iz klana", i to po nalogu "kavačkog klana". Inspektori su od tada kontrolisali kombi koji je nekoliko dana bio parkiran blizu Šakovićeve kuće, pa se ispostavilo da ga koriste Mirić, Trkulja, Veljović i Miranović, koji su bili maskirani u građevinske radnike.

Srpska policija otkrila saradnika "kavčana"

Crnogorsko tužilaštvo je putem međunarodne policijske saradnje, preko Interpola, imalo informaciju da se priprema likvidacija Šakovića u Crnoj Gori. U tome im je najviše pomogla saradnja sa srpskom policijom, koja je označila i srpskog državljanina Zorana Lekića kao člana "kavačke grupe". Saznalo se da je stan u izgradnji na poslednjem spratu zgrade u Zagoriču, iz kojeg je trebalo da se snajperom nanišani Šaković i liši života, Lekić kupio 29. januara ove godine za 18.000 evra, a od okrivljenog Mirića je prilikom hapšenja oduzeto više ključeva tog stana.

U tom stanu pronađen je pištolj bez fabričkog broja, silikonske maske, puščana municija i dvogled koji snima i meri udaljenost do određene tačke, dok je pretresom BMW pronađeno više kanistera benzina, hepo kocki, sporogorećih štapina. Tužilac je izrazio sumnju da su uhapšeni planirali da zapale stan nakon što izvrše ubistvo Šakovića.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading