SRPSKI PEDOFILI HARAJU INSTAGRAMOM! Lažu da su doktorke, roditeljima nude savete pa traže slike dece

Autor:

Hronika

29.06.2021

07:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Upozorenje roditeljima, ni slučajno ne šaljite slike - sve više profila na kojima se pedofili predstavljaju kao žene, doktorke, pa traže fotografije da bi dali besplatan savet.

RepublikaFoto: pixabay.com

Čime se služe pedofili koji traže fotografije i snimke od naivnih roditelja, objasnili su stručnjak za bezbednost na Internetu Katarina Jonev i Igor Jurić iz Fondacije "Tijana Jurić".

Pojavili su se lažni pedijatri, što je Katarina objavila na svom Instagram profilu. Nudili roditeljima savete, pa tražili fotografije gole dece pre "pregleda". Šta su posle s njima radili, znaju samo oni ali ne i roditelji koji su ih naivno poslali očekujući savet lekara.

Nažalost, mreže imaju politike da dozvoljavaju određenim profilima da se bave ovakvom aktivnošću. Pojedinci su našli način kako svoje bolesne potrebe da zadovolje, da dođu do fotografija dece. Imali smo veliki broj slučajeva, lažnih novinara koji kontaktiraju mlade sportistkinje, lažne fotografe koji zovu devojčice da budu manekenke, i ovo što je učestalo sada u poslednjih godinu i po dana, to su lažni pedijatri. Predstavljaju se kao ženske osobe, na profilima pozivaju roditelje da se obrate, dele neke savete - upozorila je ona.

RepublikaFoto: pixabay.com
Tekst potpisa

Ko šalje nepoznatim ljudima slike svog deteta, šta mu je u glavi? Ne radi se o besplatnom savetu, isto ćete dobiti besplatan savet ako pozovete Dom zdravlja.

- Roditelji jesu izgubljeni, znam i one koji imaju po pet-šest pedijatara u telefonu, ne znaju više šta da rade. Čim neko traži slike deteta, intimnog dela tela, to ne može biti u redu. Ne šaljite fotografije svog deteta nikome, ovakvih zloupotreba je sve više i više - rekla je ona.

Zavisi kako se krivično delo karakteriše, da li je fotografija zloupotrebljena ili je kasnije i distribuirana, kao i video snimci, rekao je Igor Jurić. Zakon srazmerno tome određuje kaznu.

Ja moram reći da, pošto vodimo net patrolu i stalno smo u susretu sa raznim video materijalima i fotografijama zloupotrebe dece, taj broj i način distribuiranja sve više se povećava. Svakog dana dobijamo ih sve više. Tu postoje i dve različite stvari - rekao je on.

Broj zloupotreba je povećan na Internetu, ali je nivo svesti na malo višem nivou, kada su prijave u pitanju.

Ljudi danas znaju da neke stvari ne smeju da se zloupotrebljavaju, i tada se dogodi prijava. Nivo tehnološke pismenosti jeste na malo niskom nivou, kada ljude upozoravamo na ovakve stvari na radionicama, oni kažu - ma, preterujete. Misle da je nemoguće sve dok se ne dogodi - rekao je on na Prvoj.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading