JEZIVA NESREĆA POTRESLA GRAĐANE SURČINA: Branko STRADAO U SEPTIČKOJ JAMI, prijatelj koji je pokušao da ga spase u KOMI

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Branko V. (64) udavio se u Surčinu u ponedeljak, oko 19.30, kada je upao u septičku jamu, a njegovo telo izvučeno je nakon 17 sati drame. Njegov prijatelj Ivan T. (41), kada je video druga u nevolji, vezao je kanap oko tela i spustio se niz jamu da bi ga spasao, ali se odmah onesvestio od udisanja vodonik-sulfida i od tada se nalazi u komi.

RepublikaFoto: printscreen
Mesto na kom se desila tragedija

Nesrećni Branko je pre mesec dana došao kod porodice u Surčin iz Makedonije, u kojoj radi, a Ivan je njegov dobar prijatelj.

- Te večeri sam sedeo sa njima i pričao, a onda je Branko hteo da vidi stanje septičke jame, tačnije, da li preliva, pošto ih ima tri u dvorištu. Međutim, nekako se okliznuo i upao u nju. Čim je ugledao nemilu scenu, Ivan je pozvao Hitne službe i onda se vezao kanapom i počeo da se spušta niz jamu, ali su ga ošamutili gasovi, koji su isparavali - opisuje Brankov komšija Dragoljub Marković.

RepublikaFoto: printscreen
Policija vrši uviđaj

Opasnosti vodonik-sulfida

Vodonik-sulfid (sumpor-vodonik) zapaljiv je, eksplozi-van i bezbojan gas, koji u malim koncentra-cijama ima miris pokvarenih jaja. Koristi se ili stvara u mnogobrojnim industrijskim ak-tivnostima, rafinerijama nafte i gumarskoj industriji. Na radnom mestu je vodeći uzrok smrti. Prvenstveno dovodi do inhalacionih trovanja i napada respiratorni i centralni nervni sistem. Ovaj gas je poznat i kao "obarajući" jer može naglo izazvati komu.

Prvi simptomi su glavobo-lja, letargija, vrtoglavica, povra-ćanje i poremećaj svesti. Izlaganje koncentracijama većim od 300 ppm dovodi do edema pluća, kome, konvulzija i kardiovaskularne depresije sa poremećajem ritma.

Obično se na trovanje sumpor-vodonikom sumnja kada se nađe onesvešćena osobu u prostoru koji miriše na pokvarena jaja.

Na lice mesta ubrzo su stigli Hitna pomoć, vatrogasci, policija i Služba vodovoda i kanalizacije, koja je poslala cisternu za pražnjenje jame. Međutim, uspeli su samo da zbrinu Ivana, a akcija spasavanja Branka potrajala je do sutra, čitavih 17 sati, jer su morali da razbijaju deo betonske ploče da bi doprli do jame duboke više od četiri metra.

Kako kaže komšija Dragoljub, Branko se te večeri dobro osećao i ništa nije slutilo na tragediju.

RepublikaFoto: printscreen
Mesto nesreće

- Branko nije ni kap alkohola popio. Bio je dobro. Ništa nije slutilo na ovu nesreću. Bio je mnogo dobar čovek. Ima dvoje dece. Ne mogu da verujem - kaže Marković kroz suze.

Stradali Branko ima četiri unuka, a ove godine je trebalo da postane deda i petog unuka jer je njegova ćerka u šestom mesecu trudnoće.

Njegov prijatelj Ivan odmah je zbrinut na VMA zbog teškog trovanja gasovima i nalazi se na respiratoru, a lekari mu se bore za život.

Ivanova žena van sebe

Ivan T. živi u kući preko puta Brankove i pre nekoliko meseci je dobio drugo dete. Njegova supruga se veoma loše oseća zbog ovog događaja, pa komšije i rodbina tokom dana nisu smeli da joj kažu u kolikoj je zdravstvenoj opasnosti.

- Čuo sam da uopšte nije dolazio svesti. Nikom nije palo na pamet da su gasovi toliko jaki, on ih nije očekivao. Kažu da ga je vodonik-sulfid u momentu ostavio bez svesti - ispričali su očevici u Surčinu.

Dragoljub Marković kaže da je Branko za godinu dana planirao da završi radni vek i vrati se u Srbiju.

- On je bio šef na građevinskim mašinama. Ceo život je radio po Crnoj Gori i Makedoniji. I sad, kad mu je ostalo samo godinu dana do penzije, ovo da se desi - kaže Brankov prijatelj u očaju.

Septička jama

Stanari Ulice Žarka Samardžića kažu da se njihovim krajem nikada nisu prolamali takvi jauci, kao u ponedeljak uveče.

- Te večeri sam bila u bašti i prvo sam čula vrisak. Mislila sam da su deca i pomerila se da vidim. Onda su počeli ženski krici kakve u životu nisam čula i nikad neću moći da ih zaboravim - rekla je jedna Brankova komšinica, koja je čula vapaje Brankove familije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading