PROCURILI NOVI DETALJI O MAFIJAŠKOJ HOBOTNICI: Velji Nevolji ukrali DVE TONE KOKAINA u Sloveniji

Autor:

Hronika

20.06.2021

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slovenačkom ogranku "kavačkog klana" ukradeno je dve tone kokaina dopremljenog iz Španije, a lopovi su munjevito kažnjeni. Radoje Zvicer, šef "kavčana", i njegova desna ruka Veljko Belivuk nisu mogli da pređu preko ove diverzije, pa su naredili odmazdu. Prema podacima iz tajnih spisa slovenačke policije koji su ipak procurili u javnost, šefovi slovenačke filijale ove mafijaške grupe oteli su i likvidirali odgovorne za krađu.

RepublikaFoto: Starsport
Veljko Belivuk

Basnoslovno vredan beli prah nestao je iz kuće čuvara droge Drejca Kovača iz Kranja 26. oktobra 2019. Klemen Kadivec (31) iz Ljubljane, koji je na čelu slovenačke ekipe "kavčana", odmah je dobio zadatak od Zvicera i Belivuka da reši taj slučaj. Da je to i učinio, svedoče kasnije poverljive informacije iz policije. Kadivec, čiji su nadimci na provaljenoj skaj aplikaciji bili Tom Ford i Sandman, sa saradnicima Bojanom Stanojevićem i Draganom Cikojevićem uhapšen je, naime, u Kopru zbog sumnje da je planirao i organizovao otmicu Žarka Tešanovića i ubistvo Danijela Božića. Božićevo telo je pronađeno u šumi kod Kranja.

Pranje keša u Srbiji

U ovu crnogorsko-srpsko-slovenačku mrežu bilo je uključeno stotine kriminalaca. Transport droge iz Južne Amerike, da podsetimo, bio je organizovan brodovima preko Španije i Holandije, deo kokaina je rasturan usput po zemljama zapadne Evrope, a deo je završavao u Sloveniji. Novac od trgovine kuriri su donosili u Srbiju Veljku Belivuku. Reč je o skoro šest miliona evra. Velja Nevolja je bio zadužen za pranje para kroz kupovinu imanja, poljoprivrednih firmi i građevinske poslove.

U spisima slovenačkih istražitelja do kojih su došli crnogorski mediji piše i da su se Kadivec i srpski državljanin Filip Vrzić (36) tokom leta 2018. dogovorili da formiraju ćeliju "kavačkog klana" kojoj bi baza bila u Sloveniji. Vrziću je, navodno, tada Podgoričanin Milan Vujotić (39) odobrio da u Sloveniji stvori organizovanu kriminalnu grupu. Vujotić je prošle sedmice demantovao navode slovenačkih istražitelja koji ga sumnjiče da je za tu grupu nabavljao velike količine kokaina i naređivao da nelegalno prenose milione evra u kešu u Srbiju. Taj Podgoričanin, koji je u bekstvu, u pismu poslatom Vijestima napisao je da ne zna ko je Vrzić i da nikakve veze nema ni sa jednim krivičnim delom koji se navodi u dokumentima slovenačke policije.

Policija prikupila brdo dokaza

Policija slovenačku grupu sumnjiči da su od avgusta 2018. do maja 2021. počinili više desetina krivičnih dela u vezi sa švercom droge, oružja, novca. Među mnogobrojnim dokazima navodno su i sredstva za pakovanje i brojanje novca, snimci s nadzornih kamera, oduzeti mobilni telefoni u kojima su članovi kriminalne grupe ostavili mnoštvo dokaza, kao i DNK sa svih oduzetih predmeta. Slovenačka policija u toj istrazi sarađivala je s kolegama iz Norveške, Nemačke, Italije, Španije, Hrvatske, Srbije, Austrije i Holandije.

Za desetinama se traga

U Sloveniji je dosad identifikovano 48 članova "kavačkog klana", a prijave su podnete i protiv više desetina neidentifikovanih članova te organizovane kriminalne grupe s kojima su komunicirali putem kriptovane skaj aplikacije.

Policija je otkrila da je u toj grupi bilo dvadeset državljana Slovenije, 12 iz Srbije, osam iz Bosne i Hercegovine, petoro iz Hrvatske, dva crnogorska državljanina i jedan Makedonije. Državljanin Srbije Filip Vrzić u slovenačkoj kriminalnoj grupi imao je i sunarodnike - Miloša Miljkovića (36), Srđana Petrovića (51), Slavka Tešića (39), Dalibora Kožula (38), Radoslava Tepavca (41), Slađana Petrovića (41), Miloša Joksimovića (36), Aleksandra Nikolića (38), Dalibora Nikolića (36), Danka Vukojevića (34) i Marka Plavšića (32). Policija Slovenije tvrdi da je u tamošnjoj ćeliji "kavačkog klana" bio i Marko Radoman (37), Podgoričanin nastanjen u Beogradu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading