NASTAVLJENA HAPŠENJA SARADNIKA "KAVČANA" IZ MUP: Prljavi inspektor radio za Zvicera, uskoro padaju još PETORICA POLICAJACA

Autor:

Hronika

12.06.2021

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Božidar Stolić, inspektor za krvne i seksualne delikte Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, uhapšen je u četvrtak uveče zbog osnovane sumnje da je odavao službene tajne "kavačkom klanu". Kako Srpski telegraf saznaje, uskoro bi trebalo da padnu još najmanje petorica visokih policijskih funkcionera koji se terete za saradnju s monstruoznom kriminalnom ekipom.

RepublikaFoto: Ilustracija: Repulika.rs, ST/V. LUKIĆ, Privatna arhiva

Na taj način država je nastavila beskompromisni obračun s organizovanim kriminalom u kome neće biti zaštićenih.

CINKARILI KOLEGE

- Ovom prljavom policajcu se stavlja na teret da je poverljive informacije prosleđivao vođi ozloglašene mafijaške ekipe Radoju Zviceru i njegovoj desnoj ruci u Beogradu Veljku Belivuku zvanom Velja Nevolja. Sve je bilo jasno kao dan. Tokom ispitivanja u policiji, sateran dokazima u ćošak, priznao je da je bio krtica od prošle godine, a jedini motiv mu je bio novac - otkriva sagovornik Srpskog telegrafa upućen u detalje istrage.

Stolić je samo jedan od mnogih Nevoljinih i Zvicerovih saradnika u srpskoj policiji, a koliko je bila tesna saradnja s "kavčanima", govori i činjenica iz istrage da su policijski šefovi pomagali i u distribuciji droge. Takođe, naši izvori navode da su neki policijski rukovodioci čak naređivali operativcima da im dostavljaju imena doušnika, a ta imena su potom prosleđivali "kavčanima". Naravno, iza toga su sledile likvidacije ili nestanci tih ljudi. Takođe, "kavčanima" su cinkarili kolege koje rade za suprotnu stranu.

- Potom su sledili pritisci i ucene, neretko i otmice, da bi se osobe sa spiska privolele da budu lojalne novim gazdama. Takođe, obećavan im je veliki novac ukoliko promene dres, odnosno dobijali su ponudu koju nisu mogli niti smeli da odbiju - kaže naš sagovornik upoznat s operativnim saznanjima iz istrage.

Šefovi u mreži kriminala

Još u februaru, nekoliko dana posle hapšenja Nevoljine ekipe, zbog pomaganja "kavčanima" uhapšen je Predrag Lajić, prethodno smenjeni načelnik Odeljenja za suzbijanje organizovanog krijumčarenja opojnih droga. S njim je, zbog istih optužbi, pao i Bojan Vasiljevski, inspektor i v. d. šefa Odseka za droge, zbog pomaganja Belivuku. U trenutku hapšenja obojica su bili aktivni policajci i na visokim položajima.

Tajna nedodirljivosti Velje Nevolje krila se u njegovoj saradnji s visokopozicioniranim funkcionerima policije, a na čelu piramide je bila tadašnja državna sekretarka MUP Dijana Hrkalović. Istraga je utvrdila da je jedan od šefova MUP čak bio Belivukov telohranitelj, odnosno bio je u njegovoj pratnji u blindiranom službenom BMW, naoružan heklerom.

VRATIO AUTO MARETU

- On mu je bio logistička podrška i garant u slučaju pokušaja hapšenja. Takođe, na taj način je slao poruku ostalim kolegama da je Velja pod zaštitom. Drugi, takođe visoki funkcioner, iskoristio je položaj i uticaj da pusti na slobodu "kavčane" uhvaćene s gepekom punim oružja - pojašnjava naš sagovornik.

Podsetimo, u martu je uhapšen i bivši zamenik načelnika SBPOK Goran Papić, koji je takođe dovođen u vezu s Belivukom i Hrkalovićevom. Njega terete da je 15. aprila prošle godine posredovao da se Marku Miljkoviću Maretu, za koga se sumnja da je lično kasapio žrtve u kući strave u Ritopeku, vrati blindirani automobil.

- Papić je bio Veljina desna ruka i obezbeđivao mu je logistiku. Njihova saradnje išla je dotle da je Papić pomogao u skrivanju Belivukovih krivičnih dela. Njegovi ljudi su i posle njegove smene radili na zaštiti vođe najopasnijeg kriminalnog klana u Srbiji - ispričao je tada izvor Srpskog telegrafa.

RepublikaFoto: Ilustracija: Republika.rs, Tanjug/Rade Prelić, E-Stock, Pixabay

"TROJANSKI ŠTIT" MU ZAPEČATIO KARIJERU

Pretpostavlja se da je Stolić pao i zahvaljujući velikoj akciji FBI "Trojanski štit", u kojoj je širom Evrope uhapšeno više od 800 kriminalaca, među njima i 18 Srba. Srpske službe su od jula prošle godine bile intenzivno uključene u ovu akciju, sve vreme su pratile komunikaciju srpskih kriminalaca preko aplikacije Anom, koja je lukavo podmetnuta. Naime, mafijaši su mislili da se dopisuju preko kriptovane aplikacije, kojoj niko ne može da pristupi, i ne sluteći da ju je napravio i, preko svedoka-saradnika, podmetnuo Federalni istražni biro.

- Prethodno su svi, uključujući i Zvicera i Belivuka, koristili skaj telefone, ali su tajnim kanalima ubeđeni da oni više nisu bezbedni, pa je nastala panika. Zbog toga su odmah zagrizli Anom kao mamac. Možete zamisliti kakvo je to blago za tužioce pošto je policija sve tajne krimosa dobila na izvol'te - kaže naš sagovornik.

Papiću je krajem aprila sud ukinuo pritvor, a na saslušanju je, kako je preneo njegov advokat, tvrdio da je sve radio po nalogu ministra Nebojše Stefanovića.

Prema saznanjima Srpskog telegrafa, najmanje 30 policajaca na visokim funkcijama čuvalo je leđa Belivuku, davalo logistiku i informacije o kretanju "škaljaraca" i omogućavalo mu da zametne tragove posle zločina. To je bio povod za uzbunu, a kasnije i čistku u MUP po nalogu ministra Aleksandra Vulina.

KRTICE RADILE KOLEGAMA O GLAVI

- dostavljali "kavčanima" podatke iz istrage

- obezbeđivali logistiku za likvidacije

- omogućavali šverc droge

- sabotirali istrage BIA i prisluškivali njene operativce

- lično pratili pripadnike klana

- spasavali ih hapšenja

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading