OCU IZ PROKUPLJA PRETI RIGOROZNA KAZNA! Srpski advokat objasnio: MOGAO BI DA ZAVRŠI NA ROBIJI DO 10 GODINA ZBOG NASILJA U PORODICI!

Autor: Republika

Hronika

09.06.2021

09:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Muškarac iz Propuplja koji je zverski pretukao sina pred drugovima u dvorištu jedne osnovne škole mogao bi da dobije čak i 10 godina zatvora za nasilje u porodici, objašnjava advokat Nemanja Anđelković.

RepublikaFoto: printskrin
Otac nogama udara sina

Naš sagovornik nema dilemu da je otac počinio krivično delo nasilje u porodici i da treba adekvatno da se kazni.

- Gledajući snimak, mislim da je počinjeno nasilje u porodici, na koje bi trebalo da reaguje nadležno tužilaštvo. Najpre s predlogom za određivanje hitnih mera, a potom pokretanjem krivičnog postupka. Hitne mere kod porodičnog nasilja su privremeno udaljenje iz stana i zabrana kontaktiranja sa žrtvom - tumači Anđelković.

Kako Anđelković objašnjava slovo zakona, ocu prete rigorozne kazne.

- Za nasilje u porodici predviđene su kazne zatvora od tri meseca do tri godine. U konkretnom slučaju, ukoliko je dete zadobilo teške telesne povrede, predviđena kazna jeste zatvor od dve do deset godina. Najavljene su izmene Porodičnog zakona koje bi navodno mogle biti usvojene u drugoj polovini ove godine. Izmene se ogledaju o zabrani fizičkog kažnjavanja deteta. Stav koji preovlađuje među stručnjacima je da deca mogu biti vaspitana uz bliskost, podršku i postavljanje granica, bez fizičkog kažnjavanja. Najavljeno je da će biti uvedeni različiti modeli podrške roditeljima u vidu edukacija vaspitanja deteta metodama koje ne podrazumevaju fizičko nasilje - naglašava advokat Anđelković.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Nemanja Anđelković

Podsetimo, stravična scena odigrala se u dvorištu osnovne škole, a snimak je završio na društvenim mrežama.

Psiholog Aleksandra Janković objašnjava za naš list da roditelji koji na ovaj način kažnjavaju decu dobijaju samo kontraefekat.

- Problem je što veliki broj roditelja vaspitava decu na ulici, i to često biraju demonstrativno šamaranje i vikanje pred svima. Preterano reagovanje na dečje ponašanje bilo gde na javnom mestu neće roditelja učiniti adekvatnijim i neće uspeti da nadoknadi nedostatak komunikacije i dobrog odnosa, koji mora da počne u kući. Detetu će samo biti gore i dobiće teško izbrisive traume, a neće poboljšati svoje ponašanje. Pitanje je šta mu tako poručuje - da sutradan može i on to isto da uradi ocu - naglašava Jankovićeva.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading