BIVŠEM DIREKTORU ODREĐEN PRITVOR: Pred tužiocem negirao da je ukrao skoro 13 miliona dinara!

Autor: Adelarda POPOVIĆ

Hronika

08.06.2021

21:12

Dragan Rolović (59), bivši direktor Zavoda za vaspitanje dece i omladine Beograd, zbog sumnje da je u periodu od januara 2016. do avgusta 2017. godine, bespravno otuđio 12.692.958 dinara sa računa te ustanove danas je saslušan u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu. Rolović je saslušavan skoro pet sati i pred zamenikom tužioca je negirao sve za šta se sumnjiči, saznaje Republika.

Tanjug/D. GOLL
Dragan Rolović

Na predlog Tužilaštva, Viši sud mu je odredio pritvor do 30 dana zbog opasnosti da bi mogao da utiče na svedoke u daljem toku istrage.

- Rolović je na saslušanju kod tužioca izneo svoju odbranu u kojoj je negirao izvršenje krivičnog dela. On je do detalja objasnio da nije prisvojio novac iz državnd kade, rekavši da je spornu sumu novca utrošio na potrebe Zavoda za vaspitanje dece i omladine - otkriva advokat Boško Žurić za Republiku.

Kako saznajemo od izvora iz istrage, osumnjičeni je naveo da su tokom njegovog rukovođenja zavodom imali čak pet požara za kratko vreme i da je sve to moralo brzo da se sanira da bi deca imala gde da borave. Advokat Žurić je to potvtdio.

Republika
Boško Žurić

- Da, Rolović je u Tužilaštvu rekao da ke novac zavoda trošio na sanaciju te ustanove posle požara, kao i da je renovirao kuću za smeštaj dece - kaže Žurić. 

Protiv Dragana Rolovića se inače pred Višim sudom u Beogradu vodi postupak za ranjavanje zelenaša Vladimira Kopeckog u restoranu u naselju Žarkovo u jesen 2018. godine.

Ugled izgubio zbog dugova

Dragana Rolovića je Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja 2015. godine nagradilo zbog "izuzetnog zalaganja". On je tada poneo titulu "Čovek godine".

Istovremeno, Rolović je bio veoma cenjen kao vaspitač, a jedan je od osnivača PIT programa koji je napravljen za decu ulice, odnosno za one koji su prošli sve što sistem socijalne zaštite može da ponudi i nigde se nisu zadržali.   

Iz okruženja trenutno osumnjičenog za milionsku proneveru novca u periodu od januara 2016. do avgusta 2017. godine, iz kase Zavoda kojim je rukovodio,  kažu da je on svojevremeno i smenjen zbog sumnje da je zloupotrebljavao položaj. Upućeni tvrde da je Rolović, koji je inače višestruko nagradjivsni vaspitač i direktor , zbog kockarskih dugova zloupotrebio kasu zavoda, kao i da je upao u probleme sa zelenašima od kojih je zbog dugova pozajmljivao novac. 

- Dragan je bio zapao u velike dugove i prodavao je sve što je imao samo da bi vratio dugove, pozajmljivao čak i od zelenaša poput Kopeckog kojeg je na kraju i upucao. Sumnja se da je kockao i da je sve više tonuo u dugove- ispričao je za Republiku Rolovićev bivši kolega. 

Međutim, Dragan Rolović je posle hapšenja 2018. policiji priznao je krivično delo, odnosno da je hicima iz pištolja ranio Kopeckog tvrdeći da je reketašima na ime nepostojećih dugova svog sina dao više od 150.000 evra i prepisao im stan i auto.

- Vladimir mi je preko sina poručivao da će mi polomiti noge i ruke, da će moje dete završiti u kolicima. Nekoliko dana pre pucnjave detetu mi je polomljen prst i ja sam se čuo sa Vladimirom i dogovorili smo se da vidimo kako ćemo da rešimo problem. Nisam došao sa namerom da ga povredim ili ubijem. Pitao sam ga šta treba da uradim da me ostave na miru, a on mi je rekao da mu dam novac. Rekao sam mu da nemam, da su mi sve uzeli, a on meni da se snađem i nabavim još 30.000 evra ili mu prepišem deo kuće u Baru- ispričao je 2018. Rolović u policiji.

On je tom prilikom rekao i da je pucao iz straha za svoj i živote najbližih,  a priznao je da je bacio pištolj u kontejner pre nego je pobegao sa lica mesta. 

Komentari (0)

Loading