BAHAĆENJE UHAPŠENOG PREDSEDNIKA BEOGRADSKE OPŠTINE PALILULA: Jovičić od ukradenih para kupio avion

Autor:

Hronika

05.06.2021

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Aleksandar Jovičić, predsednik beogradske opštine Palilula i član Predsedništva SNS, uhapšen je u četvrtak zbog sumnje da je zloupotrebom položaja protivpravno prisvojio 28,8 miliona dinara. Da je Jovičić voleo luksuz, govori i podatak da se nedavno počastio avionom cesna. Najjeftinija verzija ovog aviona košta oko pola miliona evra, a cena može da ide i do milion evra.

RepublikaFoto: instagram.com/aleksandar_jovicic
Aleksandar Jovičić

Zanimljivo je da su srpskim tajkunima upravo te američke letelice najdraže. U floti srpskih biznismena ima ih najviše. Po ugledu na njih, izgleda da je i Jovičić poželeo da se vozi baš tim privatnim avionom. A nije baš da je laik pošto je dozvolu za letenje obezbedio još pre tri godine. Tad se, kako je pisao Srpski telegraf, pohvalio da pohađa obuku za pilota u Vršcu, za šta je bilo potrebno izdvojiti čak 8.000 evra. I tada je postavljano pitanje odakle mu novac, imajući u vidu da su mu zvanična primanja manja od 1.000 evra i da je beskućnik. Odgovori stižu ovih dana.

- Cena cesne, slično kao kod automobila, zavisi od starosti, veličine, modela, karakteristika, opreme. U proseku cena je oko 400.000-500.000 evra. Jovičić je za svoj avion dao oko pola miliona evra. Nije sigurno zaradio, to je verovatno od tih nelegalnih para - priča upućeni sagovornik Srpskog telegrafa.

Srpski telegraf je u utorak, dva dana pred hapšenje, pitao Jovičića da li je kupio cesnu. Očekivano, odgovorio je da to "naravno nije tačno".

KEŠ-ŠTEK U STANU

U Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Srpskom telegrafu je rečeno da Jovičić nije upisan ni kao vlasnik niti kao korisnik vazduhoplova. Uz napomenu da to ne znači da neko drugi u njegovo ime nije formalno vlasnik, kao što to može biti opet slučaj sa motornim vozilima.

- Aleksandar Jovičić poseduje dozvolu privatnog pilota aviona PPL (A) od 24. avgusta 2018. - potvrdili su u direktoratu.

RepublikaFoto: Tanjug/ R. PRELIĆ

Vučić: Nema zaštićenih članskom kartom

Predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić naglasio je da želi da podrži sve nadležne institucije u borbi protiv kriminala i korupcije.

- Od pravosuđa preko tužilaštva pa do policije, svi treba da rade bez ograničenja. Bez obzira na to da li neko pripada partiji koju vodim ili nekoj drugoj. Jer Srbija ne sme da liči na period dvehiljaditih godina kad je pljačka bila glavni i jedini cilj bavljenja politikom. Važna poruka za građane je da nema zaštićenih i da bilo koja članska karta ili rukovođenje u stranci nikoga ne može da spase od reakcije nadležnih organa ako je činio nešto protivzakonito - izjavio je Vučić.

Podsetimo, Jovičić je uhapšen u četvrtak, pre nego što je stigao na posao u prostorije opštine Palilula. Uhapšeno je i sedam njegovih saradnika - šest građevinskih inspektora i načelnik odeljenja za društvene delatnosti.

Policija je prvo detaljno pretresla njegov dom, a potom i kancelarije u opštini. Nakon toga sproveden je u pritvor. Policija je, prema nezvaničnim informacijama, u Jovičićevoj kući pronašla dokaze. Kao i oko 350.000 evra u kešu.

- Osumnjičen je za zloupotrebu položaja i trgovinu uticajem. Sumnjiči se za nelegalnu gradnju 12 objekata na trasi metroa. Kao i da su razradili šemu za ucenjivanje investitora - da im daju novac kako im na gradilište ne bi slali inspekciju. Napravili bi dogovor da ne bi izdavali nalog za rušenje. Onda su u službene isprave unosili lažne podatke, koji su omogućavali da jednog dana ti objekti mogu da budu uknjiženi, što inače ne bi mogli da budu. Za to sve su uzimali novac - priča izvor Srpskog telegrafa.

PRIKUPLJENI DOKAZI

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin kazao je da je hapšenje Jovičića dokaz da nikog neće zaštititi partijska knjižica i da je predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić prvi političar koji za to ima hrabrosti:

- Do sada u Srbiji je bilo nezamislivo da neko ko je na vlasti bude uhapšen. Predsednik Vučić je bio veoma jasan da niko neće biti zaštićen i pokazao je da data reč vredi više od svega i ovo je dokaz da se u ovoj zemlji poštuje zakon.

Lokalni šerifi u panici, ko li je sledeći?

Posle hapšenja Jovičića, čime je dokazano da članska knjižica nije zaštita, u panici su i mnogi funkcioneri i lokalni šerifi.

- Zavladala je opšta histerija. Ovo hapšenje je neke pogodilo kao grom iz vedra neba. Iščekuju ko je sledeći - priča sagovornik Srpskog telegrafa.

On, međutim, ističe da se borba protiv kriminala i korupcije vodi "po pravu i pravdi" i da će biti priveden svako ko se ogrešio o zakon "bio on iz SNS ili neke druge partije", za razliku od vladavine bivšeg režima, koji nije dirao svoje funkcionere, pogotovo u Beogradu, uprkos brojnim aferama.

Otkrio je da je operacija pripremana mesecima jer, kako je ukazao, najduže se prikupljaju dokazi:

- Na tome se radilo mesecima. Imamo materijalne dokaze. Najpre su stupali u kontakt s nelegalnim investitorima i zatim uzimali novac za njihovu zaštitu od inspekcije i rušenja. Potom su unosili lažne podatke da bi nelegalni objekti mogli da budu legalizovani.

Jovičić i njegovi saradnici saslušani su u petak u tužilaštvu.

RepublikaFoto: facebook.com/Vojkan Krstic

Afera "divlje deponije" i veze sa Krstićem

Jovičić je, kako saznaje Srpski telegraf, povezan i s vlasnikom kompanije "Elita gradnja" Vojkanom Krstićem, glavnim akterom afere divljih deponija. On se tereti da je godinama nasipao građevinski otpad na ilegalnoj deponiji. Klupko Krstićeve prljave rabote, u kojoj godišnje obrne na desetine miliona evra, počelo je da se odmotava pošto je još pre dve godine Srpski telegraf objavio priče nekoliko vlasnika građevinskih firmi koji su ga optužili da ih ucenjuje i traži od njih da sav otpad sa gradilišta odvoze isključivo na njegove divlje deponije, za šta im naplaćuje od 1.200 do 1.700 dinara po kamionu. Krstić nije želeo da govori o poznanstvu sa Jovičićem i eventualnoj biznis-saradnji.

- Molim vas, nemojte da me uvlačite u te stvari. Mi smo u sporu, sa Srpskim telegrafom sam na sudu. Ne želim da komentarišem ništa. Prijatno - kazao je Krstić i spustio slušalicu pošto je upitan od kada poznaje Jovičića i da li su i kako poslovno povezani.

Imovinska karta: Zvanično beskućnik

Plata: 129.758,19 dinara (predsednik opštine Palilula)

Imovina: Njiva 5.948 m2 (ugovor o poklonu)

Njiva 6.189 m2 (ugovor o poklonu)

Automobil: škoda superb, 2016. (kupovina)

Depoziti u bankama i drugim finansijskim organizacijama u zemlji i inostranstvu: Nema

* podaci Agencije za sprečavanje korupcije

Činjenice

- rođen 1987. u Srebrenici, a od 1992. živi u Beogradu

- završio je tehničku saobraćajnu školu, a od 2008. do 2011. bio je na Visokoj poslovnoj školi u Beogradu, gde je stekao zvanje ekonomiste strukovnih studija

- od 2006. do 2010. radio u kompaniji "Gorenje", kao menadžer prodaje

- član SNS od 2008. S vremenom postao predsednik omladine SNS i potpredsednik IO

- od 2012. do 2016. bio šef odborničke grupe SNS u Skupštini grada Beograda

- nakon parlamentarnih izbora marta 2014. postaje poslanik u Skupštini Srbije

- posle izbora 2016. postao je predsednik beogradske opštine Palilula

- oženjen i otac jednog deteta

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading