OTKRIVAMO: TRI TAJKUNA PRALA MILIONE EVRA ZA VELJU! Mafija novac od droge ulagala u legalne tokove!

Autor:

Hronika

30.05.2021

18:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ogroman novac lažiranjem dokumentacije ubačen u poljoprivredne i stočarske poslove u Vojvodini i Požarevcu!

RepublikaFoto: Starsport
Veljko Belivuk

Veljko Belivuk i njegova ekipa su ogroman novac dobijen iz Španije i Slovenije od trgovine kokainom već uložili u legalan biznis u Srbiji, saznaje Srpski telegraf. Podatke koje je imala srpska policija potvrdila je istraga u Sloveniji pokrenuta protiv šezdesetak osumnjičenih da su pripadnici "kavačkog klana" u toj zemlji.

U opsežnoj istrazi koja je u toku protiv Belivuka i njegove desne ruke Marka Miljkovića zbog niza ubistava, otmica i trgovine drogom, kao i drugih krivičnih dela koja im se pripisuju, otkriveni su novi tragovi.

- Srpski istražni organi imaju dobru saradnju sa slovenačkim kolegama, pre svega, kad je reč o gotovo svakodnevnoj razmeni informacija - objašnjava dobro obavešteni izvor iz srpske policije.

- Tako je do naših istražnih organa stigao iz Slovenije podatak da je bar nekoliko miliona evra prosleđenih Belivuku tokom protekle dve godine odmah prosleđeno trojici tajkuna koji se bave poljoprivredom i stočarstvom. Njihov zadatak je da uz masnu proviziju te pare operu na svojim poljoprivrednim imanjima u Vojvodini i Požarevcu. Reč je o velikim posedima koji se mere stotinama hektara. Kada se pogledaju papiri i registracije tih firmi, tu nećete naći imena Belivuka niti bilo koga iz njegove ekipe. Zastupnici su uglavnom advokati koji nisu toliko poznati javnosti, ali se zna da su pravi vlasnici iz senke, u stvari, tajkuni. Oni dobijaju proviziju, a njihovi zastupnici zadatak da ulazak krvavog "kavačkog" novca od droge prikažu kao legalno ulaganje - objašnjava on.

Hapsilo ih 100 inspektora

U Sloveniji je posle pretresa 23 objekta u Mariboru, Kranju, Kopru i Ljubljani procesuirano 48 osumnjičenih, a 23 su strani državljani. Posle kriminalističke obrade pritvor je određen za njih šestoro. U ovoj akciji slovenačke policije učestvovalo je više od 100 inspektora, a među njima su bili i agenti ubačeni u redove "kavčana".

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Radoje Zvicer

Deo novca koji je ušao u Srbiju, naravno, zadržao je Belivuk pošto je prethodno poveći zalogaj prosledio Radoju Zviceru, odbeglom crnogorskom šefu "kavačkog klana".

- Svi u lancu su "dobri", svako je dobio svoj dogovoreni deo para, uključujući i kurire. Samo jedan od onih koji je prljave pare transportovao do Srbije zaradio je oko 30.000 evra, a u lancu je bilo desetak kurira - dodaje naš sagovornik.

Ovaj model pranja novca, naravno, poznat je odranije.

- Da podsetim, samo, da su brojne istrage tokom poslednjih dvadesetak godina pokazale da je novac s narko-tržišta zarađen na relaciji Južna Amerika-Srbija ubačen u izgradnju čitavih naselja u Beogradu, Novom Sadu i na Zlatiboru. U taj posao su bile uključene i javne ličnosti poput poznatih sportista, pojedinih vlasnika sportskih klubova i političara. Neke od tih istraga i dalje traju ili su sudski postupci u toku. A neki od onih koji su na optuženičkoj klupi u narko-biznis su ušli i razradili ga pre pojave "škaljaraca" i "kavčana" i njihovog krvavog raskola 2011. Isti model sada primenjuje "kavački klan" i njegov srpski ogranak - zaključuje sagovornik Srpskog telegrafa.

Dokazi o zločinima u kući smrti

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

Finansijska istraga protiv Velje Nevolje i njegove ekipe vodi se paralelno sa pribavljanjem dokaza iz oblasti krvnih delikata. Najmanje tri ubistva se njima stavljaju na dušu, a u policiji veruju da će novi dokazi dovesti i do odgovora na pitanje da li je nestanak još najmanje osmorice ljudi iz kriminalnih krugova suprotstavljenih "kavčanima" povezan sa kućom smrti u Ritopeku i još nekim objektima u vlasništvu Belivuka.

I oružje ubacili u Srbiju

Matjaž Jerkič iz direktorata slovenačke kriminalističke policije i Petra Grah Lazar iz Nacionalnog istražnog biroa novinarima su otkrili rute "kavčana" - droga je transportovana iz Španije i Holandije u Sloveniju, a potom iz Slovenije u Austriju, Italiju, Nemačku i Hrvatsku. Transport oružja kretao je iz Slovačke ka Sloveniji, Srbiji i Holandiji, dok je novac prenošen iz Španije za Srbiju.

Slovenačka grupa "kavačkog klana" imala je jake veze u svim tim zemljama.

Da podsetimo, do sada je u Sloveniji utvrđeno da je oko šest miliona evra poslato iz Španije za Srbiju. Dobro obavešteni izvori navode da je sav taj novac završio u Belivukovim i Zvicerovim rukama.

- Veoma važno je istaći da se internacionalna dimenzija ovog tipa kriminala vidi i u tome što kriminalna organizacija investira ilegalni novac u legalne tokove u različitim zemljama - naveo je Jerkič.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading