EKSKLUZIVNO! Čume otkrio: OSAM ZEMUNACA JE NA SLOBODI, NA MENE SU VEĆ PUCALI!

Autor:

Hronika

27.05.2021

20:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekadašnji svedok saradnik u slučajevima protiv ozloglašenog "zemunskog klana", Ljubiša Buha Čume konačno se posle više meseci odlaganja pojavio danas u Višem sudu u Beogradu kao svedok u postupku za takozvanu "prvu otmicu zemunaca".

RepublikaFoto: Republika
Ljubiša Buha Čume

Međutim, Čume je pred sudskim većem rekao da zbog  svoje bezbednosti ne može da govori pred novinarima, te je trazio da se isključi javnost dok on bude pričao o saznanjima vezanim za razbojništvo i otmicu Novaka Stevanića, sina imućnog biznismena te 1997. godine, a koji se nedugo nakon toga ubio. Opljačkani biznismen tvrdi da je njegov sin ubijen.  

Na optuženičkoj klupi se nalaze pripadnik Žandarmerije Saša Đajić, penzionisani policajac Milan Radukić, kao i nekadašnji pripadnici "zemunskog klana" Goran Ristić i Nikola Bajić, koji je u zatvoru jer je osuđen na višedecenijsku kaznu za više krivičnih dela. Oni se terete da su  oteli mladog Stevanića i predali ga vođi Zemunskog klana Dušanu Spasojeviću, koji ga je tukao dok nije rekao gde njegov otac u kući krije sef iz kojeg su uzeli 100.000 maraka i zlatan nakit. 

Na sve te okolnosti Čume je trebalo da se izjasni, ali je odbio zbog navodne zabrinutosti za svoj zivot rekavši da je oko njega ubijeno šest - sedam ljudi.  

Sudija je ipak Čumeta pitala da li ostaje pri iskazu koji je dao u februaru 2017. godine. Odgovorio je potvrdno, ali da to ne sme zbog svoje bezbednosti da kaze pred novinarima i javnošću. Nagovestio je da se plaši doskorašnjih robijaša. 

Sudija, meni je ugrožena bezbednost i ja pred javnošću ne mogu da svedočim. Ja sam jedini zaštićeni svedok u procesu protiv zemunskog klana koji nema obezbeđenje. Imao sam ga od 2003. pa do 2016. godine, dok nisam otišao u zatvor. Ne znam da li znate, ali već sedam ili osam pripadnika klana je izašlo iz zatvora. Više puta je pucano na mene, ubili su ljude oko mene. Želim i hoću da svedočim, ali da se suđenje zatvori za javnost - rekao je Buha kojeg je do sudnice dopratilo njegovo privatno obezbeđenje.

RepublikaFoto: Republika
Ljubiša Buha Čume

Republika iz pouzdanih izvora saznaje da je Ljubiša Buha na saslušanju u ovom postupku pre više od četiri godine rekao da mu je ubijeni Spasojević pričao o razbojništvu i pljački sefa biznismena.

- Čume je u istrazi ispričao da mu je Dušan Spasojević rekao da je sa Lukovićem isekao sef sa zlatom i mnogo novca - priča upućeni izvor Republike i dodaje da je Čume pričao i tadašnjim kontaktima Dejana Milenkovića Bagzija, drugog svedoka saradnika tužilaštva u slučajevima protiv zemunskog klana.

- Bagzi je u to vreme bio u kontaktu sa Spasojevićem i Lukovićem, a Legija i Simović nisu, to je rekao Čume - kazao je izvor Republike.

Vi više niste zaštićeni svedok

Sudija je insistirala na tome da Čume nema nijedan dokaz da je njegova bezbednost ugrožena i  istakla je da je ovo suđenje policajcima i "zemuncima" koji su tek kasnije postali deo organizovane kriminalne grupe.

- Vi ste bili zaštićeni svedok u postupcima protiv "zemunskog klana", ali ovde se ne radi o tom klanu nego tek o slučaju iz vremena začetka tog klana. Da je suđenje klanu postupak bi se vodio u Specijalnom sudu, odnosno pred odeljenjem za organizovani kriminal - rekla je sudija. 

Na današnjem pretresu Ljubiša Buha je oslobođen svedočenja do ročišta u septembru na kojem će opet stati za govornicu pred sudskom većem, ali i brojnim novinarima ukoliko sudu ne dostavi dokaz o postojanju razloga da bude zabrinut za život nakon što bude svedočio u ovom slučaju. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading