SMRT PUKOVNIKA ČIJE JE TELO PRONAĐENO U TOALETU TRESE VMA: Život dao vojsci, a šest sati čekao na pregled

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon ove nedopustive greške na VMA jedini cilj mi je da niko drugi ne doživi da mu voljena osoba umre na ovako sraman način i za to ću se boriti pravnim putem, kaže za Srpski telegraf Maja Simić, ćerka pukovnika Vojske Srbije u penziji Petra Simića (82), koji je u sredu oko 9 sati pronađen mrtav u toaletu Vojnomedicinske akademije, i to petog dana od prijavljenog nestanka, kada je u ovu ustanovu došao zbog hitnog pregleda.

RepublikaFoto: wikimedia.com/printscreen/ilustracija
VMA, Petar i Maja Simić

Nakon ovog nedopustivog propusta nadležni su poručili da je pokrenuta istraga, nakon koje će biti utvrđeno da li će neko odgovarati za smrt pacijenta koji je pre odlaska u toalet na pregled u hitnom odeljenju čekao oko šest sati.

Neutešna Maja Simić ispričala je za naš list detalje potrage za ocem Petrom.

- Tatu sam 1. maja odvezla na VMA jer se žalio na bolove u stomaku. Odranije je imao probleme sa srcem, ali to je sve bilo pod terapijom. Bol u stomaku se prvi put pojavio. Otac je evidentiran na odeljenju za hitne prijeme u 8.40, a ja sam otišla kući. Moja mama se čula s njim tri puta i on joj je stalno govorio da čeka na red i da ga još nisu primili. Poslednji put smo se čuli u 14.45 - opisuje Simićeva za Srpski telegraf.

Zar narod treba da ga pamti kao čoveka koji je četiri dana bio mrtav u toaletu bolnice, a ne kao cenjenog pukovnika

Tog dana ona je nekoliko sati provela na Avali, gde je obeležila praznik rada, a kada je došla kući, doživela je šok.

- Mama mi je rekla da tate i dalje i nema. Uporno smo ga zvale i telefon je zvonio, sve do momenta kada je postao nedostupan. Tu mu se gubi svaki trag. Majka je tog dana otišla na VMA da ga traži, a ja sam išla sve ostale dane po nekoliko puta dnevno. Zaposleni su nam samo govorili da je evidentiran kada je došao, ali da ne znaju da li je pregledan. Zahtevala sam da zajedno s njima vidim snimke sigurnosnih kamera. Odbili su me jer su za to potrebne posebne procedure od suda ili eventualno kada se desi neko krivično delo - ističe naša sagovornica.

MAJA: Zašto je čekao šest sati na pregled?

Maja Simić kaže da ne može da veruje da od Vojnomedicinske akademije nije dobila ni saučešće i pita se koliko se danas vrednuje neko ko je ceo život služio građanima i državi.

- Od kada je moj otac pronađen u toaletu 5. maja niko s VMA nije kontaktirao sa mnom. U šturom saopštenju nam nisu ni saučešće izjavili, a nisu ni lično. Nisu pitali ni da li nam nešto treba niti nam rekli koje korake su preduzeli. Pre svega, treba da se vidi zašto je kao vojni osiguranik na hitnom odeljenju čekao šest sati na pregled, iako oni imaju prednost u odnosu na druge, i kako ga za toliko dana baš niko nije pronašao - naglašava Simićeva.

Pukovnik Simić bio je u vojsci od završene srednje vojne škole. Služio je i u Sloveniji i Hrvatskoj, odakle je izbegao s porodicom 1991. Radio je u kasarni na Banjici, a do 1996, kada se penzionisao, bio je komandant kasarne u Obrenovcu.

Prema njenim rečima, u potrazi za ocem nadležni u VMA nisu joj pružili nikakvu pomoć.

- Tražila sam da pričam s načelnikom ili s bilo kim ko je nadležan, ali mi to nisu omogućili. Samo su mi govorili da čekam 5. maj kako bih dobila neke informacije, kada je on i nađen mrtav. Čak su mi i rekli da oni veruju da je sam napustio bolnicu i da se sigurno ne nalazi na njihovom odeljenju. Čak sam pretražila i šumu oko VMA, misleći da je tamo pao, pa da ga niko nije video jer da mu se to desilo na ulici, sigurno bi ga neko našao. Tražila sam ga i po bolnici, ali u taj toalet nisam ulazila, misleći da su ga već pregledali. Javili su mi i da nije zalutao ni u jedan magacin jer su sve te objekte pregledali više puta... Na kraju mi je policija javila tragičnu vest - napominje ćerka pukovnika Simića.

Ona kaže da je dobila informaciju da su higijeničarke lupale na vrata kabine toaleta u kojoj je njenom ocu pozlilo.

- Zašto nisu pomislile da je unutra neko kome se slošilo jer je bilo zaključano iznutra, a to je odeljenje za hitan prijem i nestanak čoveka je već bio prijavljen... Svako bi to zaključio. Takođe, taj toalet, u blizini kog su sigurnosne kamere, samo je metar udaljen od čuvara, koji mi je rekao da mi otac sigurno nije tu, a evo kako je pogledao - u očaju se pita neutešna ćerka pokojnog pukovnika.

Načelnik VMA: Sve ćemo ispitati!

Načelnik VMA profesor dr Miroslav Vukosavljević oglasio se za naš list i naveo da će ispitati sve okolnosti tragičnog slučaja.

RepublikaFoto: printskrin/youtube
Miroslav Vukosavljević

- Moramo da radimo na celom slučaju, tako da je rano za bilo kakvo oglašavanje u tom smislu, pa vas molim da se čujemo kada to sve bude završeno. Istraga je u toku - rekao je Vukosavljević za Srpski telegraf.

Simićeva naglašava da će pravdu potražiti na sudu kada dobije rezultate obdukcije i informacije iz istrage.

- Čula sam da su im se ovakvi slučajevi i pre dešavali. Želim da se udružim s tim ljudima, da niko više ne bi doživeo ovako bolnu tragediju na najsramniji način. Moj otac je, kao vojno lice, vojsci i državi služio više od 60 godina, a evo kako mu je ona uzvratila. Zar narod treba da ga pamti kao čoveka koji je četiri dana bio mrtav u toaletu bolnice, a ne kao cenjenog pukovnika, koji je kao inženjerac mnogo zadužio Srbiju - zaključuje Maja Simić.

U saopštenju VMA ovim povodom, između ostalog, navodi se da će ceo slučaj biti detaljno ispitan i da će, ako se utvrdi da je bilo propusta, odgovorni biti najoštrije sankcionisani.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
nik

07.05.2021 06:35

bice kriv na kraju pustinjski pesak koji je dosao do nas iz Sahare