JAČI KRIMOSI BI IM PRESUDILI! Opasan lik devedesetih: Šiptar i Kum nisu bili Zemunci već BESRAMNI lopovi iz Medveđe!

Autor:

Hronika

04.05.2021

07:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogima ni danas nije jasno kako su se sitni lopovi iz seoca na jugu Srbije probili do samog vrha srpskog podzemlja i postali strah i trepet i za kriminalce takvog ranga, od kojih su i sami strepeli tokom devedesetih.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Mile Luković i Dušan Spasojević

Dušan Spasojević, zvani Šiptar ili Duća, i Mile Luković Kum, počeli su da kradu tokom ratnih devedesetih ispred VMA. Obijali su kola porodicama koje su dolazile da posete ranjenike koji su branili srpski narod. Već tada označeni su kao besramni lopovi, a i mnogi jači krimosi bi im, da su znali gde kradu, presudili po kratkom postupku...

Kasnije su se digli u mafijaškoj organizaciji Surčinaca, a kasnije preoteli klan od Ljubiše Buhe Čumeta, koji je i sam čudom izvukao živu glavu od kalašnjikova Zemunskog klana. Da li su bili toliko jaki, ili je neko moćniji stajao iza njih još nije razjašnjeno. 

Aleksandar Jovović Jovke, koji se pominje kao žestok tip iz devedesetih, i dan danas se gnuša Šiptara i Kuma, navodi Kurir.

- Ja sam taj klan nazvao elementarnom nepogodom. Njih pogrešno nazivaju Zemuncima. To što su se oni tamo pojavili, isto tako su mogli da se pojave na Bežanijskoj kosi ili na Banjici, put ih je slučajno naneo tamo. Došli su iz PM, u početku su spavali u kolima, nisu imali gde, ali imali su dobru šemu, doneli su puno heroina u grad koji su u početku menjali za osnovne stvari, maltene za hranu, ali su u međuvremenu upoznali prave momke i kreće njihov uspon - otkriva Jovović, koji se osvrće na krvave likvidacije s početkom dvehiljaditih.

Oni niti su Zemunci, niti Beograđani, došli su negde iz okoline Medveđe i pobili ovde mnogo momaka koji im ništa nažao nisu uradili, nego su im u tom trenutku smetali. Bili su na sve spremni, ali trajali su kao poplava, napravili tešku glupost, pobili mnogo ljudi i onda nestali, kako su došli, tako su otišli, trajali su kratko, ali iza njih je ostala pustoš i ugašeni životi, baš kao velika poplava. Zato kažem da su bili elementarna nepogoda. Oni su jedna bruka Beograda i Zemunci se njih stide - ispričao je Jovke.

Aleksandar Jovović Jovke je čovek koji je završio dve škole, Fakultet političkih nauka i uličnu školu. Kao perspektivni novinar nije dobio pravu priliku za dokazivanjem, pa je načinio potpuno neočekivani korak - ušao je u jednosmernu ulicu kriminala.

Inače, nedavno je detalje o danima robijanja Spasojeviča i Lukovića otkrio i nekadašnji komandir straže u Okružnom zatvoru u Beogradu Jordan Antonić.

On je izjavio da je vođa Zemunskog klana Dušan Spasojević strašljiv i da se plašio zatvora i batina.

Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića sam upoznao 1992. godine, kada je Spasojević zajedno sa članovima Pecinog klana pao u zatvor - rekao je Antonić, a prenele "Legende devedesetih".

On navodi da je Spasojević tada uhvaćen "kako posluje sa heroinom"

"Stavljen je u samicu, u kojoj je bio 30 dana. Taj Peca je učio Spasojevića kako da meša drogu sa brašnom i praškovima, jer Dušan o drogi ništa nije znao. Spasojević je bio strašljiv čovek. Voleo je život, ali se bojao robije i batina. Nudio nam je novac da ga ne tučemo."

Antonić podseća da mu je Mile Luković bio kolega, jer je, pre nego što je došao u Beograd, bio zatvorski čuvar u Prištini.

"I on je radio sa drogom. Obojica su se hvalili da u Makedoniji imaju neko selo, u kome svi seljani rade drogu za njih."

Spasojević je, prema svedočenju Antonića, u CZ delio sobu sa jednim specijalcem iz JSO.

- Kada je Spasojević izašao iz zatvora, preko tog čoveka iz JSO sprijateljio se sa policajcima. Čak je dobio i policijski pištolj na poklon, ne znam da li je imao policijsku legitimaciju, ali mi se hvalio da može po Novom Beogradu da trguje heroinom i da to mora da plaća nekim ljudima 5.000 maraka mesečno - rekao je Jordan Antonić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading