MILOŠEVIĆ JE SPREČIO UJEDINJENJE SRPSKE I KRAJINE: Nekadašnji pripadnik Legije stranaca otkrio šok podatke, A OVO JE REKAO O SMRTI GIŠKE!

Autor: Republika

Hronika

30.04.2021

11:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rade Čubrilo, nekadašnji pripadnik Legije stranaca i komandant Srpske vojske Krajine otkrio je u jednom intervjuu da je nekadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević sprečio ujedinjenje Republike Srpske i Republike Srpske Krajine.

RepublikaFoto: Youtube/ Dokumentarne Emisije Balkan, Tanjug/AP
Slobodan Milošević i Rada Čubrilo

- Vrlo smo radili na ujedinjenju sa Republikom Srpskom i to je bilo skoro gotovo. Da smo se ujedinili ne bi prošli kako smo prošli. Ne bi sigurno pala Krajina. Međutim Milošević je učinio sve što je u njegovoj moći da ne dođe do ujedinjenja. A njegova moć je bila tolika da je to bilo ostvareno. On je to uradio preko Karadžića, Krajišnika, Mladića - ispričao je on.

Kako naovodi jedino se Biljana Plavšić borila kao kao lavica da se ujedinimo.

- Ona se borila za to da postanemo kneževina, da dođe princ Tomislav da bude knez. Bilo je mnogo toga tu. Ona je maksimalno zalegla. Ona se borila i nogama i rukama da se mi ujedinomo i da budemo država koja će se jednog dana ujediniti sa Srbijom. Ali nije dao Milošević. Nije došlo do ujedinjenja ali nije došla ni pomoć u avgustu 1995. kada su nas napali. Ta njegova pomoć od 6 brigada nikada nije došla. I mi smo prošli kako smo prošli - rekao je on u intervjuu za "Balkan info", prenosi Mondo.

RepublikaFoto: Print

Na ratištu je bio i Đorđe Bošković Giška. O njegovoj smrti se mnogo pričalo a Čubrilo otkriva pravu istinu.

- O Giškinoj smrti smo slušali neverovatne priče, čak su i mene pominjali da sam neki organizator. A istina je da je on poginuo na toj raskrsnici u Gospiću kod popovske kuće. Tu je bio s druge strane silos, a sa tog silosa su pucali hrvatski vojnici. I oni su ga ubili na toj raskrsnici. To mi je rekao njegov sestrić Milovan koji je bio pored njega - rekao je on.

Čubrilo je progovorio i o kapetanu Draganu Vasiljeviću za koga kaže da je ozbiljan profesionalac, i ozbiljan čovek.

- Obučio je ljude, sarađivali smo dobro. Čak smo imali i neke zajedničke akcije. O njemu sve najbolje. Svi su prali ruke od njega kad je bio u zatvoru. Kapetan Dragan nije dozvolio da niko na terenu pravi neki javašluk. Niti je ko silovan, niti je ko zaklan a zarobili smo barem 50-60 Hrvata. I ti koji su bili uhapšeni policajci i vojnici njima niko šamar nije udario. Neki od tih što su bili zarobljeni me i dan danas pozdravljaju - ispričao je on.

A onda se prisetio i jednog neobičnog sastanka tokom 1991. godine.

- Bilo je to u julu 1991. Dolazi Josip Bulok, pomoćnik ministra Boljkovca i odrede mene da idem sa njim na sastanak. Nađemo se na jednom putu, na sredini. Obojica smo poveli pratnju. Sastali smo se, pričali. I on mene pozove na ručak, da idemo tu u neku kafanu na jagnjetinu. Ja sam se zahvalio jer nisam hteo ovima mojima da se maknem sa vida. I kaže mi on - ja mislim da ćete vi izgubiti ovaj rat, vi ste u zabludi i mislim da ovo što radite ne vodi u dobrom pravcu - ispričao je on.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading