(VIDEO) "Sudija, ne bih da mi se spočitava, odložite suđenje": Advokat insistirao da se ne održi suđenje policajcima za paljenje ambasade

Autor:

Hronika

28.04.2021

15:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Suđenje petorici policijskih službenika koji se terete za propuste u obezbeđenju tokom i posle mitinga "Kosovo je Srbija" 2008. godine, kada je zapaljena ambasada SAD u Beogradu, danas je ponovo odloženo u beogradskom Višem sudu na insistiranje advokata Gorana Petronijevića koji zastupa otuzenog Markovića.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Neredi kada je zapaljena ambasada SAD 2008. godine

Sudija Ivana Ramić htela je održi pretres na kojem je planirano da se sasluša poslednji od petorice optuženih iako su bili odsutni optuženi Slobodan Vukolić i njegov branilac.
Trećeoptuženi, tadašnji načelnik Uprave policije MUP-a Srbije Mladen Kuribak nije se protivio da se suđenje nastavi iako nijedan od troje njegovih branilaca nije pristupio u sudnicu. 

- Sudija, mi smo spremni za nastavak suđenja i saslušanje optuženog, ali postoje procesne pretpostavke za odlaganje - rekao je advokat Petronijevic. 

Kako je i tužilac uz sudiju bio za održavanje pretresa iako je advokatski pripravnik Kuribakove advokatice Zore Dobričan Nikodinović istakao da je sud obavešten od strane drugog branioca Mladena Kuribaka da se protivi održavanju pretresa u odsustvu stranaka u postupku, Goran Petronijević je opet reagovao.

- Sudija, mi nismo sporni jer nas dvojica kolega zastupamo istog klijenta i uvek će jedan biti prisutan, ali iz kolegijalnih razloga moram da zatražim odlaganje. Ne bih da mi se spočitava, jer i ja ne bih voleo da se suđenje mom klijentu održava bez ijednog njegovog branioca - rekao je Petronijević. 

Sudija Ramić je nevoljno prihvatila predloge za odlaganje, jer je ovo već treći put za redom da se odloži suđenje, a onda je pored još ranije određenog termina za nastavak suđenja 1. juna, uz saglasnost prisutnih odredila i ročište 8. jula.

Podsetimo,  za teško delo protiv opšte sigurnosti, za koje zakon predviđa od dve do 12 godina zatvora, terete se Slobodan Vukolić, bivši načelnik Uprave policije Beograda, koji je rukovodio štabom, osnovanim zbog mitinga, zatim Stevan Bjelić, nekadašnji načelnik beogradske policije, Mladen Kuribak, koji je 2008. bio načelnik Uprave policije MUP Srbije, kao i Zoran Rašković, tadašnji načelnik Odeljenja za operacije u komandi Žandarmerije i Bojan Marković, tadašnji komandant Žandarmerije u Kraljevu.

Oni su, svojevremeno, bili optuženi i za zloupotrebu službenog položaja, ali je sud tokom potvrđivanja optužnice, zaključio da "nema mesta ovoj optužbi".

Na pripremnom ročištu, policijski generali kratko su se izjasnili o optužnici i na njemu je sud utvrđivao koji će dokazi biti izvođeni tokom procesa, kao i koji će svedoci biti eventualno saslušavani. Među svedocima su i Boris Tadić, bivši predsednik Srbije, Vojislav Koštunica, nekadašnji premijer itd.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading