NEOPISIVA TUGA U DOMU STRADALOG PADOBRANCA: Majka neutešna! Lastavica moja ODE U NEBO

Autor:

Hronika

23.04.2021

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Desetar 63. padobranske brigade Vojske Srbije Ognjen Trajković (21) iz Vranja stradao je u sredu oko 16.30 u Nišu prilikom izvođenja padobranskog skoka. Ministarstvo odbrane sprovelo je istragu o uzroku nesreće do koje je, prema nezvaničnim informacijama, došlo jer se Ognjenu prilikom skoka nije otvorio glavni padobran kako treba, a kada je otvorio pomoćni, on se umrsio s glavnim.

RepublikaFoto: 63. Padobranska brigada
Ognjen Trajković

Vest o pogibiji padobranca Ognjenova majka Marina Arsić je saznala na putu ka Nišu i potpuno se slomila jer je verovala da je samo povređen i da će preživeti. Dok nesrećnu ženu teše Ognjenovi drugovi i drugarice, kojih je puna kuća, ona krivi sebe što je sinu dozvolila da se bavi opasnim pozivom.

- Majka rodila sina lastavicu, pa ga poslala u elitnu jedinicu. Zašto ga nisam zaustavila, o bože?! Lastavica moja ode u nebo. O radosti, majkino čedo, oko majkino najmlađe. On mi je bio duša. Bio je uporan i govorio je "beretka" i samo "beretka" iako je bio odlikaš i mogao je da bira šta će biti. Prošlog avgusta je potpisao ugovor sa padobranskom brigadom, a dok je to čekao, radio je u kafiću. Kamo sreće da ga nisu zvali - sva u suzama tiho je juče govorila Marina.

Ni manjeg čoveka ni većeg srca

Ognjenov drug iz vojske Željko Stefanović, koji je s njim bio na istoj klasi, potresen je vešću o njegovoj pogibiji i za Srpski telegraf je prepričao kako je u jednom času stradali mladić samo jednim gestom očarao čak tri voda.

- Ni manjeg čoveka ni većeg srca. Otišla je vojničina kakva se retko rađa. Uvek ću pamtiti situaciju kada je Ognjenu preminuo očuh i dok je on te nedelje bio kod kuće, mi iz njegovog voda smo samoinicijativno skupili novac da pomognemo njemu i porodici. Akciji su se priključila i dva preostala voda i sav novac koji smo skupili dali smo majoru da mu preda na jutarnjoj smotri. Majoru je podrhtavao glas, a Ognjen je stajao uzdignute glave i potom izašao pred sve nas i zahvalio nam je, držeći govor od kojeg smo se naježili. Na više desetina lica suze su potekle i od tog dana smo ga posmatrali kao brata - prepričao je drug stradalog padobranca i dodao da mu je ostala jedna večita žal.

- Osećam krivicu što nismo stigli da popijemo pivo koje smo planirali - rekao je Željko.

Nesrećna majka se sa sinom koji je radio u padobranskoj brigadi od oktobra prošle godine čula dva sata pred njegovu kobnu vežbu, ali on joj, po običaju, nije rekao da će skakati.

- Čula sam se s njim u 20 do tri, a oko pet me pozvao stariji sin da mi kaže da je Ogi povređen i da je u Vojnoj bolnici u Nišu. Krenuli smo za Niš i saznali strašnu istinu još u putu. Moja sreća nikada nije unapred govorila za vežbe i padobranske skokove, nego mi kaže tek kad završi - ispričala je slomljena žena.

Neutešni stariji brat i sestra otišli su u Niš zbog papirologije i da dopreme telo brata, koji će biti sahranjen danas u petak u 15 časova na Šapranačkom groblju u Vranju.

Anđeli te čekaju! Voljno!

Kolege padobranci iz Ognjenove brigade poslali su njegovoj porodici telegrame saučešća, a njihove potresne poruke kojima se opraštaju od njega osvanule su na društvenim mrežama.

- Bila je čast poznavati te. Počivaj u miru, Šorti. Neka te anđeli čuvaju - glasi jedna poruka, dok u više njih piše da nisu izgubili samo kolegu, nego i brata:

- Poslednji skok, mali! Plavo nebo i anđeli te čekaju, brate! Voljno.

Pamtićemo njegovu čestitost i odanost otadžbini

Povodom stradanja padobranca oglasilo se iste večeri Ministarstvo odbrane, koje je sa žaljenjem konstatovalo njegovu smrt.

- Kolege i prijatelji pamtiće Ognjenovu ljubav prema vojnom pozivu, njegovu čestitost, hrabrost, drugarstvo i odanost otadžbini - piše u saopštenju ministarstva.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović, načelnik Generalštaba VS general Milan Mojsilović i predsednica Vlade Ana Brnabić uputili su ispred državnih organa telegrame saučešća porodici stradalog mladića.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading