NARKOTICI U KONTEJNERU BANANA: Srpski KRALJ KOKAINA u Hrvatsku uvozio drogu vrednu 65 MILIONA EVRA?!

Autor:

Hronika

19.04.2021

12:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iz dubrovačke policije je zvanično rečeno da je droga bila namenjena za distribuciju u susednim državama, a ne za tržište Hrvatske.

RepublikaFoto: MUP Hrvatske

Naručilac 574,8 kilograma kokaina, vrednog čak 65 miliona evra, zaplenjenog u luci Ploče u Hrvatskoj je narko-bos iz Srbije, tvrdi za Objektiv izvor blizak istrazi. Ovaj “kralj kokaina” je nameravao da drogu prebaci u Srbiju, a zatim dalje u Evropu.

U pitanju je čovek koji ima i državljanstvo Bosne i Hercegovine. Jedan deo droge je trebalo da prebaci i u Slovačku. Važi za osobu koja ima jake veze u podzemlju i bavi se uvozom banana – navodi izvor Objektiva.

Kokain je zaplenjen 30. marta, a bio je sakriven po celoj dužini dna kontejnera, u “sendviču” lima. Kontejner s bananama je u januaru isplovio iz ekvadorske luke Gvajakil, prošao Maltu i Pirej. Brod “Adens” preuzeo ga je u Grčkoj, pre ulaska u luku Ploče. Umesto na narko-tržištu, već treća pošiljka kokaina ove godine završila je na dva velika stola u Plavoj sali na četvrtom spratu vile „Palma”, gde je sedište PU dubrovačko-neretvanske.

– Vrednost zaplenjenog kokaina na narko-tržištu bi iznosila 65 miliona evra, ali po robu dve sedmice niko nije došao, iako su istražitelji čekali danima kako bi naručioce uhvatili na delu. Sumnja se da su narko-dileri imali doušnike u luci, ali i među carinicima, koji su im dojavili za zaplenu – naveli su izvori iz hrvatske policije.

STEŽE SE OBRUČ OKO NARUČIOCA

Iz dubrovačke policije je zvanično rečeno da je droga bila namenjena za distribuciju u susednim državama, a ne za tržište Hrvatske.

Kriminalističkim istraživanjem smo utvrdili da ovaj kokain nije bio namenjen Hrvatskoj, nego distribuciji u nama susednim zemljama – rekli su zvaničnici policije na pres-konferenciji.

Međutim,” Dnevni avaz” nezvanično saznaje da je kokain trebalo da završi na području Hercegovine. Navodno, policija je namerno pustila pogrešan trag u javnost kako bi se istragom utvrdila tačna destinacija i dobilo na vremenu. Sumnja se da je tačno odredište šlepera s bananama u kojem je pronađeno 500 kilograma kokaina bio Široki Brijeg u Hercegovini i da je zatim droga trebalo da bude dalje distribuirana. Kako navode, zasad niko nije uhapšen, ali uz akciju bosankohercegovačke policije, steže se obruč oko naručioca kokaina. Krijumačari ove velike pošiljke bili su maskirani u poštare, imali su svoje dojavljivače u luci i tajne istražitelje.

Slušali su telefone onih koji su bili niži u hijerarhiji, jer “bosovi” imaju kriptovane, prisluškivali su njihove sastanke na kojima se dogovaralo kako će se droga preuzeti, prevesti od Hrvatske, preko Bosne i Hercegovine do Srbije, a onda dalje do Bratislave i drugih evropskih odredišta – piše hrvatski Jutarnji list.

U celi slučaj uključeno je i Tužilaštvo BiH, a odnedavno i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), koja radi na rasvetljavanju ovog slučaja.

DROGA NAMENJENA ITALIJANSKOM TRŽIŠTU

Advokat Marko Nicović, član svetske asocijacje šefova policije, međutim, tvrdi da droga nije bila namenjena Srbiji.

To što oni kažu nije tačno jer hrvatske luke Rijeka, Ploče i Split su destinacije na koje dolazi kokain. U Rijeci je pre zaplenjeno 300 kilograma. Kako to iz Rijeke da se vozi za Srbiju? Što bi pravili krug kada je već došao u Ploče? Nije u Srbiji veliko tržište, tamo ne može da se konzumira tolika količina. To je suviše velika cifra. Mislim da Hrvati imaju odavno uhodanu mrežu šverca kokaina. Čim oni kažu da nije došao naručilac, znači da je neko iz Hrvatske provalio da je sigurno umešana američka DEA. Sigurno je neko iz hrvatskih službi odao da je u toku policijska akcija, pa naručilac nije došao. Hrvati peru ruke od tog slučaja da bi ga nabacili Srbiji i sprali bruku – smatra Nicović. On ističe da je naručilac mnogo moćan i da je iz zapadne Evrope.

– Deluje mi pre da je to za italijansko tržište. Za to je idealan šverc brodovima. Hrvatsko podzemlje ima mnogo bolje odnose sa crnogorskim nego sa srpskim, jer je mnogo tešnja saradnja između Crne Gore i Hrvatske.

- Hrvatska to od sebe gura jer je to za nju bruka i uvaljuje sve Srbiji - dodaje on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading