SA NJIVE PRAVO U ZATVOR: Oštetili budžet države za 15.000.000 dinara

Autor:

Hronika

19.04.2021

10:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dana 19.04.2021. godine dežurni zamenik Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu odredio je zadržavanje u trajanju od 48 sati osumnjičenima B.M., B.C., Z.I., D.T., B.S., S.A., S.M., M.P., S.D. i M.D. zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela Falsifikovanje isprave član 355. Krivičnog zakonika i Prevara član 208. Krivičnog zakonika, a koji će biti saslušani pred dežurnim zamenikom Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu dana 20.04.2021. godine

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Naime, postupajući po krivičnoj prijavi podnetoj protiv NN lica zbog krivičnog dela Falsifikovanje isprave član 355. Krivičnog zakonika Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je uputilo zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja Ministarstvu unutrašnjih poslova, Policijskoj upravi za grad Beograd, Upravi kriminalističke policije, Odeljenja za suzbijanje privrednog kriminala.

Nakon višemesečne saradnje Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprave za agrarna plaćanja i Ministarstva unutrašnjih poslova, Policijske uprave za grad Beograd, Uprave kriminalističke policije, Odeljenja za suzbijanje privrednog kriminala  prikupljeni su dokazi iz kojih proizilaze osnovi sumnje da se u radnjama B.M., B.C., Z.I., D.T., B.S., S.A., S.M., M.P., S.D. i M.D.  stiču svi bitni elementi krivičnih dela Falsifikovanje isprave član 355. Krivičnog zakonika i Prevara član 208. Krivičnog zakonika. Operativnim radom policije, a po nalogu Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu prikupljeni su dokazi iz kojih proizilaze osnovi sumnje da su osumnjičeni B.M., B.C., Z.I., D.T., B.S., S.A., S.M., M.P., S.D. i M.D. u svojstvu vlasnika poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji Republike Srbije, lažnim prikazivanjem činjenica da su kupili različite poljoprivrene mašine i mehanizaciju, te izvšrili plaćanje navodno kupljene robe, na osnovu toga podneli Zahtev za ostvarivanje prava na podsticaj za investicije u fizičku imovinu poljuprivrednog gazdinstva za nabavku novih mašina i opreme za unapređenje primarne poljuprivredne proizvodnje biljnih kultura, Upravi za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Beogradu, te su na osnovu tako lažo prikazanih čiinjenica doveli u zabludu radnike Uprave za agrarna plaćanja, koji su rešenjima usvajali predmetne zahteve osumnjičenih za ostavrivanje prava na podsticaj, te nalozima za plaćanje isplatili osumnjičenima tražena sredstva, čime je oštećen budžet Republike Srbije u iznosu oko 15.000.000,00 dinara.

U zavisnosti od odbrane osumnjičenih, kao i od činjenice da li se radi o licima koja su ranije osuđivana, postupajući zamenik Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu će nakon saslušanja osumnjičenih predložiti da se prema istima odredi pritvor, ukoliko za to budu ispunjeni zakonom propisani uslovi.

U toku istrage ovo tužilaštvo ispitaće svedoke, ovlašćene predstavnike oštećenog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprave za agrarna plaćanja ukoliko bude potrebno odrediti ekonomsko-finansijska veštačenja, te prikupiti sve  raspoložive dokaze, nakon čega će biti doneta odluka o podizanju optužnice protiv osumnjičenih B.M., B.C., Z.I., D.T., B.S., S.A., S.M., M.P., S.D. i M.D.  ili o obustavi postupka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading