SLUČAJ I DALJE OTVOREN: Novinarka Dada Vujasinović pre 27 godina pronađena mrtva u stanu, pre toga dobila PRETEĆE PISMO!

Autor: Republika

Hronika

08.04.2021

07:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dada Vujasinović, novinarka lista Duga, pronađena je mrtva na današnji dan pre 27 godina u svom stanu na Novom Beogradu.

RepublikaFoto: youtube.com/markodej
Dada Vujasinović

Novinarka Dada Vujasinović, rodom iz Čapljine, imala je 30 godina u trenutku smrti.

Prvobitna istraga okončana je tvrdnjom da se ubila iz lovačke puške, ali je porodica pokrenula privatnu istragu koja je ukazala na niz nelogičnosti.

Privatni balističar Zoran Jovanović decembra 1994. godine dostavio je tužilaštvu nalaz da je na fotelji pored Dadine bila još jedna krvna grupa, što prema njegovom mišljenju ukazuje na to da je u stanu bila još jedna osoba, ali njegov nalaz je odbijen.

Balističar Vladimir Kostić 2008. godine obavio je niz veštačenja. Predao je sudu svoj nalaz u kome se navodi da su u telu Dade Vujasinović pronađena dva filcana čepa. To bi značilo da je sebe usmrtila sa dve patrone iz lovačke puške iliti da je u sebe pucala dva puta, što jednostavno nije moguće.

Postoji još mnogo nelogičnosti.

Jedna od njih je samoubistvo lovačkom puškom što nije karakteristično za žene. Drugu nelogičnost mnogi vide u policijskom izveštaju prema kom je u Dadinoj krvi pronađeno 1,6 promila alkohola u krvi, što ukazuje da nije mogla imati toliko sinhronizovane pokrete i jaku koncentraciju, kako bi mogla da počini takvo samoubistvo. 

Mesec dana pre smrti dobila preteće pismo

Nikad do kraja nije istražena činjenica da je Dada dobila preteće pismo mesec dana pre smrti. 

U pismu je označena kao direktni krivac za niz smena u vojnom vrhu jer je prethodno objavila deo neformalnog razgovora sa tadašnjim načelnikom RV i PVO generalom Božidarom Stevanovićem koji je bio glavni kandidat za načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije.

Preteće pismo je bilo potpisano sa "vojni piloti". Objavljeno je tek kad je Dada pronađena mrtva. Priča oko pisma nikad do kraja nije razjašnjena. Nije otkriven ni autor pretnji. Dokaza nije bilo, ali je vremenom prevladalo mišljanje da je i bilo napisano da bi se zameli pravi tragovi u istrazi ubistva.

Sumnju budi i to što joj je čarapa bila skinuta sa druge noge, a ne one sa kojom je navodno povukla okidač na lovačkoj pušci.

Mnoge Dadine kolege okrenule su se teoriji da koren njenog ubistva zapravo leži u poslu kojim se bavila i tekstovima koje je pisalo o kriminalu i ratnim dešavanjima. 

Okružni javni tužilac u Beogradu u januaru 2009. godine prekvalifikovao je slučaj u ubistvo umesto samoubistva i pokrenuo pretkrivični postupak.

Slučaj je i dalje otvoren.

Njeno ubistvo jedno je od tri još nerazjašnjena ubistva novinara u Srbiji uz slučajeve Slavka Ćuruvije i Milana Pantića.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading