DRAMA SE IZ SUDNICE PRENELA NA ULICE BIH I SRBIJE: Ucenjena glava ključnog svedoka protiv Darka Eleza

Autor:

Hronika

06.04.2021

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ključni svedok tužilaštva u postupku protiv Darka Eleza pred bosansko-hercegovačkim sudom, izvesni S. V. krije se u Srbiji, daleko od porodice i prijatelja, a jednako je uplašen za svoju, kao i za bezbednost najmilijih, zbog strašnih pretnji koje dobija od Eleza iz pritvora i njegovih saradnika, saznaje Srpski telegraf.

RepublikaFoto: tuzilastvobih.gov.ba/

Svedok je viđen pre nekoliko dana u jednom gradu u Srbiji, a uz sebe nije imao obezbeđenje, ni lično, ni policijsko. On, navodno, često menja mesta boravka i živi u totalnoj agoniji.

- Čovek živi kao senka, trudi se da bude neprimetan, a stalno se osvrće oko sebe i gleda ispod oka sve prolaznike u strahu da će neko da ga presretne svakog časa. On za sebe smatra da je ucenjena glava za koju je, faktički, raspisana nagrada - kaže sagovornik Srpskog telegrafa koji je i uočio ključnog svedoka na jednoj lokaciji i ispratio kako se ponaša.

Ista matrica

Navodno, S. V. ima direktna saznanja o dva pokušaja ubistva, pored dve likvidacije i tri iznude za koje se Darko Elez tereti i zbog kojih je isporučen BiH iz Srbije početkom marta. U međuvremenu, Tužilaštvo BiH je u saradnji sa policijom u bezbednosnim agencijama iz regiona došlo do ozbiljnih tragova koji dokazuju da je Elez sarađivao sa uhapšenim krimi-vođom Veljkom Belivukom i "kavačkim klanom" u brojnim zlodelima na području Crne Gore, Srbije, BiH, Grčke, pa sve do Ukrajine.

Tužilaštvo BiH je svedoku obećalo status svedoka-saradnika jer zna mnogo detalja koje će Eleza dovesti u mat poziciju.

Obračun unutar "škaljarskog klana" ili Elezov alibi

Pred sudom je u toku ročišta na kom je odlučivano o produženju pritvora Darku Elezu njegov branilac rekao da je jedan od svedoka priznao da je učestvovao u pokušajima ubistva u Bijeljini tako što je našao stan za ubice iz Beograda i bio njihov vozač. Isti svedok je, prema rečima advokata, rekao i da je nakon što ubiju žrtve on trebalo da zapali auto i da dobije 50.000 evra.

Interesantno je što je na sudu rečeno i da su pripadnici "škaljarskog klana" u Bijeljini trebalo da ubiju osobe bliske istom klanu, čime se Darko Elez, kao blizak saradnik "kavačkog klana", kako ga je policija označila, totalno udaljava iz priče i, takoreći, oslobađa odgovornosti.

Tom svedoku je ozbiljno prećeno i date su mu smernice kako da svedoči za dva pokušaja ubistva u Bijeljini. Pretnje svedoku je uputio i pripadnik jedne policijske agencije, tražeći da povuče iskaz da ne bi imao problema s Elezom kad izađe na slobodu - rekao je izvor Srpskog telegrafa, a to je potvrdio i tužilac Dubravko Čampara, navodeći da je Elez preko telefona pozivao policajce iz zatvora iz Istočnog Sarajeva, u naselju Vojkovići i pretio im da će ih likvidirati ukoliko budu radili protiv njega.

- Sva ova ubistva se dešavaju po istoj matrici. Pojedini osumnjičeni slagali su kada su predočavali svoje alibije i mi sada radimo na razbijanju tih laži. Imamo svedoke koji će sve to pobiti - kazao je tužilac.

"Pakovanje" slučaja

S druge strane, Elezov branilac Senad Kreho tvrdi da njegov klijent ne može nikome da preti telefonom iz pritvora i da mu to nije u interesu, te da je pritvor i sam tražio da ga ne bi optuživali da je zastrašivao svedoke.

- Državni zatvor je pravi Alkatraz. Tužilaštvo sve sumnje temelji na iskazu tog njihovog svedoka-saradnika koji je s njima sarađivao i ranije. Elez je rekao da očekuje da svedoci svaki dan iznose nove tvrdnje, a sumnja da mu MUP RS pakuje slučaj u saradnji sa tužilaštvom i da su oni ti koji vrše pritisak na svedoke, a posebno tog ključnog, da bi govorio ono što njima odgovara i po njihovom nagovoru. Tog mišljenja sam i ja - rekao je Kreho za Srpski telegraf.

Tražio premeštaj

Darko Elez se izjasnio da mu je drago što se nalazi u pritvoru jer se time isključuje mogućnost da ga neko optuži da utiče na svedoke zastrašivanjem i pretnjama, ali je posle nekoliko minuta zatražio ukidanje te mere:

- Molim vas da mi ukinete pritvor, ali bih prešao u federalni deo Sarajeva zbog svoje sigurnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading