STRUČNJACI O NESREĆAMA SA KUĆNIM LJUBIMCIMA: Vlasnici opasnih pasa MORAJU NA OBUKU!

Autor: S. Stepanović - A. Grujić

Hronika

05.04.2021

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za svakog psa koji napadne i povredi čoveka kriv je njegov vlasnik. Kako ga vaspitaju kao štene takav će biti i kada odraste, objašnjava za naš list kinolog i predsednik Kinološkog udruženja STIG Požarevac Milan Stojićević nakon nekoliko napada opasnih pasa koji su teško povredili ljude i jedno dete i usmrtili. Sa njim je saglasan i dreser pasa Slaven Stevelić, koji naglašava da su mnogi vlasnici svesni opasnosti svojih ljubimaca, ali ništa ne čine po tom pitanju da bi sprečili teške posledice.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Problem je što u našoj državi ne postoje kursevi za obuku vlasnika opasnih pasa. Nažalost, kad do tragedija bude dolazilo u sve većem broju, tek će onda doći do nekih promena jer nešto definitivno mora da se izmeni u zakonu. Nikada nije kriv pas, već samo neodgovoran vlasnik. Psi su kao loptica, sve što se kreće, to je za njih plen, pogotovo ako se žrtva kreće nepredvidivo i brzo, tad psi reaguju - napominje Stevelić.

RepublikaFoto: youtube/MOJ PAS
Slaven Stevelić

Kinolog Stojićević napominje za naš list da je kod opasnih pasa poželjna dresura, ali da nije neophodna jer i sam vlasnik može da se edukuje kako da postupa sa njim.

- Ko god da kupi štene opasnog psa, voli da ga razdraži. Teraju ga da bude agresivan, da laje, da uvek nešto grize i vuče zubima. Niko ne gleda da se igra sa njim kako treba i da mu baca lopticu. On već ima te agresivne osobine i ako ih vi još više razdražite, on onda postaje sve opasniji kako stasava i sve to ispoljava kad poraste. Nijedan pas se nije lud rodio. Svaki bude normalan i problem je samo odgoj. Najlakše je okriviti psa. Kao i kod čoveka, i pas, ako oseti da je dominantan, on teži još većoj dominaciji i onda se to tako vodi do toga da pas ujede čoveka - naglašava kinolog Milan Stojićević za Srpski telegraf.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Milan Stojićević

Teško mogu da kontrolišu nagone

Dreser pasa Slaven Stevelić objašnjava da psima upravljaju nagoni za lovom, plenom, trčanjem, hranjenjem, parenjem... i da oni mogu da kontrolišu samo svoje nagone, ali ne i intelekt, koji je, kako kaže, kao kod deteta koje ima godinu i po dana.

- Ako dva rotvajlera u dvorištu ne mogu preko ograde da dohvate prolaznika, oni se pobiju između sebe jer ne mogu da kontrolišu svoj nagon, adrenalin. Kad nagon kod psa naraste, uopšte nije bitno ko će biti žrtva napada, da li dete, vlasnik, poštar ili prolaznik na ulici. Pas ne treba stalno da bude u boksu, nije humano. To je isto kao da živi na lancu - ističe Stevelić.

On ponavlja da su najveći problem neodgovorni vlasnici, koji, i kada znaju da imaju opasne pse, ne stavljaju korpe da bi ti napadi bili sprečeni.

On kaže da je rotvajler, koji je početkom marta usmrtio dečaka D. B. (4) u Senti, najviše predviđen za vojsku i policiju.

- Tom rotvajleru je vlasnik dozvolio da bude dominantan i posle više nije imao kontrolu nad njim. Oni nemaju svest o tome da su nekome naudili. Kao kad deca nekog gađaju nečim teškim i ne znaju da će tog povrediti, tako psi ispoljavaju silu. Rotvajler je genetski predodređen za napad i odbranu i idealan je za policiju i Ministarstvo odbrane. Najveći problem je što se ljudi opredeljuju za te opasne rase radi zaštite ili već zbog čega, a nisu spremni i obučeni za jednog tako zahtevnog psa, a to je obavezno i morate znati da dominirate njime, a ne on vama. Drugi problem jeste čopor. Svaki pas, kada je s drugim, teži dominaciji i da jedan drugog podržavaju i brane. Ti poslednji napadi rotvajlera i američke akite desili su se zbog vlasnika - ističe naš sagovornik.

Rotvajler koji je napao dete u Senti, a pridružio mu se još jedan, živeo je u boksu, a kobnog dana šetali su dvorištem.

- Neadekvatni boksovi su veliki problem. Svi prave četvrtaste, gde psi mogu samo ukrug da se kreću. Najbolje je napraviti dugački i uski, gde bi pas mogao da trči napred nazad i onda se on bolje razvija i drugačije se ponaša. Neophodno je i da ga povremeno puštate i da se poigrate sa njim i da ga puštate da se istrči - objašnjava Stojićević i dodaje da čak i stariji psi mogu da se adekvatnom dresurom promene i prestanu da budu agresivni.

Top pet najopasnijih pasa

- rotvajler

- pitbul

- doberman

- staford

- američka akita

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading