ZVANIČNO POTVRĐENA VEZA BALKANSKIH KRIMINALACA! ONI SU MAFIJA: ELEZ, VELJA I "KAVČANI"!

Autor:

Hronika

01.04.2021

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Protiv bosanskohercegovačkog ubice i dilera droge Darka Eleza, kojeg je Srbija izručila BiH pre mesec dana, pokrenuta je istraga zbog sumnje da je sarađivao s kriminalnom organizacijom Veljka Belivuka i crnogorskim "kavačkim klanom", za Srpski telegraf potvrdilo je Tužilaštvo za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju BiH.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Veljko Belivuk

Ovom izjavom tužilaštvo je ukazalo da su i te kako utemeljeni tekstovi Srpskog telegrafa o povezanosti mafijaša iz Srbije, Crne Gore i Bosne koje su štitili isti visoki funkcioneri MUP Srbije, ali i drugi moćnici u policijama regiona, kao i o tome da je "kavački klan" imao svoje regrute i počasne članove u Veljku Belivuku zvanom Velja Nevolja i Gospodaru života i smrti podzemlja Republike Srpske, kako zovu Darka Eleza, zbog zločina u kojima je učestvovao.

Ovo je prvi put da je jedno tužilaštvo potvrdilo da je Elez pod istragom za saradnju sa Belivukom i "kavačkim klanom". U dopisu za medije tužilac zadužen za istragu o Darku Elezu otkriva da su u nju uključene policije svih zemalja u regionu, njihove bezbedonosne službe i ostali istražni organi. Tužilac je decidno tražio da Elez i dalje ostane u pritvoru, a otkrio je i da sada imaju više dokaza.

- Pritvor smo tražili zbog neometanog nastavka istrage u ovom predmetu, koju Tužilaštvo BiH vodi zajedno sa MUP RS, Državnom agencijom za istrage i zaštitu - SIPA, Agencijom za forenzička ispitivanja i veštačenja, kao i drugim policijskim i sigurnosnim agencijama u BiH i regionu, u okviru predmeta Belivuk, "kavački klan" i drugi. U predmet je dostavljena i dodatna dokumentacija, uključujući i izjave većeg broja svedoka - rekli su iz tužilaštva, koje je s drugim tamošnjim pravosudnim organima tražilo izručenje Eleza iz Srbije zbog sumnji da on stoji iza likvidacije Siniše Milićevića Tigra i Miloša Ostojića u Lukavici 2018. i 2019, kao i više iznuda, zastrašivanja i drugih krivičnih dela.

Elez je 3. marta izručen BiH iz ekstradicionog pritvora u Beogradu, a u kojem je bio od hapšenja. On se u Srbiji i Crnoj Gori dugo krio, nakon što je u Srbiji izdržao kaznu od devet godina zatvora, na koju je bio osuđen kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i druga krivična dela.

Od dve ekipe pravili najopasniji klan

Veljko Belivuk i Darko Elez, prema osnovanim indicijama, imali su plan da spoje ekipe i da formiraju najopasniji klan u regionu pod patronatom "kavačkih" šefova Radoja Zvicera i Slobodana Kašćelana. Međutim, pošto je pao Elez, 4. februara uhapšen je i Belivuk sa 20 saradnika zbog sumnje da stoje iza brojnih otmica, ubistva i trgovine drogom.

- Belivuk i Elez su poslednjih meseci pre hapšenja intenzivno sarađivali jer su imali istog šefa koji im je izdavao direktive, a i štitili su ih isti ljudi u policiji. Velja je bio glavni čovek u Beogradu za "kavački klan" i distribuciju kokaina po Srbiji, dok je Darko Elez bio zadužen prvenstveno za likvidacije "škaljaraca". Sumnja se da je upravo on ubio Mišu Ognjanovića, advokata Luke Bojovića, jer su jednog od napadača očevici opisali kao Eleza, ali i da je umešao prste i u nekoliko još nerazjašnjenih egzekucija.

O saradnji Belivuka i Eleza nedavno je svedočio jedan kontroverzni beogradski ugostitelj kada je priveden u policiju.

- Elez mi je pravio probleme u lokalu i tada sam angažovao Nevoljinu ekipu i više nije bilo problema. Tada je situaciju sa Elezom "smirivala" bivša državna sekretarka Dijana Hrkalović - ispričao je ugostitelj

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ

Vučić: Tražimo izručenje dve osobe

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da se nada dogovoru sa Crnom Gorom po pitanju izručenja traženih osoba.

- Mi smo tražili izručenja dva lica koja su nama strahovito važna u istragama vezanim za organizovani kriminal i nadam se da će biti izručena Srbiji - rekao je Vučić.

Iako nije pominjao imena, dobro obavešteni izvori tvrde da je reč o Lazaru Iliću i Strahinji Saviću. Njih dvojica su u Crnoj Gori uhapšeni zbog pripremanja atentata na "škaljarca" Marka Ljubišu Kana. Ilića u Srbiji terete za ubistvo Aleksandra Šarca u TC "Ušće" u oktobru prošle godine.

Kreho: To je policijski pritisak

Senad Kreho, advokat Darka Eleza, tvrdi da tužilaštvo, uprkos navodima, nema nijedan dokaz protiv njegovog klijenta i da mu je neosnovano produžen pritvor. Branilac kaže da se Veljko Belivuk i Darko Elez i ne poznaju.

- Ovde se radi o policijskim pritiscima na sud i o nepoštovanju Ugovora o izručenju. Kroz medije mu se sudi za dela za koje istražni organi nemaju nijedno slovo na papiru. Ističem da se Belivuk i Elez ne poznaju i da je Darko prošao poligraf u Beogradu, na kojem je pitan za navodna krivična dela koje je počinio sa "kavačkim klanom", tako da su sve ovo gluposti - ističe Kreho.

RepublikaFoto: youtube.com/MUP Republike Srbije

Hrkalovićka ga pokrivala godinama

Istraga unutrašnje kontrole MUP Srbije pokazala je da su se Elezova poznanstva granala do vrha policije i da su ovom kriminalcu, bliskom "kavačkom klanu", pojedini funkcioneri MUP činili mnogobrojne usluge. Na vrhu liste Elezovih zaštitnika našla se Dijana Hrkalović, bivša državna sekretarka. Ona je i saslušana tim povodom u SBPOK, gde je izjavila da se ne seća kontakta s njim.

- Sumnja se da su u periodu od dve godine prijave protiv Darka Eleza za teška krivična dela, kao što su pretnje ubistvom i iznude, završavale u fioci, a ne pred tužiocem i sudom - navodi izvor iz policije za Srpski telegraf. Niže rangirani policajci su bili primorani da u vreme Dijanine moći persiraju Elezu i dočekuju ga kao uvaženog gosta.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading