NASTAVLJENO SUĐENJE ZA "JOVANJICU": Svedok priznala da je u Somboru gajena droga!

Autor:

Hronika

25.03.2021

11:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Suđenje Predragu Koluviji i devetorici njegovih saradnika optuženih za proizvodnju marihuane na poljoprivrednom gazdinstvu "Jovanjica" danas je nastavljeno u Specijalnom sudu u Beogradu, saslušanjem svedoka Danijele Stojanović iz Ministarstva poljoprivrede.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen/MUP/BIA/Promo

Pošto je sudija Zoran Ganić konstatovao da postoje uslovi da se glavni pretres održi prozvao je svedoke, njih troje, državnih službenika, koji su poslovali sa "Superiorom", privatnom firmom koja je sarađivala sa "Jovanjicom" i prvenstveno razmnožavala seme, navodno industrijske konoplje, koja se u istrazi pokazala kao opojna droga. 

Svedok Stojanović, ispred Ministarsta poljoprivrede i Uprave za zaštitu bilja i priznavanje sorti, ispričala je sve što zna o poslovanju sa "Superiorom" i kako je teklo ispitivanje biljaka. 

Prema njenom priznanju sve biljke su imale nedozvoljeno visok procenat THC, čiime su se svrtstale u nedozvoljene.

- Mi smo vršili dvogodišnje ispitivanje semena konoplje za "Superior" koji nam je poslao pet vrsta. Njihovu konoplju smo gajili na dve lokacije, u Somboru i Bačkom Petrovcu. Testovima koje su posle prve godine za nas, po uobičajenoj proceduri, obavili u nacionalnoj kriminalističkoj laboratoriju u MUP Srbije ,utvrđeno je da u su u biljkama gajenim u Somboru pronađen visok procenat THC, višestruko veći od dozvoljenog. Jedna vrsta je imala 0, 34, druga 0, 71 i treća 2, 58 - izjasnila se svedok.


Upitana da objasni zašto je došlo do razlike u novou THC u istim vrstama gajenim na dve lokacije, svedok je rekla da ni njoj to nije jasno, ali nije isključila da su možda različiti klimatski uslovi doprineli tome. 

Stojanović je pred sudom objasnila i da je sa vlasnikom "Superiora" Ivom Đinovićem u bliskim rodbinskim vezama, odnosno da je on njen ujak. Međutim, ona tvrdi da to nije uticalo na saradnju i da u "Superioru" zbog toga nisu imali protekciju.

Takođe, Danijela Stojanović je rekla da ni sa kim iz "Jovanjice" nije sarađivala.

Prema optužnici,  članovi  organizovane kriminalne grupe Predraga Koluvije su u tajnim prostorijama gazdinstva "Jovanjica" proizvodili opojnu drogu budući da je policija koja je 16. novembra 2019. godinaupala na imanje pronašla kod njih 649,4 kilograma osušene marihuane i 65.581 stabljika ove opojne droge u sirovom stanju, težine skoro četiri tone.

Neće u isti "lonac" sa osumnjičenima u "Jovanjici 2"


Branioci okrivljenih u "Jovanjici 1" usprotivili su se spajanju postupka sa predmetom "Jovanjica 2" u kojem su optuženi službenici bezbednosnih struktura Republike Srbije, navodeći da  se okrivljeni u slučejevima međusobni ni ne poznaju. 

Na drugoj strani, tužilac Drecun trdi da su i jedni i drugi bili uljučeni u isti nelegalni posao kao organizovana kriminalna grupa, kao i da su razotkriveni upadom policije na gazdinstvo u Staroj Pazovi.

Predsedavajući sudija Ganić je sa većem odlučio  da za sada ne bude spajanja postupaka, ali je nagovestio da će nakon održanog pripremnog ročišta za "Jovanjicu 2", u kojoj je takođe on glavni sudija, sve biti izvesnije, kao i da će procedura biti ispoštovana. 

Pored dvoje svedoka koji su danas pristupili, ali veće nije stiglo da ih sasluša, na sledeći pretres, narednog meseca biće pozvana još tri svedoka, čime će biti nastavljen postupak za iligalnu proizvodnju opojne droge na imanju Predraga Koluvije. 
 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading