SPISAK BLAGA KOJE JE UKRALA VELJINA EKIPA! Otkrivamo kako su ojadili muzej i oteli predmete neprocenjive vrednosti

Autor:

Hronika

24.03.2021

21:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osumnjičeni S. J. je morao da krade zlatni nakit i druge vredne predmete i da ih predaje saradnicima Velje Nevolje

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ/mpu.rs
Ekipa Velje Nevolje krala vredan nakit iz muzeja

Osumnjičenog S. J. (60) iz Beograda, koga terete za tešku krađu iz Muzeja primenjene umetnosti krajem jula i početkom avgusta 2019, na pljačku je primoralo nekoliko članova ekipe Veljka Belivuka, saznaje Srpski telegraf iz izvora bliskog istrazi. Čitav tovar basnoslovno vrednih artefakata on je, kako se sumnja, izneo iz muzeja. Kulturno-istorijska vrednost ukradenih narukvica, prstenja, medaljona, od kojih neki vode poreklo od dinastije Obrenović, neprocenjiva je.

S. J. je morao da iz ove kulturne institucije krade zlatni nakit i druge vredne predmete i da ih na tajnoj lokaciji u vreme koje mu kažu predaje Belivukovim saradnicima, međutim, to nije spreman da kaže pred tužiocem u strahu za sopstveni život i živote najmilijih jer je svestan za kakve ličnosti je radio prljavi posao.

- Taj nesrećnik je radio kao obezbeđenje, tačnije kao noćni čuvar, i to samo nedeljom uveče. On je bio primoran da pokrade muzej za Belivuka i njegovu ekipu, koji su ga stalno pritiskali da iznosi dragocenosti. Lopova su, međutim, snimile sigurnosne kamere muzeja i zabeleženo je kako je oprezno, sa rukavicama na obe ruke, usred noći prvi put 27. jula pokrao muzej. Kada se uverio da je ostao sam, S. J. se popeo na treći sprat, ali se očigledno pokajao i vratio nazad. Pokušao je ponovo, ali opet odustao. Tek u trećem navratu on je ukrao bodež - otkriva izvor iz istrage tragove koje ispituje policija.

Kamere muzeja su snimile još jednu krađu, kada S. J. u šolji iznosi nakit u jednoj ruci, dok rukavom druge ruke briše kvaku i površine vrata oko nje da bi uklonio otiske. Uprkos dokazima koje su policija i Prvo osnovno tužilaštvo pribavili protiv njega, optuženi i dalje pokušava da prikrije opasne nalogodavce.

- S. J. se branio da je ukrao samo dva predmeta za sebe i da se kaje, a u stvari je nakit na tajnoj lokaciji predavao Nevolji i njegovim saradnicima - kaže poverljivi izvor.

RepublikaFoto: Tanjug
Maja Gojković

Da podsetimo, ministarka kulture Maja Gojković otkrila je javnosti da se ta pljačka dogodila i da iza nje stoji, kako je rekla, navijačka grupa kojoj je bilo povereno da obezbeđuje muzej. Ministarka je navela da ta grupa stoji i iza krađe lifta iz prostora koji je dodeljen jagodinskom Muzeju naivne i marginalne umetnosti, u Beton hali u Beogradu. Čitav niz lokala u tom kraju prestonice obezbeđuje baš ekipa Velje Nevolje, nedavno osumnjičenog da je sa svojom grupom počinio niz ubistava i drugih najtežih krivičnih dela. Sigurnosne kamere u periodu kad se krađa lifta odigrala nisu radile.

Carska torbica

 Jedan od posebno značajnih predmeta koji se najverovatnije nalazi među ukradenim blagom je tašnica od pletene zlatne žice, koja je, prema svojevremenom istraživanju Artis centra, možda poklon carice Marije, supruge cara Aleksandra III i majke poslednjeg ruskog suverena Nikolaja II.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading