SKAJ U NEVOLJI ZBOG VELJE! Zloupotreba ove vrste telefona sve bliža krivičnom delu!

Autor: Republika

Hronika

19.03.2021

10:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) uputilo je Ministarstvu pravde konkretan predlog za propisivanje novog krivičnog dela - upotreba "skaj" telefona, koje mahom koriste kriminalci širom sveta, a u Srbiji i nedavno razbijena organizovana kriminalna grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ/AP
Belivukova grupa koristila "skaj" aplikaciju

Predlog UST, u koji je Tanjug imao uvid, predviđa kaznu zatvora za osnovni i teži oblik upotrebe "skaj" telefona, kao i obavezno oduzimanje uređaja. 

"Skaj" telefoni i aplikacija su u Srbiji dospeli u žižu javnosti kada je ustanovljeno da je kriminalna grupa Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja, koristila ovu tehnologiju. 

Osnovni oblik, prema predlogu udruženja glasio bi: "Ko upotrebljava uređaje za komunikaciju sa računarskim programom koji onemogućava ili otežava primenu zakonom propisanih posebnih dokaznih radnji, radi izvršenja, pripremanja ili podstrekavanja na izvršenje krivičnog dela, kazniće se kaznom zatvora ..."

Za teži oblik krivičnog dela predviđena je formulacija:"Ko upotrebljava uređaje za komunikaciju sa računarskim programom koji onemogućava ili otežava primenu zakonom propisanih posebnih dokaznih radnji, radi izvršenja, pripremanja ili podstrekavanja na izvršenje krivičnog dela za koje je ovim zakonikom propisana doživotna kazna zatvora, kazniće se kaznom zatvora ...".

UST traži i da se propiše i da da će se uređaji za komunikaciju iz stava 1 i 2 oduzeti i uništiti.

Predlog UST je usledilo nakon inicijative ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina da se upotreba "skaj" telefona zakonom inkriminiše, dok je početkom ove sedmice američki FBI po nalogu suda u San Dijegu blokirao sajt kompanije SKY Global, koja proizvodi i prodaje programe za "skaj telefone".

Protiv šefova ove kompanije sa sedištem u Vankuveru, tužilaštvo u San Dijegu podiglo je optužnicu zbog "svesnog i namernog učešća u zločinackom poduhvatu koji je olakšao uvoz i distribuciju droge upotrebom šifrovanih komunikacionih uređaja kompanije, generišući stotine miliona dolara profita".

Prema optužnici, uređaji kompanije Sky su „posebno dizajnirani da spreče policiju da aktivno prati komunikaciju između članova transnacionalnih kriminalnih organizacija“.

U saopštenju UST se navodi da bi se uvođenjem novog krivičnog dela izvršio dodatni pritisak na lica iz kriminogenih sredina, koja prema dosadašnjoj praksi najčešće koriste ovaj vid komunikacije, sa primarnim ciljem da izbegnu krivičnu odgovornost ili opstruiraju dokazni postupak.

Takođe, smatra da postoji realna potreba da se krivično zakonodavstvo upodobi sa konkretnim izmenama na polju komunikacije i time u značajnoj meri učinioce odvrati od njihove upotrebe za izvršenje, pripremanje ili podstrekavanja na vršenje najtežih krivičnih dela, odnosno da propiše još strožije kažnjavanje učinioca, ukoliko efekat prevencije izostane.

Zbog toga je pozvalo Ministarstvo pravde da Radnoj grupi za izmenu Krivičnog zakonika zvanično uputi zahtev da otpočne sa anlizom pravnog okvira i normativnih uslova za uvođenje novog krivičnog dela.

"Udruženje je spremno da doprinese aktivnostima Radne grupe i voljno da imenuje sudije i tužioce iz redova svojih članova, pri čemu, nevezano za prethodno navedeno, kao polaznu osnovu nudimo verziju zakonskih obeležja krivičnog dela, bez prejudiciranja visine zaprećenih kazni.

"Skaj" telefone, kako je do sada utvrđeno u istrazi, koristili su pripadnici grupe Belivuka i Miljkovića, ali su nadležni organi uspeli da im uđu u trag, odnosno da "provale" njihovu komunikaciju i poruke, što će im poslužiti kao dokaz u sudskom postupku.

U velikoj akciji Europola u Francuskoj je prošle godine u julu uhapšeno čak 800 pripadnika kriminalne grupe koja je koristila kriptovane telefone za dogovore o krijumčarenju droge.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading