MILOŠ TOMIĆ SA VELJOM NEVOLJOM ZGRNUO MILIONE!? Razrađenom šemom uzimali 150.000 evra po šleperu!

Autor: Republika

Hronika

16.03.2021

11:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši direktor Uprave carina Miloš Tomić priveden je na informativni razgovor u SBPOK zbog sumnji da je učestvovao u višemilionskim malverzacijama. Sumnjiči se i da je sarađivao sa Veljkom Belivukom, poznatijim kao Velja Nevolja

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ/Starsport
Miloš Tomić priveden u SBPOK

Pripadnici MUP-a pokrenuli su jutros akciju hapšenja visokih funkcionera koji su uključeni u milionske malverzacije u Upravi carina. Uhapšen je bivši direktor Uprava carina Miloš Tomić.

Policija već izvesno vreme, po nalogu tužilaštva, vrši predistragu o milionskim malverzacijama u Upravi carina.

Posebno je interesantna činjenica da postoje indicije da je u tome učestvovala, preko važnih sportskih  funkcionera, čak i kriminalna grupa Veljka Belivuka, a posredstvom njega i grupa Dejana Stojanovića Keke.

Prema nezvaničnim saznanjima, najmanje 60 miliona evra profitirala je ova grupa, piše Mondo.

Sumnja se da je grupa napravila "paralelnu carinu" i tako omogućavala tovarima da ulaze u Srbiju, a da ih niko ne kontroliše. Šta je bilo u kamionima, ostaje da se utvrdi u istrazi. 

To se radilo tako što, na primer, firma iz Turske pravi papire za prodaju cigareta sa nekom firmom iz Evropske unije. Te cigarete dolaze u Srbiju u kontejnerima na kamionima, istovaraju se u skladište rečne carinarnice, a onda se po reeksportu tovare na brodove za inostrane kupce.

Međutim, caka je u tome što, kada se roba istovari, kupac iz EU odjednom odustaje od kupovine cigareta i one ostaju u carinskom skladištu i čekaju kamion za povratak prodavcu iz Turske. Oni potom dovoze identičan kontejner, sprejom ispisuju iste brojeve kontejnera i onda ga pune bilo kojom drugom robom iste težine (starim papirom, na primer).

Onda za one kontejnere sa cigaretama, koji se nalaze u skladištu, prave druge papire za drugu vrstu robe, na primer garderobu, pa se ti kontejneri kao navodne majice šalju u EU.

Zarada po kontejneru je iznosila 150.000 evra, a takvih je bilo u proseku četiri nedeljno.

- Grupa ljudi stvorila je praktično paralelnu carinu koju su oni sami kontrolisali. Omogućili su da puni kamioni i kontejneri nesmetano ulaze u Srbiju, a da niko ne sme da postavi pitanje šta je u njima. Operativne informacije, koje se i dalje prikupljaju, ukazuju na to da su u kriminal koji je državi naneo štetu u desetinama miliona evra bili umešani Kokeza, ali i nedavno uhapšeni Veljko Belivuk, zvani Velja Nevolja, kao i Aleksandar Nešović Baja, inače jedan od najbližih saradnika grupe Dejana Stojanovića Keke - navodi izvor portala Mondo.

Prema saznanjima beogradskih medija, mimo papira granicu je navodno nelegalno prolazilo na milione litara nafte za šta je takođe bio zadužen jedan visoki funkcioner Carine koji je od tog posla mesečno sakupljao od 95.000 do 120.000 evra koje je nosio državnim funkcionerima koji su se nalazili na vrhu ovog lanca.

U Upravi carina je posledne vreme došlo do velikih kadrovskih promena. Smenjen je direktor Miloš Tomić koji je jutros priveden. Na njegovo mesto je došao Branko Radujko. Otkaz je pre nekoliko dana dobio i Nemanja Manjak, nekadašnji šef Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja UC, a kasnije savetnik u tom odeljenju.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Second hand

16.03.2021 17:31

Za ove "radnje" ranije se Nije znalo, ili se cutalooo?!?