VIŠE NEMA DILEME: Saradnik Velje Nevolje kriv za smrt vozača Slobodana Vukića!

Autor:

Hronika

11.03.2021

21:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Udarac u stomak koji je Milovan Tadić, kao šef obezbeđenja beogradskog noćnog kluba "Tilt", zadao gostu Slobodanu Vukiću 23. decembra 2015. godine uzrokovao je povredu koja je posredno dovela do njegove smrti, rekao je danas veštak Radovan Karadžić iz Zavoda za sudsku medicinu u Nišu.

Foto: e stock
Milovan Tadić

Suđenje zbog povreda koje je nekoliko članova obezbeđenja nanelo Vukiću, profesionalnom vozaču, s tim da je jedino Tadićev udarac nogom u stomak okarakterisan kao nanošenje teske telesne povrede, zbog čega se samo njemu i sudi, traje već tri godine. Cele prošle godine glavni pretres nije održan nijednom jer se čekao novi izveštaj veštaka. 

Tadićeva krivica je bila ključna prema prvom izveštaju komisije veštaka iz Novog Sada, koji su tvrdili da je usled udarca u stomak kod Vukića došlo do zapaljenskog procesa kao odgovora na povredu što je dovelo do smrti. Odbrana je uporno pokušavala da nametne mišljenje da Vukić nije bio adekvatno lečen i da je njegova alkoholisanost doprinela smrtnom ishodu, odnosno otkazivanju rada srca. Sudija je donela odluku da se veštačenje ponovi. 

Na nalaz komisije veštaka iz Zavoda za sudsku medicinu u Nišu kojim je predsedavao Radovan Karadžić čekalo se duže od godinu dana, a scenario se ponovio nakon današnjeg iznošenja zaključka doktora Karadžića. Stručni savetnik odbrane Slobodan Savić je kao i prethodnu komisiju, ispitivao ispitivao kolegu iz Niša koji mu je u jednom momentu prekorno rekao :" Ja sam veštak, a vi ste profesore ovde danas savetnik". Doktora Savića je sudija Marina Anđelković više puta opomenula da ne postavlja ista pitanja u nedogled i da ne insistira da kolegi veštaku nametne da kaže ono što njemu, odnosno odbrani odgovara.

Veštak izričit: Tadić je zadao jak udarac mladiću

Veštak iz Nisa je istakao da nije saglasan sa savetnikom Savićem i kolegama iz Novog Sada u vezi sa Tadićevim udarcem i njegovom jačinom.

- Na osnovu jednog snimka koji nije jasan, ja ne bih imao hrabrosti da kažem da je reč o udarcu slabog intenziteta. Pogotovo jer se radi o ljudima u pokretu. Ono što je meni upalo u oči jeste da se pokojnik držao rukom za ogradu prilikom udarca što je povećalo otpor, pa je sila udarca bila veća nego da je pao. Pri tome je udaren nogom u obući - naveo je Karadžić koji je zaključio da su dve povrede u stomačnom delu pokojnog posledica Tadićevog udarca.

- Rekao je čovek svi smo čuli, a vi opet postavljate isto pitanje samo malo drugačije formulisano.  Stvarno nema smisla, puštam vas jednom, a vi opet. Unapred znam šta ćete da pitate. Rekao je čovek i svi smo razumeli da nepostoji direktna, ali postoji posredna veza između zadobijene teške telesne povrede, okolnosti povređivanja, naknadne hirurške intervencije i smrtnog ishoda. Znam da bi vama odgovarao drugačiji odgovor, ali šta da vam radim - usprotivila se sudija.  

Ovaj izveštaj mogao bi da reši slučaj – istakao je Radovan Karadžić. On je rekao da je veštačenje bilo izuzetno složeno, ako ne i najsloženije od svih koje je radio, pa je naveo da su u njemu učestvovali i sudski veštaci iz oblasti kardiologije, anesteziologije, hirurgije i patogije. Mišljenje su kako je rekao zasnovali na obdukcionom nalazu, medicinskoj dokumentaciji, iskazima svedoka, fotodokumentaciji i video snimcima sa lica mesta. 

Gde je etika profesore Saviću

Sudija Marina Anđelković je jos ranije prokomentarisala to sto je Slobodan Savić radio autopsiju, a sada savetuje odbranu.

- Meni je strašno što ste vi radili obdukciju, a sada se pojavljujete u svojstvu savetnika odbrane. To zakon ne zabranjuje, ali to je stvar etike - pitala  je sudija Marina Anđelković.

Karadžić je rekao da je sa kolegama zaključio da je Vukić preminuo od izumiranja srčanog mišićnog tkiva i objasnio je šta je do toga dovelo. 

- Nastanak teške telesne povrede, okolnosti povređivanja, nužna hirurška intervencija, predstavljaju stresnu situaciju za organizam što je imalo za posledicu izumiranje srčanog mišića - kazao je Karadzić.

Ovim svedočenjem završeno je sa izvođenjem dokaza u ovom postupku, pa je sudija zakazala završne reči za kraj meseca.

Podsetimo, Vukić je preminuo u januaru 2016, dve nedelje nakon tuče sa članovima obezbeđenja kluba "Tilt". Vukić je navodno pravio probleme za šankom zbog čega mu je prišlo obezbeđenje i iznelo ga iz kluba zadavši mu pritom nekoliko udaraca. On je nasrtao na vrata kada je krenulo koškanje – jedan od radnika ga je udario u glavu, a Tadić šutnuo nogom u stomak. 

Inače, Milovan Tadić se nalazi u pritvoru odkad je uhapsen prošlog meseca kao član organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja. Njima se na teret stavljaju za sada tri ubistva, otmice, prebijanja i nedozvoljeno držanje i nošenje oruzja. Belivuk i Tadić nikada nisu krili da su prijatelji i jedan drugog su podržavali na suđenjima. Tadić je sedeo u publici kada se Velji sudilo za ubistvo na šinama, a Belivuk mu je to uzvratio bodreći ga u njegovim postupcima.  U toku suđenja za ubistvo na Tiltu, Tadić je bio uhapšen i zbog droge, za šta mu se do nedavno sudilo, ali je oslobođen krivice jer je delo priznao njegov saradnik. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading