BEOGRADSKI UBICA OTKRIVEN POSLE 27 GODINA! SRBINA UHAPŠENOG U ITALIJI TRAŽI NAŠE PRAVOSUĐE

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predrag Petrović (42) uhapšen je po Interpolovoj poternici u italijanskom gradu Kazerta zbog ubistva koje je počinio 1994. u Beogradu. On je nakon tog zločina počeo da radi za jedan on najopasnijih klanova u Italiji - Kazalezi, a lisice su mu stavljene na ruke u četvrtak u blizini jednog tržnog centra u koji je išao da se nađe sa suprugom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Za Petrovićem su i italijanski istražitelji tragali od oktobra 2019, kada je pobegao iz kućnog pritvora, u kojem je bio zbog više krivičnih dela.

- Srpski državljanin posebno se uplašio kada mu je pre bekstva iz kućnog pritvora stiglo rešenje o ekstradiciji u Srbiju zbog ubistva 1994, za koje nisu saopšteni detalji, pa je rešio da pobegne. Tražili su ga skoro dve godine i zbog raznih zločina koje je počinio kao član ozloglašenog klana Kazalezi, a među kojima su i razne krađe, šverc oružja i prijem ukradene robe. Ta dela počinio je u periodu od od 1999. do 2015. - ispričao je za italijanske medije izvor iz istrage.

Karabinjeri su početkom ove godine dobili saznanja da se Petrović s porodicom krije u Kazerti, pa se krajem februara obruč oko njega suzio i u četvrtak mu je na ulici napravljena policijska zaseda.

Italijanski sud u februaru je osudio Srbina na godinu i pet meseci zatvora za dela koja je počinio u Italiji.

- On je u Italiji prvi put uhapšen 2016, kada su isplivali dokazi da švercuje oružje za kriminalnu grupu Kazalezi, a tada je uhapšeno još 20 osoba koje su bile povezane s ovim prljavim poslovima. Istraga o ovoj grupi započeta je još u septembru 2012, zahvaljujući svedoku-saradniku Paskvalu Favi. On je tužiocima ispričao kako klan Kazalezi dolazi do oružja koje je modifikovano i bez serijskih brojeva - naglašava izvor.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Petrović je do 2019. proveo tri godine čekajući odluku o izručenju Srbiji, a sada će naša zemlja na to čekati još godinu i pet meseci dok on ne odsluži pomenutu zatvorsku kaznu, na koju je osuđen zbog zločina u Italiji.

Italijanski kriminolog Alesandro Ćeći za srpske medije izjavio je jednom prilikom da je za većinu kriminalnih aktivnosti na Apeninskom poluostrvu neophodna saglasnost tamošnje mafije.

- Nije moguće biti kriminalac u Italiji bez dozvole italijanskih kriminalnih organizacija. Za trgovinu narkoticima ta dozvola je obavezna. Čak i sitni kriminalci koji se bave dilovanjem droge odgovaraju direktno kalabrijskoj Ndrangeti, koja je i međunarodni lider u ovoj oblasti kriminala - kaže Ćeći.

On je naglasio i da je u poslednje vreme registrovana ozbiljna saradnja nekoliko srpskih kriminalnih organizacija čije su baze u Srbiji sa kalabrijskom mafijom, i to u poslovima trgovine sintetičkim drogama.

Kazalezi teški 30 milijardi evra

Antonio Bardelino osnovao je kriminalnu organizaciju Kazalezi u Kazerti. On je ubrzo shvatio da će kokain postati profitabilnija droga od heroina, pa je organizovao mrežu ljudi koja ga je švercovala iz Latinske Amerike u Kazertu kroz posao uvoza i izvoza ribljeg brašna. Krijumčarili su i heroin u manjim količinama, a pošiljke njujorškom klanu Gambino skrivane su u filterima za espreso kafu. Kada su istražitelji presreli jednu pošiljku, Bardelino je navodno pozvao vođu Gambino mafije Džona Gotija i rekao mu: "Ne brinite, sada šaljemo duplo više drugim putem".
Krajem osamdesetih u klanu Kazalezi došlo je do brojnih sukoba sa drugim mafijaškim grupama u kojima su počinjena brojna ubistva. Početkom dvehiljaditih došlo je do hapšenja brojnih članova ove kriminalne organizacije, a suđenje protiv 36 članova klana konačno je završeno 2008, nakon 10 godina. Tokom sudskog procesa ubijeno je pet osoba uključenih u slučaj, uključujući i prevodioca. Čak 16 od 36 okrivljenih mafijaša osuđeno je na doživotne kazne.
Klan Kazalezi uključen je i u industriju cementa i mleka, kao i u isporuke lekova mafiji u Palermu, a sarađuju i s albanskim i nigerijskim mafijašima. Njihova ukupna imovina procenjuje se na oko 30 milijardi evra.

 

Čačani kradu parfem, Beograđani automobile

Kriminolog Alesandro Ćeći ističe da se u Italiji različita odeljenja policije bave kriminalcima koji dolaze iz evropskih zemalja, te da postoji posebno odeljenje kome su prioritet prestupnici sa srpskim državljanstvom.
- Takav rad policije je jedan od razloga čestih hapšenja Srba u Italiji - kaže Ćeći.
Ali kao što policija ima različita odeljenja za strane kriminalce, i srpski kriminalci su podeljeni po gradovima za različita krivična dela.
- Tako su Čačani u Italiji najpoznatiji po krađama parfema u Italiji. Novosađani drže primat u krađi garderobe, a Beograđani vode grupu koja se bavi krađom automobila - kazao je on.

 

Vođa klana odležao 19 godina

Jedan od vođa klana Kazalezi Paskvale Zagarija zvani Bin Laden sredinom februara izašao je iz zatvora nakon odsluženih 19 godina iako je bio osuđen na 22 godine, pa je to smanjeno nakon žalbe advokata. Prošle godine je zbog bolesti nekoliko meseci proveo u kućnom pritvoru, uz nadzor policije i lekara, jer su bolnice bile krcate pacijentima zbog koronavirusa.

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading