Samoubistvo Ane Bogdan iz Vrčina otvorilo pitanje: Šta se desi u glavi porodilje kada se odluči na ovaj korak?

Autor:

Hronika

08.03.2021

13:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Psihoterapeut Radmila Vulić Bojović ispričala je koliko je teška i opasna postporođajna depresija.

RepublikaFoto: nestalisrbija.rs
Ana Bogdan

Ana Bogdan iz Vrčina, koja je nestala u četvrtak, pronađena je obešena.

Svi su polagali nade da se potraga za ženom koja se nedavno porodila neće završiti tragično, ali nažalost, ali je u petak pronađeno njeno beživotno telo.

Porodila se pre dvadestak dana i na svet donela zdravo dete. Komšije i poznanici za nju imaju samo reči hvale i nikome nije jasno zašto je ova mlada žena digla ruku na sebe.

Psihoterapeut Radmila Vulić Bojović za Objektiv navodi da ovaj slučaj upozorava koliko je zapravo opasna postporođajna depresija.

Strašne vesti kao sto je ova upozoravaju koliko je teška i opasna postporođajna depresija, a stanje često neprepoznato i nelečeno, a koje ostavlja duboke i trajne posledice po psihološku dobrobit kako osobe koja pati od nje, tako i svih osoba u njenom okruženju. Rođenje zdravog i željenog deteta je izuzetno stresan životni događaj, zahtevan kako u fizičkom, tako i u psihološkom smislu i ne može se dovoljno naglasiti koliko je pažnje i podrške potrebno novim mamama da se suoče i prevaziđu sve izazove i promene koje nova uloga donosi. Depresija je izuzetno ozbiljno stanje koje traži lečenje i tretman, ne znači samo sniženo raspoloženje, već predstavlja pravi ponor i nemogućnost da se vidi izlaz, te je rizik od samoubistva uvek postojeći. Načelno, što je osoba ranjivija i više investirana u ulogu majke, to je i opasnost od razvoja komplikovanih oblika postporođajne depresije veća. Situacije kao sto je ova upućuju na to da je neophodno više voditi računa o mentalnom, a ne samo o fizičkom zdravlju trudnica i porodilja – ispričala je Vulić Bojović.

Ana je prema navodima njene jetrve uspavala decu, njenu tek rođenu bebu i drugo dete koje ima dve i po godine i nakon toga se obesila.

Prema dosadašnjim navodima, pojavile su se i spekulacije da je Ana bolovala od postporođajne depresije te da je to bio uzrok tragedije, piše Objektiv

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading