CARINSKA MAFIJA! Slaviša Kokeza i Velja Nevolja ojadili budžet: U KESAMA ZA ĐUBRE IZNOSILI MILIONE EVRA

Autor:

Hronika

05.03.2021

07:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Članovi klana Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja u saradnji s predsednikom Fudbalskog saveza Srbije Slavišom Kokezom i njemu bliskim ljudima ojadili su budžet Srbije jer su stotine milione evra bukvalno iznosili u crnim kesama za smeće, kažu za Srpski telegraf operativci koji istražuju ovu veliku pljačku.

RepublikaFoto: Starsport/Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Velja Nevolja i Slaviša Kokeza

Ova grupa je, praktično, napravila paralelnu carinu i omogućavala ulazak goriva i cigareta bez ikakve kontrole, a istraga tek treba da utvrdi razmere malverzacija i šta je sve bilo u kamionima.

U celu priču upleteni su i doskorašnji direktor Uprave carina Miloš Tomić, kao i Željko Popović, upravnik Carinarnice Beograd, kao i pojedinci iz policije i kriminalnih struktura, a sumnja se da je krug umešanih još širi.

Kako saznaju Večernje novosti, sumnja se da je sa njima u igri bio i Aleksandar Nešović Baja, kao i A. D., koji je u januaru 2018. hapšen sa Nešovićem jer je u njihovom blindiranom automobilu pronađen pištolj bez dozvole.

Njih dvojicu policija označava kao najistaknutije članove jednog od najjačih narko-klanova Dejana Stojanovića Keke, koji živi u Južnoj Americi i navodno organizuje šverc velikih količina kokaina u Evropu. Istraga proverava da li je Kokeza preko svojih kontakata omogućio Baji da nezakonito uvozi robu, ali i da otvori nova i preuzme već otvorena carinska skladišta.

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

Naši sagovornici kažu da carinici nisu smeli da kontrolišu mafijaške tovare niti da bilo šta pitaju. Svi sastanci održavani su u prostorijama Fudbalskog saveza Srbije u Staroj Pazovi, a carinom je zapravo upravljao Kokeza preko Tomića.

- Predmet istrage biće tenderi na kojima su dobijali poslove na carinskim terminalima, kao što je onaj u Šimanovcima. Ozbiljan novac je grupa zarađivala i marifetlucima sa cigaretama, odnosno reeksportom. Zarada po kontejneru je iznosila 150.000 evra, a takvih je bilo u proseku četiri nedeljno. Takođe, imali su uhodanu šemu i s naftom jer su barže neometano dolazile do oboda Smedereva, Beograda i Novog Sada, odakle se pretakalo u cisterne. Zarada po barži bila je od 200.000 do 400.000 evra, u zavisnosti od veličine - otkrivaju naši izvori.

Zanimljivo je da je direktor carine Tomić, u dogovoru sa svojim pajtašima, minirao ljude iz Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja Uprave carina jer im je smanjio budžet za gorivo za automobile.

- Oni, jednostavno, nisu mogli da izlaze na teren jer su imali goriva za 20 dana, a u onih deset dana mesečno kriminalci su nesmetano radili. Kokeza i ekipa su dobijali precizne informacije iz vrha carine kada ekipe nisu na terenu - otkriveno je istragom.

Podsetimo, Slaviša Kokeza, koji je u nedelju priveden na informativni razgovor zbog sumnje da je tesno sarađivao s mafijom, u SBPOK je odbio poligrafsko testiranje, pa i na pitanje u vezi sa kriminalom na carini.

Boro Banjac, nekadašnji načelnik UBPOK

RepublikaFoto: printscreen

- Da su svi čelnici carine radili svoj posao, do takvog kriminala ne bi moglo da dođe. Ja prosto ne mogu da verujem da je Kokeza stvorio toliku moć, da radi sve to i da maltene bude odmah posle predsednika, drugi čovek u državi Srbiji. Jasno je da ih je Uprava carine štitila i da su zbog toga mogli da rade šta su želeli. To je zaista bruka i sramota, takvo ponašanje pojedinaca. Ja kad sve to čujem, pročitam, ne mogu da dođem sebi. U moje vreme je to bila nemoguća misija, možda su puštali nekog s nekim malim prtljagom, ali kamioni, šleperi da prolaze, bez kontrole, to je bilo nedopustivo

Trange-frange sa cigaretama

Naši izvori detaljno objašnjavaju kako je organizovan šverc cigareta:
- Firma iz inostranstva napravi papire za cigarete koje, navodno, treba da budu prodate firmi iz EU, a ta roba stiže u Srbiju u kontejnerima na kamionima, istovara se u skladište rečne carinarnice, a onda se tovare na brodove za inostrane kupce. Međutim, kada se roba istovari, kupac iz EU naprasno odustaje od kupovine i cigarete ostaju u skladištu da bi bile vraćene pošiljaocu. Identičan kontejner se puni bezvrednom robom iste težine i vraća prodavcu, a za kontejnere sa cigaretama se prave papiri za sasvim drugu vrstu robe i šalje u Evropsku uniju.

Sve krenulo od Ace Bosanca

RepublikaFoto: printskrin

Istraga o mutnim Kokezinim radnjama počela je kada je poznati beogradski ugostitelj Aleksandar Kajmaković zvani Aca Bosanac policiji rekao da ga je sa Veljom Nevoljom povezao predsednik FSS, inače njegov višegodišnji poznanik.
Kajmaković je posle privođenja operativcima UKP tri sata pričao sve što zna o kriminalnim aktivnostima Belivuka. Tada je rekao da su komplikacije u poslovanju počele 2016, kada je Kokeza više puta kontaktirao sa njim i ubeđivao da obezbeđenje "Kasine" na Terazijama preuzmu navijači Partizana, tačnije Belivuk. Navodno, Kajmakovića je ubeđivao da ti navijači imaju najbolje obezbeđenje i da mogu da spreče moguće reketaše.

Tužilaštvo traži produženje pritvora

Tužilaštvo za organizovani kriminal zatražilo je od suda da produži pritvor pripadnicima organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koji se terete za najteža krivična dela. Njima 30 dana pritvora ističe sutra, pa bi odluku o produženju danas trebalo da donese sudija za prethodni postupak Specijalnog suda u Beogradu.
Belivuk i Miljković uhapšeni su 4. februara pod sumnjom da su organizovali kriminalnu grupu koja je izvršila niz najtežih krivičnih dela, skrivajući se iza Partizanove navijačke grupe. Pored njih, tada je uhapšeno još dvadesetak pripadnika grupe, a Tužilaštvo za organizovani kriminal je pokrenulo istragu protiv 22 osobe.
Nedelju dana kasnije uhapšen je i A. Š., kod kojeg je pronađen snajper, a povezuje se s ovom grupom. I njemu je određen pritvor jer se tereti za udruživanje radi vršenja krivičnih dela i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.
Naredbom o sprovođenju istrage svi iz Belivukove grupe terete se za zločinačko udruživanje i trgovinu narkoticima, nekoliko njih i za oružje, a Belivuk, Miljković i još sedmorica i za teška ubistva.
Pored Belivuka i Miljkovića pod istragom su i Miloš Budimir (36), Marko Budimir (32) i Vladimir Grek (36), Milovan Tadić (33), Filip Ivanovski (29), Srđan Lalić (35), Boris Karapandžić (33), Nemanja Đurić (35), Vlado Draganić (46), Aleksandar Vučeljić (39), Dejan Tešić (38), Nikola Stefanović (33), Nemanja Lakićević (41), Nikola Spasojević (29), Željko Kodžić (41), Nebojša Janković (50), Vlado Georgijev (38), Slađana Sekulić (39) i Vuk Vučinić (29).

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading