TAJKUN GAJIO DROGU, A HTEO DA NAPAKUJE ANDREJU VUČIĆU: Odmotava se klupko, VRBAŠKI ZGRNUO MILIONE UZ VAZURU!

Autor: Republika

Hronika

04.03.2021

11:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Vojvođanski tajkun Vladimir Vrbaški, koji je pod istragom nadležnih državnih organa zbog sumnje da je sarađivao s uhapšenim vođom mafijaškog klana Veljkom Belivukom zvanim Velja Nevolja napravio je bogatu imperiju proteklih godina, povezujući se s tom navijačkom grupom, ali i sa nekim čelnicima FK Partizan i pojedinim visokim državnim funkcionerima.

Foto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ/Tanjug/S. RADOVANOVIĆ/ST/N. PANČIĆ
Andrej Vučić, Vladimir Vrbaški, Miloš Vazira i Danijela Vazura

Vrbaški, kako saznaje Srpski telegraf, zgrnuo je milione sarađujući sa sestrom generalnog direktora Fudbalskog kluba Partizan Milošem Vazurom - Danijelom Vazurom, naročito u vreme dok je ona bila na čelu Agencije za licenciranje stečajnih upravnika.

PREBACIVANJE KRIVICE

Za prljave poslove krivicu su pokušavali da svale na brata predsednika Srbije Andreja Vučića. Naime, decembra 2014, baš kad je za generalnog direktora FK Partizan postavljen Vazura, Vrbaški je ušao u novi upravni odbor tog kluba. 

- Vremenom je Vrbaški angažovao navijače da mu obezbeđuju njive i posede u Gakovu, koje je preuzeo od firme u stečaju preko Danijele Vazure, a tamo je, kako je pisano u medijima, uzgajana droga. I kad je policija to otkrila, oni su pokušali da se izvuku, spinuju i tu aferu, kako je navođeno, prikače Andreju Vučiću - podseća naš sagovornik.

Foto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ
Andrej Vučić

Vrbaški obezbedio 500.000 evra za Stefanovića 

Afera o hotelu "Šumadija" na Banovom brdu u Beogradu pre dve godine digla je buru u javnosti. Nakon što je objavljeno da je polovinom februara 2019. u taj hotel upalo petnaestak krupnih momaka sa fantomkama na glavi, koji su sekirama i palicama polupali i demolirali "Šumadiju", otkriveno je da su tome prethodili pregovori oko prodaje tog ugostiteljskog objekta, koje je vodio Branko Stefanović, otac tadašnjeg ministra policije Nebojše Stefanovića. Branko Stefanović je, kako su navodili mediji, učestvovao u pregovorima o prodaji tog hotela i nudio 500.000 evra vlasniku Njegomiru Kilibardi.
Upravo je Vrbaški taj koji je, kako tvrdi upućeni sagovornik Srpskog telegrafa, obezbedio taj novac koji je Stefanović nudio.

 

Četiri godine kasnije, na jednoj od farmi firme "Farma Gakovo" policija je pronašla veću količinu marihuane i laboratoriju za uzgoj droge. U zajedničkoj akciji Žandarmerije i pripadnika PU Sombor otkrivena je laboratorija sa 996 stabljika marihuane.

MUP, na čijem čelu je tada bio Stefanović, tek je nakon šest dana saopštio da je u pitanju "objekat na teritoriji Sombora", bez preciziranja čija je firma.

Saradnja Vrbaškog i Danijele Vazure nastavljena je i kada je ona prešla na mesto državnog sekretara u Ministarstvu finansija decembra 2017.

- Ona je bila zadužena za Upravu carina, čiji rad se takođe sad unakrsno ispituje zbog saznanja o sumnjivim mahinacijama. I sa carinom su, postoje ozbiljne indicije, muljali. Sve će istraga pokazati - navodi izvor Srpskog telegrafa.

 

Šijuniranje, uhođenje i ucenjivanje

Vladimir Vrbaški se godinama, osim problematičnog poslovanja, uz sumnjivu mrežu saradnika, služio i špijuniranjem i uhođenjem da bi ostvarivao ciljeve i širio imperiju.
- Vrbaški je angažovao hakere i debelo ih plaćao da bi njegovim poslovnim saradnicima i prijateljima, a naročito protivnicima i onima s kojima se ne slaže iz telefona izvlačili poverljive podatke, između ostalog, i da bi ih ucenjivao. Za to je bio angažovan i izvesni Aljoša, koji je radio za obaveštajnu službu BiH i ekspert je za to - priča upućeni sagovornik Srpskog telegrafa.

 

DRUGO IME ZA AFERE

Ime Danijele Vazure su pojedini mediji, od samog imenovanja 2015, dovodili u vezu s brojnim aferama. Među njima i ona da je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika na čijem je čelu Vazura bez tendera dodelila poslove obezbeđenja agenciji koja je istovremeno radila za FK Partizan i kao lično obezbeđenje njenog rođenog brata.

Foto: Tanjug
Danijela Vazura

U UO tog kluba od 2014. do 2016. sedeo je i Vrbaški, biznismen iz Vrbasa, vlasnik preduzeća koje je, kao kooperant "Graničara", pred uvođenje stečaja preuzelo gotovo kompletnu imovinu gakovačkog preduzeća.

U Upravni odbor FK Partizan Vrbaški je izabran kao jedan od sponzora kluba, a, po svemu sudeći, tamo se, preko Miloša Vazure, i povezao sa Belivukom i njegovom ekipom.

 

Pod istragom zbog Belivuka

Muljanje sa porodicom Vazura nije jedini sumnjivi posao vojvođanskog tajkuna. Vrbaški, kako je pisao juče Srpski telegraf, nalazi se pod istragom zbog sumnje da je prao nelegalno stečen novac za grupu Belivuka, odnosno da je kupovao određena preduzeća i firme.

- Vrbaški je zgrnuo milione sarađujući sa Danijelom Vazurom u vreme dok je ona bila na čelu Agencije za licenciranje stečajnih upravnika. Preko nje je stupio u kontakt i s njenim bratom. I onda je preko Miloša došao i u upravu FK Partizan i povezao se sa navijačima, odnosno grupom Velje Nevolje. Svi su se udružili i razradili šemu po kojoj su obrtali milione. Osnovano se sumnja da su se bavili ozbiljnim kriminalnim i opasnim špekulativnim radnjama - priča obavešteni izvor Srpskog telegrafa. 

Mreža

Vladimir Vrbaški
Kontroverzni biznismen koji se poslednjih godina naglo obogatio, sad pod istragom nadležnih organa zbog sumnji da je sarađivao sa uhapšenim vođom mafijaškog klana Veljkom Belivukom, poznatijim kao Velja Nevolja. 

Danijela Vazura
Sestra generalnog direktora FK Partizan. Radila u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika, baš kada je Vrbaški na sumnjiv način postajao vlasnik pojedinih firmi.

Foto: ST/N. PANČIĆ
Miloš Vazura

Miloš Vazura
Generalni direktor Fudbalskog kluba Partizan. Kad je stupio na tu funkciju, u Upravni odbor kluba ušao i Vrbaški.

Veljko Belivuk
Uhapšen 4. februara sa oko 20 članova svoje kriminalne grupe. U štekovima pronađen snajper, a operativna saznanja ukazuju da su planirali likvidaciju predsednika Srbije Aleksandra Vučića. U opsežnoj akciji privođeni i saslušavani njihovih jataci u državnim strukturama, a iskaz davala i bivša državna sekretarka MUP Dijana Hrkalović, predsednik FSS Slaviša Kokeza, pa i dve starlete.

Muž jedne ministarke
Zaposlen kod Vrbaškog za ogromnu platu. Istražuje se koja je njegova uloga.

 

Planirao ubistvo urednika Srpskog telegrafa

Foto: printskrin/TV Pink

Poslovni saradnik tajkuna Vrbaškog otkrio je u decembru prošle godine da je Vrbaški, besan zbog tekstova o sebi, koji su objavljivani u Srpskom telegrafu, kao metu označio i urednika Milana Lađevića. Vrbaški, prema rečima njegovog saradnika, objašnjavao je kako može za stotinak hiljada evra da nabavi neki hemijski sastav koji se unosi prilikom dodira i da na taj način otruje Lađevića. Njegov plan se sastojao u tome da ta smrt bude spora i neprimetna i da nastupi u vreme kada neko drugi bude subjekat naših tekstova da bi sumnja o počinjenom ubistvu pala na tu drugu osobu.

 

 

Komentari (1)

Loading
TANGO

05.03.2021 22:25

Ovaj Vrbaski je tesko zlo od coveka. Ima obraz kao djon ! Ne mogu da se opasuljim da jedno ovakvo smece ima veze sa najvisim predstavnicima vlasti. Jesmo li mi drzava uopste ?