SVE ČEŠĆI POŽARI ZBOG NESTRUČNOG RUKOVANJA! Stručnjaci za Srpski telegraf: PLINSKA BOCA KAO TEMPIRANA BOMBA!

Autor:

Hronika

17.02.2021

05:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tri velika požara u proteklih 48 sati uznemirila su Srbiju, a osim u Novom Sadu, gust crni dim je kuljao i u Zemunu i na Bežanijskoj kosi. Kako kažu sagovornici Srpskog telegrafa, najčešći uzrok eksplozije u stambenim i poslovnim objektima je plinska boca koja je bila neispravna, prepunjena ili je njome pogrešno rukovano. Mala nepažnja dovodi do katastrofalnih posledica, što se pokazalo bezbroj puta.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

OPASNI VENTIL

Mnogi stručnjaci su se do sada izjasnili da, ako se plinskom bocom ne rukuje pravilno i ako je pokvarena, plinska boca zapravo jeste bomba velike razorne moći, srazmerno svojoj veličini.

- Jedna plinska boca može da raznese čitav stan sa zidovima i plafonima, a neretko stradaju i okolni stanovi. U takvim situacijama eksplozija neminovno odnosi ljudske živote, ali ukoliko stanari uspeju da pobegnu, velika je verovatnoća da će zadobiti teške opekotine - kaže za Srpski telegraf Marija Đurić Radulović, stručnjak za protivpožarnu zaštitu.

Savet glavu čuva

- kupujte plin s bocom isključivo u prodavnicama

- održavajte ih u ovlašćenim servisima

- jednom godišnje menjajte crevo koje vodi do uređaja

- ne dopunjavati na auto-punilištima

Đurićeva ističe da se nikada nije dešava da boca pukne, a da je bila ispravna i da se njom postupalo pravilno. Ona je mišljenja da je najbolje kupovati nove boce sa atestom.

- Kada kupujete plin, kupite sa sve bocom. Date staru praznu, uzmete drugu punu. Plin ne trpi improvizacije. Boce i sve druge plinske uređaje treba kupovati isključivo u prodavnicama koje se time bave i održavati ih u ovlašćenim servisima. S njima se mora postupati kako je propisao proizvođač. Preporučljivo je jednom godišnje zameniti crevo koje ide od boce do uređaja, a prilikom svake zamene boce treba obratiti pažnju na dihtung regulatora pritiska. Ako je pohaban, treba ga odmah zameniti. Do eksplozija plinskih boca zapravo i dolazi u 95 odsto slučajeva tako što gas počne da curi jer je ventil neispravan ili je crevo napuklo ili porozno - kaže Đurić Radulovićeva.

Šta ako počne da šišti

Kada se čuje šištanje ili oseti miris plina, stručnjaci su saglasni da bocu treba odmah zatvoriti, izneti je napolje na bezbedno mesto i potražiti proverenog majstora.

- Nikada ne treba pokušavati samostalno da se reši problem. Moj bivši komšija na Kosovu je tako stradao jer je sam pokušao da popravi plinsku bocu koja je negde puštala plin. Bilo je jezivo šta mu se dogodilo, eksplozija ga je raznela i razorila stan - kaže Stana Milićević iz Beograda za Srpski telegraf.

POSUŠJE KAO UPOZORENJE

U potrazi za jeftinijim rešenjima neki ljudi plinske boce dopunjavaju na auto-punilištima, i to rade preko veze, budući da je to zvanično zabranjeno, a u tim slučajevima dolazi do prepunjavanja boca. Na taj problem Đurić Radulovićeva posebno skreće pažnju:

- Prepunjavanje boca je strašno opasno jer dolazi do oticanja tečne faze preko creva u instalacije potrošača i u trenutku kada se upali uređaj neminovno sledi detonacija.

Svaki požar, uprkos materijalnoj šteti, kolika god da je u pitanju, ništa je u poređenju sa ljudskim stradanjem, a region još uvek prepričava tragediju u Posušju, gde je smrtno stradalo osam mladih između 18 i 19 godina, koji su se ugušili plinom u vikendici dok su slavili Novu godinu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading