VELJA I NJEGOVA EKIPA IMALI LICENCU ZA "SKAJ"! Preko ove aplikacije su okoreli kriminalci završavali poslove!

Autor: Republika

Hronika

12.02.2021

13:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veljko Belivuk i njegova kriminalna grupa koristili su specijalnu aplikaciju "Skaj", kojom su kominicirali i završavali svoje poslove.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ/AP

Kreatori ove aplikacije tvrde da je ističu da je njihova misija od početka bila da se ovaj softver koristi za maksimalnu zaštitu podataka u internet svetu gde je postalo skoro nemoguće sačuvati privatnost.

Kao neke od primera za koga bi ova aplikacija bila najkorisnija, napominju da je od ključne važnosti za zaštitu komunikacije i podataka novinara i njihovim izvora u istraživačkim i potencijalno opasnim projektima, zatim za edukativne centre i univerzitete gde može pomoći da se zaštite skupa istraživanja od hakera i konkurencije, ali i za pravosudni sistem - advokate i sve koji se bore protiv kriminala kako bi sačuvali i bezbedno prenosili poverljive informacije.

 

Međutim, posle hapšenja Velje Nevolje, aplikacija "Skaj" se spominje kao glavno komunikaciono sredstvo okorelih kriminalaca i da oni preko nje navodno diluju drogu, naručuju ubistva i potvrde istih u vidu slika izvršenih likvidacija i "odrubljenih glava".

Prema pisanju Novosti, jedan od najbližih saradnika Veljka Belivuka i Marka Miljkovića Mareta, po njihovom dogovoru, kupio je od kanadske firme licencu za distribuciju aplikacije "Skaj". Oni su, prema operativnim podacima, na teritoriji Beograda i Srbije, prodavali ovu uslugu, ali su je obilato i koristili. Gotovo sva njihova komunikacija odvijala se preko ovih kriptozaštita. 

Kako funkcioniše "Skaj"?

Za početak, ne možete da je instalirate na bilo kom mobilnom uređaju. Kompanija "SKY ECC" nudi prodaju već obezbeđenih mobilnih uređaja na kojima je aplikacija instalirana. S obzirom na to da su skupi, mnogi se odlučuju za opciju da iznajme uređaj s aplikacijom i plaćaju tromesečni ili šestomesečni paket. Na primer, oko 1.000 dolara košta tromesečna pretplata na "Skaj" za "Ajfon 7". Pored "Ajfon" uređaja, u ponudi su isljučivo još "Gugl" i "Blekberi" mobilni aparati.

Cenovnik aplikacije za stare korisnike:
3 meseca- 600 EUR
6 meseci - 1.100 EUR
12 meseci - 2.200 EUR

Cenovnik aplikacije za nove korisnike:
iPhone 6s +3 meseca 750 EUR
iPhone 7 + 3 meseca 950 EUR
iPhone 8 + 3 meseca 1.100 EUR

Ono što je posebno važno kod ove aplikacije je to što ne postoji server gde se poruke i sačuvani podaci korisnika čuvaju. Svaka informacija ide direktno do osobe kojoj je namenjena, a ukoliko je taj neko ne dobije u roku od 48 sati, zauvek se briše. Takođe je moguće podešavanje momentalnog brisanja informacija nakon što su pročitane ili pogledane.

Smatra se da je "Skaj" danas jedini komunikacioni kanal koji je i dalje nemoguće hakovati, jer koriste specijalne vrste zaštite, a na svom sajtu čak nude milion dolara ako neko reši njihov "hakerski izazov" i dešifruje aplikaciju.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading