VELJA NEVOLJA NAPRAVIO MREŽU POVEZANIH PREDUZEĆA: Belivuk preko firmi obrnuo i oprao 120 miliona

Autor:

Hronika

10.02.2021

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pare stečene kriminalom mafijaška grupa Veljka Belivuka ubacivala je u legalne tokove kroz građevinu, ali i pravljenjem mreže firmi, od kojih je, kako pokazuje istraživanje Srpskog telegrafa, samo jedna prošle godine obrnula više od 120 miliona dinara.

RepublikaFoto: Tanjug

Posebno su zanimljivi i simptomatični nazivi tih preduzeća, kao i činjenica da je većini sedište bilo u Humskoj 1, dakle na stadionu Partizana. Naš list juče je pokušao od uprave fudbalskog kluba i sportskog društva Partizan da sazna ko je s Belivukom, odnosno njegovom suprugom, koja je bila suvlasnik jedne od firmi, sklopio ugovor o zakupu prostora i da li takav ugovor uopšte postoji.

Iz FK Partizan su nam odgovorili da oni nisu izdali u zakup prostorije, dok se iz SD Partizan nisu oglasili. Ostao je nem i Milorad Vučelić, koji je čelnik i FK i sportskog društva. S druge strane, generalni direktor FK Partizan Miloš Vazura javio nam se na telefon, ali nije želeo ništa da komentariše pošto je, kako je rekao, istraga u toku i ne želi da je ugrozi. Podsetimo, i Vazura i Vučelić su saslušani u policiji nakon što je otkriven tajni štek pun oružja i droge na stadionu u Humskoj.

Jedna od firmi preko kojih je radio Belivuk je ALKZ iz Loznice. Ime samo po sebi govori o čemu se radi (ALKZ je jasan simbol "Alkatraza", jedne od najuticajnijih grupa na južnoj tribini koju su preuzeli "Principi" Velje Nevolje). Zvanično, njen 100 odstotni vlasnik je Vlade Georgiev, bivši policajac koji se nekada zvao drugačije, pa je promenio ime, a uhapšen je prošlog petka, kao jedan od glavnih članova Belivukove mafijaške grupe.

Firma ALKZ osnovana je u junu 2016. i registrovana je za promet odevnih i drugih predmeta. Imala je 2019. petoro zaposlenih (za 2020. još nema podataka) i prihodovala je 1,08 miliona evra, odnosno više od 120 miliona dinara. Ipak, uprkos tako velikom prometu, prijavljen je profit od svega 6.446 evra. Prema rečima ekonomista s kojima smo razgovarali, s obzirom na delatnost kojom se firma, makar zvanično, bavi, ovakva disproporcija jasno sugeriše da su pare iz ovog preduzeća izvlačene na razne načine, što nije neuobičajeno u sličnim slučajevima.

Neke od firmi u mreži

ALKZ (Loznica, ime od navijačke grupe "Alkatraz")

"White wolf" (u prevodu beli vuk - Belivuk)

"B & B drive" (oba B od Bojana, jedna Belivukova supruga, druga supruga člana njegove bande)

"South car" (jasna asocijacija na južnu tribinu)

"Coffee factory"

"Jugoagent fluviale holding"

Prema podacima iz Narodne banke Srbije, ALKZ je od pre dva dana u blokadi, koja iznosi 2,1 milion dinara. Očigledno, neko od poverilaca pustio je menicu nakon što je saznao da su uhapšeni Belivuk i njegova grupa.

Da nema nikakve zabune da je ova firma povezana s Veljom Nevoljom, jasno je i po tome što je jedno od preduzeća s kojim je ona povezana (poklapaju se vlasnici ili zakonski zastupnici) "White wolf", što prevedeno na srpski (beli vuk) daje Belivukovo prezime.

U Humskoj 1, s druge strane, prijavljeno je sedište dve firme. U prvoj "B & B drive" suvlasnici su sa po 50 odsto udela dve Bojane - Belivuk (Veljina supruga) i Vučeljić (supruga Aleksandra Vučeljića, koji je uhapšen s Belivukom). Na istoj adresi je i firma "South car", u kojoj je likvidacioni upravnik, pošto je u procesu gašenja, upravo Bojana Vučeljić. Njeno ime, takođe, pominje se u još dva preduzeća "Coffee factory" i "Jugoagent fluviale holding". 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading