SKANDAL KAKAV DOSAD NIJE VIĐEN U SRPSKOM PRAVOSUĐU: Poznatom psihoterapeutu sud hteo da oduzme stan, dok je on bio na RESPIRATORU

Autor:

Hronika

04.02.2021

05:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Skandal!

RepublikaFoto: TV Pink/printscreen
Jovan Marić

Poznati psihoterapeut Jovan Marić borio se nedeljama za život u KBC "Dragiša Mišović". Dvaput je bio na respiratoru, reanimiran je i pravim čudom je preživeo koronavirus. A za to vreme, u sporu koji se pred Višim sudom u Beogradu vodi po tužbi njegove druge supruge zbog stana koji su u braku stekli Marić i njegova prva žena, brže-bolje je otvoreno i zatvoreno ročište i okončan postupak, a da on nije ni saslušan.

Priča je, naravno, mnogo duža i komplikovanija...

MIMO SVIH PRAVILA

Kako saznaje Srpski telegraf od sagovornika iz porodičnog okruženja Jovana Marića, a što potvrđuju i dokumenta do kojih smo došli, prvo ročište u ponovljenom postupku u Višem sudu, pošto je prvostepenu presudu ukinuo Apelacioni sud, bilo je zakazano za 26. januar ove godine. U to vreme, Marić se grčevito borio za život, priključen na respirator (s kog je u međuvremenu skinut) u "Mišoviću".

- Tog dana dogodilo se toliko šokantnih stvari da je u njih teško poverovati. Za početak, postupak je vodio sudija Srđan Jončić, koji je nedelju dana pre toga prebačen iz Osnovnog suda u Viši sud. Dakle, apsolutno je nemoguće da se za to vreme upoznao s predmetom od nekoliko stotina strana, veoma kompleksnim, a kamoli da ga je proučio. Ipak, mimo svih pravila, ročište nije odloženo - objašnjava sagovornik našeg lista.

Činjenice

* Jovan Marić ima 80 godina

* U bolnicu je primljen 1. decembra, kao hitan slučaj, zbog infekcije virusom KOVID-19

* Bolest se iskomplikovala i lekari su ušli u grčevitu borbu za njegov život

* Dva puta je intubiran i stavljen na respirator

* Jednom je reanimiran

* Pre nekoliko dana skinut je s respiratora i počeo je oporavak

To je, međutim, najmanje čudno u svemu što se dogodilo. U dokumentaciji koju je naš list dobio na uvid jasno stoji da je Apelacioni sud, u odluci kojom je ukinuo prvostepenu presudu, naložio da obavezno budu saslušane stranke u postupku da bi se utvrdilo da li je sporni stan bračna tekovina Marića i njegove prve supruge ili to nije tako, kao što tvrdi njegova druga žena.

Jasno je, naravno, da je saslušanje Marića bilo nemoguće, s obzirom na to da je bio u bolnici, u teškom stanju. Sudija Jončić na to se nije obazirao, već je doneo odluku da je nepotrebno izvoditi bilo kakve nove dokaze, u šta je uključio i to da stranke budu saslušane. Zatvorio je raspravu i okončao postupak. Sve u svemu, 15 minuta.

- Iz bolnice mu je dostavljeno uverenje u kakvom je stanju Jovan Marić, ali to sudiju nije zanimalo. Rekao je da nema više o čemu da se raspravlja, da zaključuje proces i da će presudu naknadno objaviti - kaže izvor našeg lista.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Foto: Ilustracija

TEŠKI PROPUSTI

Dodaje i da je Jončić napravio još dva teška propusta.

- Nakon skandalozne odluke da stranke ne moraju da budu saslušane, pošto je Marić u bolnici, zatraženo je njegovo izuzeće. On je to sam odbio iako se na drugoj godini prava uči da postupajući sudija, kad dobije zahtev za izuzeće, mora odmah da prekine svaki rad i dostavi predmet predsedniku suda, koji o tome odlučuje. Tek nakon toga nastavlja se rad. Takođe, u zapisniku s ovog ročišta, koje je vodio Jončić, i to na vidnom mestu, na početku, stoji da je predsedavala sudija Valentina Todorović, koja u to vreme više nije ni bila u Višem sudu, već je prešla u Apelacioni - objašnjava naš izvor.

Marićeva porodica nije želela ništa da komentariše na ovu temu jer je on još u teškom stanju u bolnici.

Odgovor suda

Srpski telegraf poslao je Višem sudu u Beogradu pitanja vezana za ovaj slučaj. Stigao nam je sledeći odgovor:

- Vaša pitanja ćemo proslediti postupajućem sudiji na izjašnjenje. Po prispeću odgovora, isti će vam biti blagovremeno prosleđen.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading