ŠOKANTNO OTKRIĆE: DIJANA DALA KOLUVIJI SLUŽBENE TABLICE UKP! Nova saznanja o aferi "Jovanjica"

Autor:

Hronika

30.01.2021

04:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U vezi sa optuženim je bio i Hrkalovićkin bliski saradnik Dejan Milenković Bagzi, koji je Koluviji obezbeđivao logistiku.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
SVUDA UMEŠALA PRSTE: Dijana Hrkalović

Nekadašnja državna sekretarka MUP Dijana Hrkalović dala je jednu od svojih pet službenih tablica za automobil Predragu Koluviji, optuženom za uzgoj marihuane na dobru Jovanjica, kaže izvor iz istrage za Srpski telegraf.

- Ona po službenoj dužnosti duži tih pet specijalnih tablica koje policija koristi tokom praćenja kriminalaca i koje je trebalo da mu omoguće da bezbedno stigne do Niša, gde je išao da pegla probleme koji su nastali posle hapšenja jednog od njegovih ljudi. Da situacija bude još gora, tablice je na auto montirao lično Srećko Lazić, tada zamenik načelnika Uprave kriminalističke policije - otkriva naš sagovornik.

NIJE NI SASLUŠANA

U mutne poslove bili su umešani i pojedinci iz BIA, MUP i Vojnoobaveštajne agencije, a jedan krak istrage je vodio direktno ka Hrkalovićevoj. Naime, član njenog obezbeđenja i vozač je te tablice zadužio u MUP, a njen asistent Radosavljević ih predao vlasniku plantaže marihuane. Čudno je, međutim, zašto tužilac čak nije ni saslušao bivšu državnu sekretarku. Utvrđeno je, takođe, i da je bivši načelnik Službe za specijalne istražne metode MUP Dejan Milenković Bagzi dao informaciju Koluvijinim saradnicima da ih policija ne snima dronovima, ali se u ovom slučaju pojavio samo kao svedok.

Prisluškivali Vučića i njegovu porodicu

Umešani u aferu Jovanjica Dejan Milenković Bagzi je i akter afere prisluškivanja predsednika Aleksandra Vučića i njegove porodice, što je radio po direktnom nalogu Dijane Hrkalović. Milenković je na saslušanju decidirano rekao da je sve radio po njenom nalogu i transkripte prisluškivanih razgovora Vučića i porodice dostavljao njoj lično. Osnovano se sumnja da su ti transkripti završavali kod mafijaša iz "kavačkog klana".

Milenković je na taj način potvrdio svedočenje oko 50 radnika MUP, koje su saslušali inspektori sektora unutrašnje kontrole. Njihovi iskazi se potpuno poklapaju. Svi oni su posvedočili da je Hrkalovićeva bila mozak cele operacije, pa i vozači koji su na saslušanju rekli da su odnosili transkripte pojedinim ljudima.

- Bivša državna sekretarka je nekoliko sati odgovarala na pitanja policije. Njeni odgovori bili su uglavnom da se ne seća, da ne pamti, da nije upućena. Promena u stavu i ponašanju videla se kada joj je postavljeno pitanje o nalogodavcu, da li neko stoji iza zahteva da se tajno i neovlašćeno snimaju razgovori šefa države i ko - kažu izvori iz istrage.

Pred odlazak u Niš Radosavljević je Koluviji poslao poruku koja je glasila: "Bato, kada idete dole? (...) Je l' ste stavili one tablice bar", a ovaj mu je odgovorio: "Da, stavili smo tablice."

Kao svedok je završio i Dejan Milenković, blizak Hrkalovićkin saradnik, iako se iz poruka vidi da je poznavao Koluviju, čak je i dao informaciju o dronovima njegovim saradnicima.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Predrag Koluvija

PROVERA ZA DRONOVE

- Milenković je bio u kontaktu s optuženim Radosavljevićem, agentom BIA koji je bio premešten u policiju. Sredinom 2019. godine Radosavljević ga je upoznao s Koluvijom, rekavši da on može mnogo da mu pomogne u vezi sa Severnom Makedonijom, budući da se Milenković bavi poslovima nacionalne bezbednosti, a Koluvija "sarađuje sa svim službama bezbednosti" - pojasnio je jedan od policajaca u svedočenju.

Vojni obaveštajac izbegao hapšenje

Sa Koluvijom su optužena i dva agenta BIA šef ove agencije na Zvezdari Aleksandar Tošić i Branislav Radosavljević, koga je BIA uputila da radi u MUP, gde je, između ostalog, bio asistent Dijane Hrkalović. Od policajaca su uhapšeni Radovan Bojović iz Odeljenja za suzbijanje privrednog kriminala, Zoran Baštovanović, pripadnik Odeljenja za borbu protiv korupcije, i Koluvijin rođak Milan Kendija, nekadašnji načelnik Jedinice za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata. Saša Vujisić, pripadnik Vojnoobaveštajne agencije (VOA), izbegao je hapšenje i za njim je raspisana poternica.

Iz poruka koje je tužilaštvo sakupilo jasno je da je Koluvija izdavao naređenja policajcima i agentima. Način na koji su se međusobno nazivali odaje utisak da su bili bliski. Koluvija je Bojovića oslovljavao sa "Bato, zlato", Kendiju sa "Kendža", a Tošić i Koluvija su se međusobno nazivali "Bato".

Milenković je Koluviju upoznao u prostorijama službe u Ulici kneza Miloša, susret je trajao veoma kratko, dva-tri minuta, budući da je bio u gužvi, te nisu stigli da porazgovaraju na temu Severne Makedonije, prepričano je svedočenje policajca u optužnici.

Prema porukama, agent BIA koji je radio za Koluviju je ovog policajca pitao za dronove koji su brinuli gazdu Jovanjice.

- Je l' si ti izbacio dron možda petak na subotu noć, baš mi je bitan taj info - bila je poruka koju mu je poslao Radosavljević.

- Ne, brate, nisu moji dronovi, svi imamo, da imaju zamenu - bio je odgovor Milenkovića.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading