Belivuku glava UCENJENA na 700.000 eura, a za ubistvo Kašćelana nuđeno pola miliona!

Autor:

Hronika

29.01.2021

12:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Preksinoć su u Podgorici uhapšeni Podgoričani Momčilo Milić (40), Hasan Turković (33) i Dušan Ivanović (41) iz Bara zbog sumnje da su pripremali likvidaciju Slobodana Kašćelana iz Kotora, kojem je 22. januara bilo zakazano ročišće u podgoričkom Višem sudu.

Foto: pixabay.com/printscreen/ilustracija
Foto: Ilustracija

Specijalno državno tužilaštvo, u saradnji sa sektorima Uprave policije, u poslednjih deset dana sprečilo je više likvidacija u Baru, Tivtu, Budvi i Podgorici i uhapsilo deset članova dve kriminalne organizacije - saopšteno je juče na zajedničkoj konferenciji čelnika tužilaštva i policije.

Kako Pobjeda saznaje, kroz aktivnosti na sprečavanju izvršenja najtežih krivičnih dela sprečeno je i bekstvo iz zatvora, a organizator jedne kriminalne organizacije lociran je upravo među zidinama Istražnog zatvora.

Preksinoć su u Podgorici uhapšeni Podgoričani Momčilo Milić (40), Hasan Turković (33) i Dušan Ivanović (41) iz Bara zbog sumnje da su pripremali likvidaciju Slobodana Kašćelana iz Kotora, kojem je 22. januara bilo zakazano ročišće u podgoričkom Višem sudu.

Ivanović je uhapšen u trenutku kada je preuzeo eksplozivnu napravu od jednog od osumnjičenih u blizini železničke stanice u Podgorici. Eksploziv velike razorne moći, potencijalne ubice trebale su motociklom da se dovezu, postave eksploziv na automobil Kašćelana i aktiviraju ga.

Istražitelji su napravu pronašli u Milićevom ,"golfu" budvanskih tablica. - Prema kriminalnom planu ove grupe, 22. januara trebalo je da bude lišeno života jedno lice uz upotrebu improvizovane naprave koja bi se stavila na vozilo kojim bi oštećeni upravljao i to u pokretu na semaforu – saopštio je juče tužilac Saša Čađenović.

Foto: Tanjug
Veljko Belivuk

On je istakao i da su preduzetim merama identifikovali lica koja su kod sebe skrivala eksplozivnu napravu, koju su trebali da prevezu u Bar, jer im je propao plan da je upotrijebe u Podgorici. Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je da je akcijom policije pronađena naprava velike razorne moći težine od 5,8 kg i u nju je bilo smješteno 3,2 kg plastičnog eksploziva.

Ova naprava , prema dosadašnjim prikupljenim dokazima, bila je pripremljena za kačenje na krov vozila u pokretu i sastojala se od metalnog dela u koji se nalazio eksploziv – kazao je Katnić. Katnić je juče kazao da bi bilo katastrofalno da je došlo do planirane eksplozije u Podgorici. Preliminarna izjašnjenja stručnih lica su da je ubojno dejstvo ove naprave najmanje 100 metara u prečniku od mesta eksplozije.

- Prema do sada prikupljenim dokazima, do granice osnovane sumnje je utvrđeno da su neposredni izvršioci, odnosno ova kriminalna organizacija trebala da dobije i to za delo u Tivtu između 700.000 i 1.300.000 eura, a za delo koje je planirano u Podgorici 500.000 eura, dok je za delo koje je planirano u Baru ovoj kriminalnoj organizaciji trebalo da bude isplaćeno oko 50.000 eura i to samo neposrednim izvršiocima - rekao je Saša Čađenović.

Na presu nije saopšteno ko je trebalo da bude meta u Baru

Kao organizatore ove kriminalne grupe tužilaštvo je označilo Janka Vukadinovića, koji se nalazi u UIKS-u i još jednu za sada neidentifikovanu osobu, koja je planirala i ubistvo srpskih državljana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u Titvu. Zbog planiranja tog zločina u petak su uhapšeni Radovan Stanišić, Milo Jovanović i Goran Marković.

Dobro obavešteni izvori iz istrage navode da su kroz aktivnosti na sprečavanju likvidacija, inspektori sprečili bekstvo pritvorenika Vuka Lalatovića (21) iz Nikšića, koji se među zidinama spuškog zatvora našao zbog ubistva Ranka Vuletića u gradu pod Trebjesom. Isti izvori tvrde da je Lalatović blizak škaljarcima. Sa spoljne strane probijena je mreža, a službenici zatvora su u njegovoj sobi pronašli kanap. Nakon što je nađena žica od ograde, policija je ušla u dvorište Istražnog zatvora i nadgledala prostor. Istražitelji su prikupili dokaze da je Vukadinović iz zatvora organizovao šest lica za ubistva: Milića, Turkovića, Jovanovića, Stanišića, Ivanovića i Markovića po nalogu visokopozicioniranih članova škaljarskog klana. Koordinirao je preko kriptovanog trelefona.

Na osnovu prikupljenih operativnih saznanja, istražitelji su formirali istražni tim u kojem su danonoćno operativci Sektora za organizovani kriminal i podgorička policija pratili delovanje ove kriminalne grupe. Plan ove kriminalne organizacije je bio da, osim Kašćelana, likvidiraju i Belivuka i Miljkovića, ali su ih inspektori sprečili. Uspeli su da pravovremenom reakcijom sačuvaju najmanje četiri života. Otkazali su ročište na kojem je trebalo da se pojavi Kašćelan i let kojim su Belivuk i Miljković trebali da se vrate u Beograd.

RepublikaFoto: youtube.com/Vijesti Online
Slobodan Kašćelan

- Postupajući po nalozima SDT-a u drugoj polovini januara 2021. u predmetu pod kodnim nazivom ,"Meta", službenici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, zajedno su sa CB Podgorica i Herceg Novi u Podgorici i Tivtu sprečili najmanje tri likvidacije. Jedno lice je trebalo da bude ubijeno u Podgorici 22. januara, a druga dva na aerodromu Tivat istog dana u jutarnjim časovima – saopštio je Čađenović.

Na jučerašnjoj konferenciji specijalni tužilac Čađenović je saopštio da su u koordinisanoj akciji po uputstvima sa službenicima SPBOKK, CB Herceg Novi i Podgorica 22. januara pretresli više lokacija i kod Jovanovića i Markovića pronašli dva pištolja koja su bila namijenjena za krivično delo na aerodromu u Tivtu, a takođe pronađeno je i vozilo namenjeno za dolazak izvršilaca krivičnog dela.

- Oni su uhapšeni kada su kretali na mesto izvršenja dela, a logistiku im je pružao S. R. Lica koja su uhapšena u Tivtu postupala su po uputstvima J.V, koji je u UIKS-u, a komunicirali su preko kriptovanih telefona. Utvrđeno je da je S. R. naredbe primao od drugog organizatora koji nije identifikovan – naveo je Čađenović.

Čađenović je juče kazao i da su delovanjem službenika Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i CB Budva sprečili ubistvo Marka Ljubiše Kana, koje je trebalo da se dogodi u Budvi 21. odnosno 22. januara ove godine. Zbog sumnje da su pripremali ubistvo Ljubiše, uhapšeni su Strahinja Savić i Lazar Ilić, koji se terete za stvaranje kriminalne organizacije i krivično delo ubistvo u pokušaju.

- Prema do sada prikupljenim dokazima, sumnja se da su S. S. i L. I. planirali, a po uputstvima za sada NN organizatora kriminalne organizacije, da u jednom od ugostiteljskih objekata u Budvi, upotrebom vatrenog oružja, ubiju M. Lj. Pretresom u tzv. ,"štek" stanu u Budvi u kome je zatečen i L. I. pronađen je pištolj kojim je delo trebalo da bude izvršeno, kao i druga oprema - kriptovani mobilni telefoni koji su služili za komunikaciju između pripadnika kriminalne organizacije i radi dobijanja uputstava o delovanju njenih pripadnika - objasnio je Čađenović. On je dodao da se sumnja da je Ilić trebao da bude neposredni izvršilac krivičnog dela. Podsetio je da je za njim raspisana međunarodna poternica od nadležnih organa Sbije zbog ubistva koje se dogodilo u Srbiji – istakao je Čađenović.

Mete ove dve kriminalne organizacije poznate su istražiteljima po raznim krivičnim delima. Ljubiša je tri puta preživio napad. Na njega je pucano 2009. godine, pa 2013. i 2019. godine. Istražitelji ga označavaju kao saradnika škaljaraca, dok je Belivuk označen glavni organizator poslova i neposredni izvršilac na terenu za kavčane i osoba koja uživa najveće poverenje Radoja Zvicera, vođe kavčana. Operativci tvrde da je upravo Belivuk imao značajnu ulogu u organizovanju ubistva vođe škaljarskog klana Igora Dedovića i njegovih saradnika u Grčkoj, piše Pobjeda

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Ujka kosta

29.01.2021 14:10

Kako dobra slika. Svaka cast za video/foto produkciju.