RASTIN SKANDALOZNI DIL SA PRAVOSUĐEM: Umesto 12 godina robije, novčana kazna?!

Autor:

Hronika

23.01.2021

05:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prekvalifikacija krivičnog dela repera Stefana Đurića Raste i otvaranje mogućnosti da kaznu za posedovanje 560 grama droge dobije blagu kaznu ili čak da prođe samo s novčanom globom, opasna je poruka mladima, tumači Marko Nicović, bivši šef beogradske policije.

RepublikaFoto: youtube.com/ Emisija Premijera
Rasta

Pevač Stefan Đurić Rasta uhapšen je u oktobru u Beogradu sa izvesnim B. L., kada je kod njih pronađeno 560 grama skanka. Po saslušanju njima određen pritvor, koji je, prema odluci Apelacionog suda, poslednji put produžen do 27. januara. Prema optužnici koja se sprema, Đuriću je pružena mogućnost da slobodu plati novcem, na šta idu njegovi branioci, pokušavajući da sa tužilaštvom postignu sporazum o priznanju krivice.

Đurićevi advokati su uspeli da izdejstvuju prekvalifikaciju dela iz istražnog postupka prema kojoj se reperu i njegovom drugu na teret stavljala nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, za koje je zaprećena kazna od tri godine do 12 godina zatvora.

Marko Nicović, bivši šef beogradske policije, smatra da je VJT napravio propust, te da nikako nije smeo preinačiti Đurićevo krivično delo.

RepublikaFoto: Tanjug
Marko Nicović, bivši šef beogradske policije

- Naš zakon nije dobro opredelio propise vezane za količine droge, ali moramo da se ugledamo na uređenije zemlje u kojima se posedovanje iznad 30 i ponegde iznad 50 grama marihuane i sličnih opijata smatra namenjenim za prodaju. Naravno da je 560 grama skanka velika količina droge i da nije bila namenjena za sopstvenu upotrebu. Trave se suše i gube na kvalitetu, tako da nijedan konzument ne nabavlja tolike količine samo za sebe - izričit je Nicović.

Pravosuđe štiti poznate

Marko Nicović želi da poruči pravosudnim organima da blagim i neprimerenim kažnjavanjem prestupnika, a pogotovo javnih ličnosti šalju pogubnu poruku za mlade.

- Tinejdžeri će po primeru Raste i njemu sličnih da budu ubeđeni kako je olako razviti biznis s travom i upustiće se u dilerske vode olako jer će im se učiniti lepo da budu traženi po gradu i da lako zarađuju pare - objasnio je Nicović.

Viši sud u Beogradu se početkom ovog meseca oglasio nenadležnim i predmet su poslali Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu, koje repera tereti za neovlašćeno držanje opojnih droga iz člana 246a stav 1 Krivičnog zakonika, za koje je zaprećena novčana kazna ili zatvor do tri godine. Zakon predviđa i mogućnost oslobođenja od kazne ukoliko učinilac otkrije od koga nabavlja drogu. Međutim, Đurićev advokat Uroš Milosavljević tvrdi da reper nije cinkaroš.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ
Bane Vidaković

I Bane hteo sporazum

Glumac Bane Vidaković, kod kojeg je u julu prošle godine policija pronašla 10 grama heroina i dve vage za merenje, a kod njegovog poznanika muzičara Ilije Markovića 20 grama iste vrste droge, sredinom prošlog meseca potpisao je sporazum o priznanju krivice s Višim tužilaštvom u Beogradu. Vidaković je tada prihvatio da odsluži šest meseci kućnog zatvora zbog posedovanja droge za sopstvenu upotrebu. Međutim, kako je Viši sud odbacio sporazum, glumcu se sudi u istom postupku sa muzičarom Ilijom Markovićem, koji se tereti još i za trgovinu drogom.

- Rasta nije rekao i neće reći od koga je nabavio pronađenu drogu. To on ne bi nikada uradio - rekao je Milosavljević za Srpski telegraf, ne poričući da bi nagodba bila najbolja opcija, ali bez želje da detaljnije govori o slučaju o kome se mnogo spekuliše.

- Đurić nije ranije osuđivan i kod njega je nađena mala količina droge od 560 grama skanka, i za to odgovara. Mnogo je neistina izrečeno i napisano o njegovom hapšenju, kao i o postupku koji se vodi protiv njega. Urađeno je veštačenje i nema dokaza da se Stefan bavio trgovinom droge - istakao je Milosavljević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (11)

Loading
Marko

23.01.2021 19:34

Onda svi koji su dobili zatvor do pola kg narkotika u poslednjih 10 godina treba da tuže državu. Klinci za gram trave išli po 3 godine. Zakon treba da bude isti za sve

Odgovori 10 0
Pera

23.01.2021 19:47

Sad ce da krene da hvali vlast na sva usta, za jedno 4-5 meseci

nevernik

23.01.2021 19:50

560gr. skanka se popusi za 3-4 meseca. Tako da nije neka kolicina. Nicovic preteruje radi se o opijatu legalizovanom u mnogim zemljama. Tako da legalizujte, oporezujte tako da neko poput njega moze kao u Americi da kupi paket od 60gr legalno a ne da gomila zalihu.

dr Miroljub Petrovic

23.01.2021 20:11

Drzavna tuziteljka zastitnik narko mafije.