Advokat na kojeg je danas pucano radio za sajber prevarante iz Izraela

Autor:

Hronika

21.01.2021

17:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U hotelskoj sobi u Sofiji ubijen Srbin koji je raskinkao tu međunarodnu mafiju!

RepublikaFoto: ST/A. NALBANTJAN
Marko Vujošević

Prema istraživanju BIRN-a, advokat Marko Vujošević sa Lazarom Hoplom vodio je u Srbiji pravne poslove za firmu Izraelca Gala Baraka koji je u septembru prošle godine u Beču osuđen na četiri godine zatvora za sajber prevare teške preko 200 miliona evra, zajedno sa Nemcem Uveom Lenhofom, koji je iznenada preminuo u pritvoru u toku istrage.  

Prevare pod okriljem firme Izraelaca otkrivene su kada je Aleksandar Ignjatović koji je radio u njihovom kol centru  odlučio da ih raskrinka. Ignjatović je u svom iskazu rekao da su Izraelaci sredinom 2019. godine imali oko 15 kol centara u Beogradu, a u Sofiji čak 60. 

Nekoliko meseci pred svedočenje na sudu u Beču, Ignjatović je nađen mrtav u hotelskoj sobi u Sofiji.

Prema austrijskoj optužnici, kol centri Gala Baraka bili su u Beogradu, Sofiji, Sarajevu, Prištini, Tbilisiju (Gruzija) i Kijevu. Tamošnje tužilaštvo je tvrdilo da su Barakove firme obmanjivale ljude tako što su ih ubeđivale da ulažu novac u berzanske poslove, a u stvari se radi o lažnim platformama koje samo fingiraju i simuliraju berzansku trgovinu.

Takođe, u austrijskoj optužnici se navodi da je firma GPS iz Podgorice, čiji je jedan od osnivača Marko Vujošević, a koja je  za potrebe Gala Baraka prala nelegalno stečen novac. Vujošević je negirao te tvrdnje, kao i da je znao za prevare Izraelaca. 

- Firmu sam otvorio u ime Gala Baraka i Uvea Lenhofa.To je ono što ja radim u 99 odsto slucajeva kada klijent ne želi da se eksponira - advokati osnivaju firme na svoje ime - kaže Vujoševic dodajuci da je firma za godinu dana prihodovala 23 miliona evra. 

Nemac Uve Lenhof u izjavi austrijskoj policiji je naveo da je Vujoševića upoznao kada je želeo da dobije licencu za sportsko kladenje u Srbiji i kada je cuo da Vujošević ima dobre kontakte u Crnoj Gori, navodno sa predsednikom i ministrom finansija. Lenhof je tvrdio da je Vujoševic bio blizak i sa vlasnikom Atlas banke.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading