POSLE HAPŠENJA MIROSLAVA ALEKSIĆA OTVORENA PANDORINA KUTIJA: Srbijom hara 450 predatora!

Autor:

Hronika

21.01.2021

05:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slučaj reditelja Miroslava Mike Aleksića, osumnjičenog da je godinama silovao i seksualno uznemiravao đake u svojoj školi glume "Stvar srca", nije usamljen. Svedočenja mladih glumica Milene Radulović (25) i Ive Ilinčić (24) o jezivim detaljima seksualnog zlostavljanja i manipulisanja i dok su bile maloletne ohrabrilo je brojne žrtve i otvorilo Pandorinu kutiju tog nasilja u gotovo svim sferama društva.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Mika Aleksić

Kako saznaje Srpski telegraf, osnovano se sumnja da oko 450 seksualnih predatora i pedofila vreba iz raznih državnih institucija širom Srbije.

Silovatelja, seksualnih psihopata, pedofila ima u svim porama društva - među profesorima, lekarima, muzičarima, političarima... kako u prestonici tako i po manjim sredinama u unutrašnjosti.

Biljana Srbljanović, dramska spisateljica

Nisu ta deca i mladi ljudi postali sjajni glumci zbog Mike, nego se on nakačio na najtalentovanije. Oni su njegova reklama, oni su njemu davali kredibilitet, a ne obrnuto. Oni su njegova reklama, on je njih oblikovao u psihološkom smislu. Moram da naglasim i ovde da nije silovanje to kada neko skoči na tebe, već je silovanje svaki nasilni dodir. Taj čovek nije nikakav profesor, on sa fakultetom nema veze. On je učitelj glume u privatnoj školi

- Slučaj Aleksića samo je vrh ledenog brega. Javna je tajna da u gotovo svim profesijama može biti uticajnih i moćnih koji položaj zloupotrebljavaju za seksualno napastvovanje. Osnovano se procenjuje da ima oko 500 predatora po raznoraznim institucijama. Poput Aleksića. Pedofili, silovatelji manipulativno uvuku žrtvu u začarani krug. Žrtva ćuti iz straha, stida, nametnutog osećaja krivice, a nasilnici time mogu još da uslovljavaju njihovo školovanje, poslovni angažman, napredovanje. Kao što se priča da je Mikina škola bila ulaznica za FDU, sigurna preporuka za dobijanje uloga u nekim producentskim kućama - priča izvor Srpskog telegrafa.

 

ISTI KALUP

Isti princip primenjuje se i u državnim institucijama - raznim agencijama, fondovima, javnim preduzećima, bolnicama, školama, ali i u akademskoj zajednici, modnoj industriji, medijima... O tome svedoči niz primera, a ohrabrena svedočenjima mladih glumica o seksualnom zlostavljanju u Mikinoj školi, o nasilju i psihičkoj torturi u umetničkim krugovima progovorila je i vođa viole Beogradske filharmonije Ivana Uzelac.

- Do sada se nije baš ažurno postupalo po takvim prijavama. A takva dela su teško dokaziva ako protekne dosta vremena, materijalni tragovi se gube, svedocima blede sećanja... Konačno, kazne za silovatelje i pedofile godinama su u Srbiji bile bliže zakonskom minimumu nego maksimumu. Od sada će, očekuje se, biti drugačije - navodi naš sagovornik.

Raste broj prijava širom Srbije

Krug zlostavljanih se širi. Posle Milene Radulović (25) i Ive Ilinčić (24) još 20 devojaka je Miroslava Miku Aleksića prijavilo za seksualno napastvovanje u njegovoj školi glume. One su ohrabrile i druge žrtve da prijavljuju nasilnike širom Srbije. Njihove potresne ispovesti pokrenule su lavinu bolnih svedočenja i po društvenim mrežama, što može biti prvi korak ka odlasku i u policiju. Ističe se tako na Fejsbuku grupa Nisam tražila, gde su za nekoliko dana objavljene desetine bolnih svedočenja o torturama, ucenama, silovanjima, seksualnim uznemiravanjima... I na časovima vožnje u auto-školama, fakultetima, modnim agencijama.

PRIJAVITE ODMAH

Koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević nada se da će slučaj Mike Aleksića, zbog odjeka javnosti i očekivanog sudskog spora, konačno biti poruka ostalim pedofilima i silovateljima da je došao kraj njihovom bahaćenju i iživljavanju nad decom i ženama.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Vesna Stanojević

- Toga ima svugde, u svim institucijama, profesijama. Ima ih više stotina. Više je žrtava nego što je prijavljenih pedofila, silovatelja. Većina njih se krije. Svi mi znamo, godinama slušamo priče o manipulatorima u školama, udruženjima, organizacijama, fakultetima, na poslu - bilo da je to kiosk ili kompanija. Maltene su u viceve prerasle takve priče o lekarima i medicinskim sestrama. A nije šala da neko koristi moć i uticaj za napastvovanje, silovanje, ucenjivanje žena, dece koja posle ćute iz straha da ih okolina neće razumeti i podržati - objašnjava ona za Srpski telegraf.

I doktorka Danica Grujičić poručuje da slučaj zlostavljanja u Aleksićevoj školi glume, nažalost, nije usamljen i da "u društvu postoji mnogo manipulanata koji upravljaju životima mladih ljudi".

Upitana da li i u medicinskim krugovima postoje ovakvi slučajevi, Grujičićeva je odgovorila potvrdno. Istakla je da uvek mora da postoji interakcija između dece, roditelja, vaspitača i podržala inicijativu da se zlostavljanje prijavi odmah.

Spopadanje u kabinetu

Slaviša Orlović, profesor FPN - u javnosti je pre šest godina objavljeno da ga je studentkinja prijavila za seksualno uznemiravanje, odnosno da ju je, kako se navodilo, decembra 2013. spopao u svom kabinetu.

Pipkao me je, skidao

Jelena Tinska, glumica i balerina, ispričala je da je bila žrtva zlostavljanja na FDU.

- Čula sam da je FDU dao izjavu da kod njih nikada nije bilo tako nešto. Da, bilo je! Moj profesor dikcije Branivoj Đorđević, on je nagurao katedru na vrata i skoro me silovao. Pipkao me je, krenuo da me svlači i ja sam ga šutnula i pobegla. Kod mog profesora glume Minje Dedića, koji mi je rekao: "Dođi ti kod mene kući da razgovaramo" i onda me je napastvovao. Ja sam otišla kod dekana i on je rekao da će da ih ukori. I na tome se završilo - navela je Tinska.

Ljubio me profesor od 85 godina

Vođa viole Beogradske filharmonije Ivana Uzelac ispričala je da se u umetničkim školama primenjuje ponižavanje, psihička tortura, seksualno uznemiravanje, te da se tokom muzičke karijere susrela s mnogim nepravdama, a da je lično doživela da je s 15 godina na času ljubio profesor od 85 godina

Jutkin model

Milutin Jelačić Jutka - bivši predsednik opštine Brus osuđen je na tri meseca robije zbog nedozvoljenih polnih radnji nad nekadašnjom saradnicom Marijom Lukić. Ali sad kupuje vreme, traži odlaganje izvršenja kazne zbog navodnih zdravstvenih razloga. Prošlo je dve godine od kada je Marija Lukić objavila deo od neverovatnih 15.000 gnusnih SMS poruka koje je dobijala od Jeličića.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Treba prijaviti

21.07.2023 17:54

Svako neprijavljivanje žene uvlači u prividnu moć nasilnika, koji su vrlo često osobe na pozicijama. Pošto je reč o slabićima koji koriste pozicije iz senke svako osvetljavanje i obelodanjivanje im oduzima tu iluzornu moć nad žrtvom. Ja sam za beskompromisno uklanjanje nasilnika, posebno u oblasti prosvete -na bilo kom nivou.Ne treba da budu nikome uzor ako nema etičkog kodeksa i moralnih normi.