SUMRAK MOĆNE SRPSKE KRIMINALNE GRUPE: Klan Amerika PUKAO u Srbiji

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U klanu Amerika, koji postoji decenijama, padaju glave i preti im totalno gašenje. To potvrđuje i optužnica koja je protiv njih upravo potvrđena, a njome su vođa grupe Veselin Raičević (59), Aleksandar Stević (43), Imrli Alili (62) i Ašim Jusufi (54) osumnjičeni za krijumčarenje velikih količina kokaina širom sveta.

RepublikaFoto: printscreen/ilustracija
Foto: Ilustracija

Krivično vanpretresno veće Višeg suda donelo je rešenje o potvrđivanju ove optužnice, potvrdila je portparolka suda Tatjana Tešić.

- Advokati optuženih podneli su žalbe na tu odluku, a o njima će odlučivati Apelacioni sud. Raičević, Stević i Alili bili su u junu 2020. pušteni da se brane sa slobode uz meru zabrane napuštanja boravišta, nakon što su u pritvoru proveli skoro 14 meseci, a Jusufiju tada pritvor nije ukinut zbog opasnosti od bekstva jer nije državljanin Srbije - poručuje se u sudskom saopštenju.

Nicović: Prinuđeni su da rade sa "kavčanima" i "škaljarcima"

Advokat i bivši načelnik beogradske policije Marko Nicović naglasio je za naš list da je klan "Amerika" uskoro pred gašenjem jer su ostali bez velikih lidera.

RepublikaFoto: Medija centar Beograd
Marko Nicović

- Oni nisu kao nekad. Pre su radili i profesionalne likvidacije i bili su glavni na kriminalnom tržištu, a kada su ubistvom Vojislava Raičevića oslabili, prešli su samo na šverc droge. Sada su toliko slabi da su prinuđeni da sarađuju s drugima, a tu spadaju i škaljarski i kavački klan. Postoji velika mogućnost da ni to malo članova što je ostalo neće moći da posluje jer su sada mnoge kriminalne organizacije jače od njih - ispričao je Nicović za Srpski telegraf.

Četvorica optuženih terete se krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga koje je izvršeno u grupi, za koje je zaprećena kazna zatvora od pet do 15 godina.

- Raičević i njegovi visoko pozicionirani članovi klana uhapšeni su 13. aprila 2019. u jednom poznatom beogradskom restoranu prilikom primopredaje dva kilograma heroina. Put tih narkotika praćen je iz Bugarske do ulaska u Beograd - ispričao je tada izvor blizak slučaju.

Krajem istog meseca sud u Limi, u Peruu, pravosnažno je osudio Zorana Jakšića (57), jednog od vođa klana Amerika, na 25 godina zatvora zbog krijumčarenja 800 kilograma kokaina u Evropu i Severnu Ameriku. Tu presudu je, međutim, ukinuo Apelacioni sud u novembru 2020, a Jakšić je prebačen u kućni pritvor, odakle će pratiti novo suđenje. Jakšić je uhapšen u julu 2016. u akciji "Lastavica", a peruanska policija tada je otkrila da je koristio čak 42 lažna identiteta.

Napravili klan u Njujorku

Grupa Amerika nastala je u srpskoj imigrantskoj zajednici u Americi. Vođe su stasavale na ulicama Njujorka, radeći sa italijanskom mafijom da bi se početkom devedesetih vratile na Balkan, gde su u ratnim okolnostima brzo uspostavile moćnu organizaciju uključenu u likvidacije. Nakon što je krajem devedesetih ubijen vođa ove grupe Vojislav Raičević poznatiji kao Voja Amerikanac, koji je brat Veselinu, protiv kojeg je sada podignuta optužnica, grupu je preuzeo Mileta Miljanić i poveo klan u unosniji posao - međunarodni šverc kokaina. Njemu je tada Zoran Jakšić bio desna ruka. Njihove aktivnosti uglavnom su bile nepoznate vlastima bilo koje zemlje sve do 2001, kada je jedan član ovog klana u policijskoj stanici u Beogradu ispričao sve što o njemu zna.

Takođe, Jakšić bi uskoro trebalo da se nađe na slobodi zbog "proceduralne greške", a dotle se "pati" u pritvoru u jednoj hacijendi. Njemu je sudio sudija koji je njegov predmet vodio i kao istražni sudija, što je suprotno ustavu ove zemlje i zbog te greške, na koju je upozoravalo tužilaštvo, ceo postupak bi trebalo da bude poništen, a Jakšić postane slobodan čovek. Nije isključeno da su američki prijatelji pripomogli da se napravi greška.

Mnogi istražitelji smatraju da postoji mogućnost da iza klana Amerika stoji CIA.

- Članovi grupe su zauzvrat snabdeli američke zvaničnike, odnosno CIA, informacijama o levičarskim gerilcima FARK iz Kolumbije, koji su bili trn u oku Amerikancima. Oni su do informacija o njima došli preko svojih "poslovnih kontakata" u Južnoj Americi - pisali su mediji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading