Zaštićeni svedok s Kosova progovorio o "Kavčanima": TRAŽILI DA ZAKOLJEM SVEDOKOVU ŽENU!

Autor:

Hronika

19.01.2021

05:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jovan Mirković, nekadašnji vozač vođe "kavačkog klana" Slobodana Kašćelana, povezao je Albanca s Kosova Bajrama Pistu s tom organizovanom kriminalnom grupom, koja je, kako tvrdi, od njega tražila da likvidira Budvane Marka Ljubišu Kana, Gorana Slovinića Brala, novinarku Oliveru Lakić... To je Pista, zaštićeni svedok Specijalnog državnog tužilaštva koji je uhapšen 29. aprila 2019. godine, ispričao na saslušanju pred specijalnom tužiteljkom Natašom Bošković.

RepublikaFoto: e-stock

OFIRALI SE U SPUŽU

Pred specijalnom tužiteljkom krajem oktobra prošle godine tvrdio je i da su mu "kavčani" u spuškom zatvoru ispričali da su planirali ubistvo Cetinjanina Ivana Vukotića, Beograđanke Biljane Mančić, neuspešno organizovali bekstvo Marija Miloševića iz kosovskog zatvora, zapalili vikendicu Ranka Radulovića, ubili čoveka u zatvoru, ranili Dragana Roganovića...

Navodno, Ivana Vukotića, bliskog rođaka vođe "škaljaraca" Jovana, trebalo je da ubije ista ekipa koju sumnjiče za likvidaciju Bogdana Milića, a Radovan Mujović je tražio da zakolje Mančićevu ženu da bi naudio njenom suprugu Milošu jer je svedočio protiv Mujovićeve grupe. Albanac tvrdi da mu je Nikšićanin objasnio da je Mančić najslabija karika njihovog dotadašnjeg saradnika i da zato traži baš njenu glavu. Za ubistvo Olivere Lakić, tvrdi, nudili su mu 200.000 evra jer je "videla neku svesku".

RepublikaFoto: Tanjug
Olivera Lakić

Objašnjavao je i da su "kavčani" u zatvoru slavili pokušaj ubistva Kana i Slovinića, podmetanje eksploziva na vozilu supruge Miloša Mančića...

Pista je ispričao da je upoznao Mirkovića na Kosovu krajem avgusta 2016. i da ga je s njim povezao Albanac na Kosovu za kojeg je prevozio drogu.

 

 

- Kazao mi je da će mi dati 2.000 evra da ga prevezem u Štrpce. Predstavio se da je novinar i na sebi je imao plastičnu legitimaciju... Ja sam mu stavio do znanja da mu ne verujem u tu priču. Kada je seo u automobil, predstavio se kao Jorki i tada smo razmenili brojeve telefona. U tom trenutku nisam znao da postoje kriptovani telefoni, ali sam više puta odrađivao kombinacije s Mirkovićem oko transporta droge, na obostrano zadovoljstvo - svedoči Pista.

RepublikaFoto: youtube.com/Vijesti Online
Slobodan Kašćelan

Kašćelan zvani Stari

Pista je ispričao da su preko kriptovanog telefona kontaktirali sa Žiletom, a tu su bili i kontakti Detlić, Fabrika i Produkcija. Tek nakon hapšenja navodno je saznao da su to Vasilije Rafailović, Detlić Petar Lipovina, a da je Slobodanu Kašćelanu nadimak Stari. U zatvoru je od članova "kavačkog klana" saznao i da je Mirković vozio Kašćelana dok je ovaj boravio u Novom Sadu, ali i da je "Stari zadovoljan njim" jer ćuti.

LAŽNI PAPIRI

Posle sedam-osam meseci ponovo su se našli u Štrpcima.

- Mirković je iz šaržera pištolja izvadio dva metka i rekao: "Jedan je za tebe, jedan je za mene. Ko koga izda, ti ćeš mene, ja ću tebe." Na taj način smo jedan drugom dali besu - kaže Albanac i dodaje da je odlučio da bude zaštićeni svedok pošto je video da su ga "kavčani" ostavili na cedilu kada je "Nikola Drecun sve ispričao".

Pista dalje priča da su se Nikola i on, koji se prijavio na srpske papire pod imenom Viktor Kraf, ceo dan vozili Budvom, ali da nisu uspeli da nađu Kana. Tada mu je Mirković ponudio da on ubije Ljubišu jer Drecun "očigledno to ne može".

Nikola Drecun bio na belom

Pista je svedočio i o susretu u jednom restoranu na putu između Podgorice i Cetinja.

- Momak koji nam je prišao tresao se, pa su mu rekli da koristi belo i da ga je uzdiglo. To je bio Nikola Drecun zvani Mali, za koga mi je još na Kosovu rečeno da je navodno stabilan. On je trebalo da ubije Kana, kome tada nisam znao ni ime ni prezime. Mi onako, turistički da kažem, šetamo po Budvi, vozimo se i ništa od posla se ne realizuje i ne pruža se prilika za realizaciju - ispričao je svedok.

- Rekao mi je da ću za ubistvo dobiti kilogram kokaina i 50.000 evra - ispričao je Pista.

Dodao je da su on i Aco Stevanović tada jurili Kana po Budvi, ali da je Drecun, koji je trebalo da mu donese češku zbrojevku sa prigušivačem, pištolj prodao za kokain!

- Jedino sam uspeo da slikam Kana i njegov auto dok se parkirao u rikverc da opravdam sebe. Moja prilika je bila da pucam kada mu je mali sin otvorio vrata od vozila. Kako nisam imao oružje, nisam mogao da izvršim ubistvo. Pisao sam Mirkoviću da sve ovo ne vodi ničemu. On me nagovara da ostanem u Budvi, ali mu ja odgovaram da se vraćam za Kosovo - ispričao je Pista.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading