U PETAK PRESUDA KUMI UBIJENOG DAVORINA BALTIĆA: Policajka nije smela da bude sa "kavčaninom"!

Autor: A. POPOVIĆ

Hronika

12.01.2021

21:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Presuda policajki Mariji Nikolić (33), koja je bila u automobilu s kumom "kavčaninom" Davorinom Baltićem kada je izrešetan na Vračaru pre tri godine, zakazana je za petak, nakon što su juče date završne reči u postupku koji se pred Višim sudom vodi protiv nje zbog nedozvoljenog nošenja oružja.

RepublikaFoto: A. NALBANTJAN
Marija Nikolić

Njoj se sudi jer je posle zločina u kome nije povređena uzela pištolj ubijenog iz vrata automobila i bacila ga u kontejner u trećoj ulici od mesta zločina. Tužilac je u završnoj reči našao opravdanje za njen postupak, rekavši da je nakon egzekucije bila u stanju bitno smanjene uračunljivosti zbog straha visokog intenziteta. Međutim, istakao je da je morala da zna s kim se druži jer je za njenim kumom bila raspisana poternica, mada se ona na sudu branila da nije ništa znala o Baltićevim prljavim poslovima. Tvrdila je, takođe, da ga je videla u životu samo nekoliko puta i da je bila kuma njegove supruge Branke, s kojom se druži od srednje škole.

- Budući da je policajka, Marija Nikolić je morala da zna i znala je s kim je sedela u kolima i da je u pitanju osoba za kojom se traga - rekao je tužilac.

On u završnoj reči nije zatražio konkretnu visinu kazne, rekavši da očekuje da bude osuđena po zakonu, uzimajući u obzir i olakšavajuće okolnosti.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Davorin Baltić

Ko je bio Baltić

U aprilu 2015. godine crnogorska policija je Davorina Baltića sumnjičila za ubistvo Saše Markovića, nekadašnjeg poslanika Liberalnog saveza Crne Gore, inače kuma Gorana Đuričkovića, zeta fudbalske legende Vladimira Petrovića Pižona. Upravo je Đuričković, kao i njegov kum Goran Radoman, prva žrtva rata kotorskih klanova, povezivan s nestankom droge u Valensiji, a operativna saznanja su ukazivala da su meci koje je ispalio Baltić, a koji su usmrtili Markovića, zapravo bili namenjeni Pižonovom zetu. Posle ubistva Markovića objavljena je fotografija egzekutora i istražitelji su tvrdili da je upravo Baltić, iako maskiran, na njoj.

Posle ubistva Markovića Baltić nestaje iz Crne Gore, mada je kasnije ustanovljeno da je svet proputovao s italijanskim pasošem na ime Nikola Bendeti, te da mu je saputnik bio i Južnoafrikanac Gregori Majkl Feraris, koji je kasnije uhapšen u Crnoj Gori i pravosnažno osuđen zbog planiranja ubistva Đuričkovića.

Branilac Denis Bećirić je u završnoj reči rekao da bi sud pri odmeravanju kazne morao da ceni to što je Marija, prema njegovoj oceni, bila iskrena i da svakako treba imati u vidu da je postupala u stanju smanjene uračunljivosti jer je mislila da joj je ugrožen život.

- Da ona nije rekla svom načelniku da je bacila pištolj u kontejner, to niko ne bi saznao - rekao je Bećirić.

Načelnik: Nedopustivo ponašanje

Načelnik policijske stanice Vračar Dragan Pantić, koji je u vreme ubistva Baltića bio nadređen policajki, svedočio je u toku postupka i tada je rekao da je Nikolićeva morala da zna da je za Baltićem bila raspisana poternica i da je iz kriminalnih krugova. Sa Pantićem su se složili i drugi svedoci iz policije i svi do jednog su isticali da je policajka apsolutno znala s kim se druži.

- Bio sam kod kuće kada je primio poziv da se dogodilo ubistvo. Marija me je pitala da li je prijavljen neki događaj, a potom je rekla da je i ona bila u kolima. Pitao sam je: "U kojim kolima", a ona je rekla: "To je moj kum i bila sam zajedno s njim u kolima." Pitao sam je gde se trenutno nalazi, na šta je ona odgovorila da je u nekoj ulici u blizini. Delovala je uznemireno, nije mogla da se seti ulice iako je već osam godina radila u tom kraju - ispričao je načelnik.

Pantić je tada rekao i da je optuženoj bilo poznato da je druženje s osobama iz kriminogene sredine nespojivo s poslom koji obavlja.

Podsetio je na svedočenje portira iz Baltićeve zgrade kome je Marija dala pištolj i koji je rekao da je policajka bila potpuno rastrojena i nesvesna šta drži u rukama. Marija se izjasnila da se ne oseća krivom, a sud se nije previše osvrtao na činjenicu da su na dan ubistva Nikolićeva i Baltić bili na Kopaoniku, gde su se družili s Urošem Ljubojevićem, pripadnikom kriminalne grupe "Janjičari", što potvrđuje i snimak koji je isplivao nakon likvidacije "kavčanina".

Ubijeni Baltić je bio državljanin Crne Gore i visoko pozicionirani pripadnik "kavačkog" kriminalnog klana koji se, prema nezvaničnim informacijama, bavio švercom droge, iznudama i zelenašenjem. Protiv policajke je vođen disciplinski postupak u policiji i ona je premeštena u drugu policijsku stanicu, gde i danas radi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading