BOMBA! UHAPŠEN BRANO MIĆUNOVIĆ: Milov DON pao zbog pištolja

Autor:

Hronika

08.01.2021

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na Badnji dan na ulazu u Budvu policajci su presreli dva vozila u kojima se nalazio Branislav Brano Mićunović (60) i članovi njegovog obezbeđenja, pretresli ih i pohapsili jer je pronađeno oružje u ilegalnom posedu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP/eStoc/ilustracija
Milo Đukanović i Brano Mićunović

Vest je kao bomba odjeknula ne samo u Crnoj Gori već na celom Balkanu jer je Mićunović važio za nedodirljivog gospodara organizovanog kriminala u ovom delu Evrope i bliskog saradnika Mila Đukanovića.

UBISTVO NA NOSILIMA

- Brano Mićunović je tipični predstavnik onoga što se zove kriminalno-politički milje. On je bio vrlo korektan osamdesetih godina, dok je radio za službu u inostranstvu, kao i mnogi drugi. Njegov uspon počinje posle ratova devedesetih, kada je u Crnoj Gori postao don svih donova i navodno nijedan posao nije mogao da se završi bez njega, a prema nekim informacijama, ogromno bogatstvo je stekao preprodajući nekretnine Rusima. Mislim da je ovo ozbiljan potez i poruka Milu Đukanoviću da je on možda sledeći na spisku za hapšenje i pitanje je da li je to uradila Crna Gora sama ili je u tome učestvovala i neka moćnija strana sila - kaže za Srpski telegraf bivši funkcioner DB i privatni detektiv Božidar Spasić.

Veze sa "kavčanima"

Upućeni kažu da je Mićunović, mada se navodno zalagao za pomirenje zakrvljenih klanova, bio mnogo bliži "kavčanima", kojima je obezbeđivao dobre veze u crnogorskoj policiji i vrhu vlasti. S druge strane, sekao je i minirao sve poslove "škaljaraca". Čak je svojevremeno vođa "škaljarskog klana" Jovan Vukotić neke funkcionere MUP Crne Gore imenom i prezimenom optužio da su na platnom spisku suprotne grupe.

Prema biografiji ovog rođenog Nikšićanina mogao bi da se napravi scenario za film. Bio je pripadnik 63. padobranske brigade u tadašnjoj JNA, a kasnije je otišao u inostranstvo, gde se bavio mutnim poslovima. Moglo se čuti da je, kao i većina žestokih momaka tog vremena, obavljao prljave poslove za jugoslovensku tajnu službu, a njegovo ime je prvi put javno pomenuto 1983. godine posle ubistva Stjepana Đurekovića, direktora tadašnje hrvatske naftne kompanije INA koji je pobegao iz Jugoslavije i pridružio se ustaškoj emigraciji.

Mićunoviću se na teret stavljalo i brutalno ubistvo ispred Kliničkog centra u Podgorici na do tada nezabeležen način.

"Nema kralja, nema Tita, Brano se pita"

Koliko je Branislav Brano Mićunović postao moćan, govori i da je o njemu smišljena izreka "nema kralja, nema Tita, Brano se pita". Da to nije bila samo mašta, govori i slučaj da je jednom čoveku iz Srbije koji je bio na poternici crnogorske policije, a hteo je da zapali sveću na Giškinom grobu, Mićunović skinuo tu poternicu na tri dana, u čast pokojnom pobratimu.

Naime, Radovan Kovačević je teško ranjen u noći između 6. i 7. oktobra 2000. u obračunu u kazinu hotela "Podgorica", odakle je prevezen do Kliničkog centra. Ubica je uspeo da u trenutku dok su ga iznosili iz kola priđe i naočigled medicinskog osoblja u njega ispali hitac. Za to ubistvo je optužen Mićunović, ali je 2007. oslobođen svih optužbi zajedno s prijateljem Zdravkom Lopušinom.

Abazović: Svi isti pred zakonom

Potpredsednik vlade Crne Gore Dritan Abazović čestitao je direktorima i svim pripadnicima Uprave policije i ANB na "profesionalno obavljenim zadacima":

RepublikaFoto: E-stock
Dritan Abazović

- Mir i sigurnost preduslov su svakog napretka, a svi građani moraju biti jednaki pred zakonom. To važi i za gospodina Branislava Mićunovića i aktivnosti policije nemaju nikakve veze s njegovim verskim, nacionalnim ili političkim opredeljenjem, već sa Ustavom i zakonima ove zemlje.

ČUVAO ĐINĐIĆA

Bio je blizak sa Željkom Ražnatovićem Arkanom i komandantom Srpske garde Đorđem Božovićem Giškom, koji mu je postao pobratim, sa Branislavom Lainovićem Dugim, Branislavom Šaranovićem, Radetom Ćaldovićem Ćentom... Posle Giškine pogibije pod nejasnim okolnostima u borbi protiv hrvatskih snaga u Gospiću Mićunović je ostao veran pobratimu, ali ne i srpskoj ideji, pa se kasnije okrenuo Milu Đukanoviću. Prema nekim pričama, pravi vlasnik i gospodar Crne Gore bio je zapravo Mićunović, a ne aktuelni predsednik.

Arkan

Sin na čelu komita

Dok su u Budvi specijalci hapsili Branislava Mićunovića, sin Đorđe je na Cetinju predvodio antisrpski skup takozvanih komita na kome je veličao takozvani božićni ustanak crnogorskih separatista 1919. godine.

RepublikaFoto: instagram.com/printscreen
Đorđe Mićunović

On je na Instagram profilu objavio snimak na kome se vidi kako pristalice predsednika Crne Gore Mila Đukanovića pale baklje i pevaju pesme koje veličaju vođe tog događaja. On je ranije napisao: "Oteli su nam državu 1918, pa 100 godina kasnije pokušavaju opet. Tada smo im dozvolili da nam uzmu državu, državnost i crkvu, sad ne smijemo."

RepublikaFoto: intagram.com/legendedevedesetih
Giška

Jedan od poslova Brana Mićunovića o kojima se zna jeste fudbal. Svojevremeno je bio direktor i vlasnik fudbalskog kluba Sutjeska iz Nikšića i doprineo je njegovom ulasku u Prvu saveznu ligu tadašnje Jugoslavije. Kasnije je izjavio da je na tom projektu samo izgubio pare. Ipak, pričalo se da ima ogroman uticaj ne samo po klubovima već i na fudbalski savez.

Mandić: Hrabra odluka vlade

Povodom hapšenja Branislava Mićunovića oglasio se na Tviter nalogu i lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić:

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Andrija Mandić

- Pozdravljam hrabru odluku vlade Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića da uhapse Branislava Brana Mićunovića. Oni treba da znaju da imaju apsolutnu podršku parlamentarne većine za odlučnu borbu protiv organizovanog kriminala.

Koliko je bio uticajan, govori i to da je kod njega zaštitu našao i tadašnji lider Demokratske stranke, a kasnije i premijer Srbije Zoran Đinđić, koji je bombardovanje 1999. godine proveo u Crnoj Gori posle upozorenja da vlast u Beogradu sprema njegovo ubistvo. Ipak, moćnom Nikšićaninu to nije smetalo da se nekoliko puta lično sretne i s tadašnjim predsednikom Srbije Slobodanom Miloševićem.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Zoran

08.01.2021 08:45

Montenigeri stalno kukaju kako su 1919 ostali bez svoje države, a njihovi beskućnici vladali u ondašnjoj Crnoj Gori, u Kraljevini Srbiji, a onda zaseli u Kraljevini SHS. A sad se potomak abdiciranog poslednjeg jugoslovenskog kralja dovukao na Dedinje i opet bi na presto. Samo mu Jugoslavije 30 godina nigde nema. Srbija je republika, a republike nemaju kraljeve i presto.