Pripadnici MUP nastavljaju zaplene falš službenih legitimacija: Interventna pronašla lažnu značku u audiju

Autor:

Hronika

05.01.2021

05:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Interventna ekipa zaustavila je u nedelju uveče audi u Ulici Partizanske avijacije i prilikom kontrole pronašla značku Centra za bezbednost, istrage i odbrane - DBA koja liči na službenu značku pripadnika MUP Srbije. Na prednjem vetrobranskom staklu audija bila je zalepljena nalepnica istog izgleda.

Foto: MUP Srbije
Foto: Ilustracija

- Pronađena legitimacija veoma liči na policijsku službenu legitimaciju i oduzeta je u skladu s nedavno donetom uredbom - navodi izvor Srpskog telegrafa.

Ovo je samo poslednji u nizu slučajeva kada je policija oduzela službene legitimacije ili takozvane blinkere - crvena i plava svetla koja liče na službena policijska svetla i koja civili ne smeju da poseduju.

Prema nekim podacima, u Srbiji je podeljeno između 3.000 i 10.000 značaka, uglavnom policijskih sindikata, od kojih mnoge liče na policijske. Neke od njih su tako slične službenim legitimacijama MUP da je čak i samim policajcima teško da ih razlikuju od pravih iz daljine, a građanima je gotovo nemoguće da naprave razliku.

Foto: MUP Srbije
Lažna značka

- Neke od tih značaka su završile u pogrešnim rukama jer su pojedine deljene bez ikakvih kriterijuma, čak i osobama s debelim dosijeima. Pojedinim sindikatima je to bio dobar izvor prihoda - navodi sagovornik Srpskog telegrafa.

Policija lovi i kamerama

Posle vozila interventnih ekipa i presretača, kamerama će biti opremljena i još neka vozila MUP i oni će na taj način moći da lakše i brže na osnovu registarskih tablica proveriti ko je vlasnik automobila i da li ima pravo da koristi blinkere ili rotaciju.

Policija je poslednjih nedelja zaplenila više desetina lažnih značaka i više od 80 blinkera. U Beogradu je pohapšena i grupa razbojnika koja je, predstavljajući se kao inspektori, pomoću lažnih legitimacija od investitora na Zvezdari otela oko 100.000 evra. Sve je započelo skandalom kada je posle incidenta u saobraćaju Miloš A. potegao pištolj i pucao u vazduh, a zatim seo u svoj porše i pobegao. Policija ga je brzo identifikovala, pronašla i uhapsila u Železniku. Prilikom pretresa kod njega je pronađena počasna legitimacija jednog policijskog sindikata, ali i stop palice i panciri. Inače, on je ranije osuđivan zbog serije razbojništava.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading