GRUPA GROBARA GLUMILA POLICAJCE: Navijači imali blinkere na automobilu!

Autor:

Hronika

28.12.2020

05:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Humskoj ulici patrola zaustavila privatni automobil sa svetlosnom signalizacijom koju koristi MUP. Lažna patrola od presretnutih stranaca otela 10.000 evra.

RepublikaFoto: Public
Foto: Ilustracija

Policija svakodnevno otkriva vozila sa službenim blinkerima i kriminalce koji koriste lažne policijske značke. I kod grupe navijača Partizana nađene su policijske svetlosne oznake, a istragom će biti utvrđeno za šta su im služile.

- Interventna ekipa policije presrela je u blizini stadiona FK Partizan u Humskoj ulici punto u kojem su bila petorica mladića za koje se ispostavilo da su navijači Partizana. Za volanom je bio M. M. (29), a prilikom pregleda policajci su napred, na vetrobranskom staklu našli plavo i crveno svetlo, takozvane blinkere. Svi momci su privedeni u policijsku stanicu na proveru, a blinkeri su oduzeti - navodi sagovornik Srpskog telegrafa.

Da su ove kontrole neophodne, svedoči i nova pljačka, izvedena na auto-putu Niš-Vranje. Dvojica razbojnika su juče ujutro pratila automobil sa nemačkim registarskim tablicama u kom su se nalazila dva putnika. Pljačkaši su potom uključili blinkere na svom vozilu, a kada su žrtve - dvojica Albanaca, jedan iz Albanije, drugi iz Makedonije, stale, iz automobila koji ih je pratio iskočio je čovek obučen u uniformu, s lažnom značkom, naoružan kalašnjikovim i držeći u rukama baterijsku lampu.

- Žrtve su prvo zbog blinkera i lažne značke pomislile da ih zaustavljaju policajci, a prekasno su shvatile da su u pitanju razbojnici maskirani u policajce. Napadač im je oteo oko 10.000 evra, a onda ušao u kola i pobegao sa saučesnikom. U napadu, srećom, niko nije povređen - navodi sagovornik Srpskog telegrafa.

Kada radnik MUP mora da se legitimiše

RepublikaFoto: MUP Srbije
Slobodan Malešić

Slobodan Malešić, pomoćnik direktora policije, govorio je na jednoj televiziji o lažnim policijskim značkama.

- Vrlo je bitno da građani znaju koja su njihova prava kada im se obraćaju policijski službenici. Zakon je tu jasan. Ako policijski službenici postupaju u civilnom odelu, bez drugih obeležja, oni su dužni da pokažu službenu legitimaciju. Jedini izuzetak su hitni slučajevi - podvukao je Malešić.

Policija je pre nekoliko dana pohapsila lažne policajce koji su opljačkali investitora Sašu P. na Zvezdari i oteli mu oko 100.000 evra i vredan sat.

- Uhapšene su ukupno četiri osobe, koje su osumnjičene da su izvršile, odnosno pomagale u razbojništvu. Dvojica razbojnika, naoružana pištoljima, maskirana i pomoću lažnih policijskih značaka kojima su prevarila žrtvu, upala su u stan investitora, pretila njemu i njegovoj sestri dok im nije priznao gde je novac - naveo je izvor Srpskog telegrafa iz policije.

Kako Srpski telegraf nezvanično saznaje, policijskim patrolama na terenu izdato je naređenje da zaustavljaju sva vozila opremljena blinkerima, da ih pretresaju i oduzimaju sve značke koje podsećaju na policijske i ta akcija ima prioritet.

Ova akcija policije intenzivirala se posle izjave Aleksandra Vulina o tom problemu nakon sastanka sa predstavnicima policijskih sindikata.

- Osim što mogu da dovedu građane u zabludu i da predstavljaju predmet izvršenja krivičnog dela, lažne značke ugrožavaju i bezbednost policajaca - izjavio je ministar policije Aleksandar Vulin.

Posebna uredba Vlade Srbije

Vlada Srbije usvojila je 12. decembra izmenu uredbe o izgledu, formi i sadržini službene značke i legitimacije, kojom je osobama koje nisu pripadnici MUP zabranjeno da ih poseduju. Predviđena je i novčana kazna od 100.000 do 150.000 dinara za svakog ko poseduje ili koristi imitaciju službene policijske značke ili legitimacije. Kaznom u iznosu od 1,5 do dva miliona dinara biće kažnjeno preduzeće koje zahteva izradu, izradi, stavi u promet, poseduje ili koristi značku, drugo obeležje ili oznaku koji sadrže elemente vizuelnog identiteta službene značke ili legitimacije zaposlenih u MUP. Odgovorno lice u preduzeću biće kažnjeno sa 100.000 do 150.000 dinara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading