(FOTO) OVO SU SRPSKI "PINK PANTERI": Smena generacija u poznatoj bandi, ONI TERORIŠU SVETSKE POLICIJE

Autor:

Hronika

24.12.2020

05:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najnovija pljačka, ali i brzo hapšenje četvoro osumnjičenih za spektakularnu pljačku satova vrednih četiri miliona evra u Diseldorfu u Nemačkoj, još jednom je skenula pažnju svetske javnosti na "Pink Pantere".

RepublikaFoto: printscreen
Haraju Evropom

Misteriozna banda s Balkana koja je noćna mora svih juvelirnica i dalje je pod velom misterije, ne zna se čak ni tačno koliko ih ima ni kako tačno funkcioniše, procene se kreću od 500 do 5.000. Jedino što je sigurno jeste da iza njih ostaju razbijeni izlozi i vitrine i prestravljeni prodavci. Ipak, broj uhapšenih članova te ekipe broji se desetinama i oni više nisu nedodirljivi. Zato i kod njih dolazi do promena.

- Za prvu ekipu "Pink Pantera" znaju sve policije sveta i njima je sve teže da rade, što se vidi i po hapšenjima. Kamere za video- nadzor omogućavaju njihovu, pa skoro trenutnu, identifikaciju i zbog toga je njima sve teže da obavljaju posao. Zato vidimo da se stariji članovi te grupe sve više vezuju za narko-klanove i obavljaju poslove za njih. Nisam siguran da li "Pink Panteri" uopšte postoje u onom smislu kako su postojali pre petnaestak godina. Ipak, oni nikada neće skroz nestati jer će doći do smene generacija i doći će novi klinci, nepoznati policijama, koji će nastaviti da haraju - kaže za Srpski telegraf bivši bezbednjak Božo Spasić.

Foto: printscreen
Ivan Adrovac

Švajcarci se plaše misterioznog vođe

U Švajcarskoj je započelo suđenje optuženima za ubistvo Ive Borera (77), gradonačelnika gradića Meter den, na optuženičkoj klupi su Srbin (43) i Holanđanin (40). Njima se na teret stavlja da su prilikom provale u kuću pokojnog Borera upali 14. marta 2010. godine u potrazi za sefom u kome je navodno bilo milion švajcarskih franaka. Iako je kuća trebalo da bude prazna, razbojnici su zatekli Borera i prebili ga. Milione nisu našli, a žrtva je kasnije umrla u bolnici od posledica batina. Na optužnici se našao i neidentifikovani Srbin, za koga se zna da je star 66 godina i koji je naručilac prepada. Za njega se sumnja da je jedan od vođa ozloglašenih "Pink Pantera".

"Pink Panteri" su svojevremeno bili toliki trn u oku da su bili jedina kriminalna grupa u svetu koja je imala svoj poseban link na otvarajućoj stranici Interpola. Ipak, do dan-danas je ostalo nepoznato kako tačno funkcionišu i ko stoji iza njih i organizuje ih. Slični su terorističkim ćelijama, jedna ekipa tipuje, druga krade, treća odnosi plen i pri tome ne znaju identitete jedni drugih. Čak i kada neko padne, ukoliko ne progovori u policiji, njegova porodica dobija mesečnu apanažu.

Foto: printscreen
Milan Lepoja

Pljačka po sistemu "Polomi i zgrabi"

Pljačka u Diseldorfu 14. decembra podseća na druge slične poduhvate ove grupe koji se zovu "zgrabi i beži". To je sistem kada se razbojnici kolima zalete u izlog, razbiju ga, istrče i zgrabe u kratkom vremenskom periodu što više nakita i satova i, dok još traje panika, nestaju s lica mesta. Do sada su takve akcije izvođene u Diseldorfu, Japanu, ali i legendarni prepad u Dubaiju je tako izveden.

Foto: printscreen
Borko Ilinčić

Taman kada su juveliri u Diseldorfu aranžirali radnju za božićne praznike, pred otvaranje tržnog centa dobili su neželjene posetioce. U izlog je uletela opel vektra i iz nje su istrčala dvojica maskiranih muškaraca. Brzo su pokupili satove i nešto nakita i nestali. Otprilike nedelju dana kasnije u Beogradu su uhapšeni N. S. (47), N. B. (52) i A. J. (51), kao i S. Š. (51) iz Valjeva. Za divno čudo, ovog puta su pronađeni i satovi koje su opljačkali, što nije čest slučaj. Policija je kao organizatora pljačke označila N. S., a zanimljivo je da je jedan od ukradenih satova pronađen na njegovoj ruci.

Foto: printscreen
Aleksandar Šarac

Možda i najspektakularnija pljačka izvedena je na isti način, ali na drugom kraju sveta u Dubaiju 2007. godine, kada su "Pink Panteri", među kojima su bili Borko Ilinčić i Milan Ljepoja, kolima uleteli u izlog juvelirnice "Graf" i odneli nakit u vrednosti od 11 miliona evra.

Pljačka koja je po drskosti šokirala Italiju dogodila se u Veneciji trećeg januara 2018. godine kada su "Pink Panteri" iz Duždeve palate, jednog od simbola Italije, ukrali vredne komade nakita iz kolekcije katarskog šeika Hamada bin Abdulaha al Tanija. Procenjeno je da je ukradeni nakit vredan tri miliona evra.

Četvorica na vrhu piramide

RepublikaFoto: MUP
Milan Ljepoja

Milan Ljepoja, Nišlija koji je nedavno nestao u Beogradu, označen je kao jedan od vođa "Pink Pantera". On je poznat po tome da je jedan od učesnika spektakularne krađe u Dubaiju, ali je učestvovao i u nizu krađa ove organizacije u Lihtenštajnu.

Zajedno s njim u prepadu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima učestvovao je i Borko Ilinčić, ali je on uhapšen, isporučen UAE. On je pod sumnjivim okolnostima izvršio samoubistvo u zatvoru, mada mnogi i danas misle da je zapravo ubijen.

RepublikaFoto: facebook.com
Aleksandar Šarac

Još jedan čovek osumnjičen da je "Pink Panter", doživeo je tragičnu sudbinu. Beograđanin Aleksandar Šarac bio je optužen u Italiji da je poharao jednu juvelirnicu i odneo plen vredan više stotina hiljada evra. Ipak, on za to delo nikada nije odgovarao. Šarac je smrtno ranjen u sačekuši u garaži tržnog centra "Ušće" s dva metka u glavi, preživeo je napad, ali je umro u Urgentnom centru desetak dana ranije.

Još jedan "Pink Panter" za koga zna javnost jeste Ivan Adrovac, koji trenutno služi zatvorsku kaznu od 14 godina u Švajcarskoj zbog serije pljački. Njegovo ime se svojevremeno dovodilo i u vezu s napadom na biznismena Milana Beka, ali se on u tom procesu pojavio samo kao svedok, dok se njegova supruga Maja Adrovac našla na optužnici, ali je prvostepeno oslobođena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading