Nekako smogao hrabrosti i došao: Igor Jurić posle toliko vremena na mestu gde je mučki ugašen život njegove ćerke

Autor: telegraf.rs, republika.rs

Hronika

15.12.2020

11:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Igor Jurić, otac devojčice Tijane, koja je pre 6 godina oteta, mučena i na kraju monstruozno ubijena, prvi put se javio sa mesta na kojem je stradala njegova ćerka.

RepublikaFoto: printscreen/facebook
Tijana Jurić

- Nalazim se u mestu, u naselju Rata. Tačno na ovom mestu gde sada stojim je pre 6 godina, dovedena Tijana posle otmice, mučena je tri i po sata i na kraju ubijena. Ona je oteta nekih kilometar i po odavde, na jednom sportskom centru gde se u tom momentu i te večeri nalazilo još stotinjak dece.

- Sudbina je htela da te večeri strada ipak Tijana. Mi se zalažemo da ako se bilo koje dete nađe u sličnoj situaciji da mi kao društvo uradimo sve da tom detetu pomognemo - kazao je Jurić u videu. koji je postavio.

Iznad videa, između ostalog, zamolio je sve da podele video i podrže uvođenje sistema Amber alert u Srbiji.

- Zato, podelite i podržite. Ako, ne daj Bože nestane vaša Tijana, Ivana, Milica, Nikola....da vam ih žive vratimo kući - napisao je Jurić koji je pozvao i sve poslanike, ministre i celu Vladu Srbije da podrže uvođenje ovog sistema.

 

Osnivač fondacije "Tijana Jurić" je pre tačno mesec dana pokrenuo kampanju za uvođenje ovog sistema za uzbunu i u Srbiji.

U okviru nje, Fondacija građanima koji se prijave šalje nalepnice, koji oni lepe na vidna mesta. Zatim slikaju ili snime ta mesta, i uz svoje poruke, pošalju Fondaciji.

Pomama za nalepnicama 

Do sada su podelili 4.300 nalepnica, a Jurić ih je uručio i Vladi i poslanicima.

Sistem "Amber alert" postoji u 19 evropskih zemalja, a kako je Jurić ranije rekao za naš portal on je izuzetno uspešan.

- Od momenta pokretanja sistema u tim zemljama, statistika govori u prilog njegovoj važnosti. U više od 90 odsto slučajeva kada se sistem pokrene, pronalazak dece je uspešan, deca se živa vraćaju kući. Kod nestanka deteta zaista je važna brzina reakcije policije i samog društva. I to je, u stvari, važnost ovog sistema.

- Prilikom postojanja takvog sistema, svaki građanin zemlje zna način kako treba da se ponaša, šta treba da radi kada nestane jedno dete, kome treba da prijavi i na koji način, kako treba prijaviti neke stvari koje su sumnjive - objasnio je Jurić.

Šta je sistem Amber alert? 

Amber alert sistem, naime, podrazumevao bi da kada se desi nestanak deteta, mediji prekinu emitovanje programa, prikažu fotografije, informacije gde je dete viđeno poslednji put, šta je nosilo, da svi mobilni operateri pošalju SMS i MMS poruku sa tim informacijama, da benzinske pumpe imaju te informacije na svojim LED ekranima, kao i trgovinski lanci u kojima je to moguće...

Tijana Jurić bila je petnaestogodišnja devojčica iz Subotice. Oteta je i ubijena u noći između 25. i 26. jula 2014. godine u blizini sela Bajmoka. Poslednji put viđena je 25 minuta posle ponoći, nedaleko od Sportskog centra "Rata“ u Bajmoku, dok joj je telo pronađeno 12 dana kasnije, 7. avgusta, na zapuštenom smetlištu u naselju Čonoplja u opštini Sombor.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading