EVO KO JE MUŠKARAC ZA KOG SE SUMNJA DA JE UBIO JELENU MARJANOVIĆ!

Autor: Republika

Hronika

09.11.2017

07:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zoran Marjanović je podvojena ličnost i sam je sebe ubedio da nema ništa sa ubistvom svoje supruge Jelene Marjanović!

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Zoran Marjanović

Ovo je, kako saznajemo, zaključak stručnog veštačenja policijskih psihologa koji su prethodnih meseci analizirali ponašanje i izjave uhapšenog Zorana Marjanovića.

Inspektori koji rade na rasvetljavanju Jeleninog ubistva zatražili su posle Zoranovog hapšenja 15. septembra od policijskih psihologa da urade profil i stručnu procenu njegove ličnosti. Zbog proceduralnih i formalnih razloga, psiholozi nisu nasamo razgovarali sa Marjanovićem, ali su prisustvovali njegovim saslušanjima i analizirali njegovo ponašanje u pritvoru. Takođe, pažljivo su pregledali i izučavali zapisnike i video-snimke sa svih informativnih razgovora koji su od 2. aprila prošle godine, kada je ubijena Jelena, do 15. septembra ove godine obavljeni sa Zoranom.

Zaključak stručnjaka jeste da Zoran ima poremećaj ličnosti, odnosno da u njemu postoje najmanje dve ličnosti!

- Psiholozi kažu da je Zoran sam sebe ubedio da nije ubica, odnosno da nema ništa sa ubistvom svoje supruge. On je, laički rečeno, sam sebe slagao i sada čvrsto veruje u tu laž. Upravo zbog toga, kažu stručnjaci, gotovo je nemoguće da Zoran pukne u pritvoru i da zbog griže savesti prizna zločin i otkrije ko je, kako i zašto ubio Jelenu... To bi bilo moguće jedino ukoliko bi neko uspeo da u njemu probudi onu 'drugu ličnost', onu koja je učestvovala u zločinu - prepričava za Informer inspektor koji više od godinu dana radi na ovom slučaju.

Naš sagovornik tvrdi da je policija pre hapšenja Zorana Marjanovića prikupila čvrste materijalne dokaze koji njega nesumnjivo dovode u vezu sa mestom zločina i sa telom ubijene Jelene Marjanović.

- Svako ko misli da su policija i tužilaštvo čekali godinu i po dana da bi onda uhapsili Zorana bez ikakvih dokaza ili je mnogo glup ili se pravi glup! Advokati odbrane pričaju svoju priču i pokušavaju da obesmisle čitav slučaj, ali niko ne može da sruši činjenicu da smo na blatu koje je nađeno na glavi ubijene Jelene našli Zoranov DNK i da smo na njegovim pantalonama našli čestice blata koje potpuno odgovaraju blatu sa mesta zločina! Mi, dakle, imamo čvrste, neoborive dokaze da je Zoran bio na mestu ubistva i da je bio u dodiru sa Jelenom kada je ona već bila mrtva! A na svim saslušanjima u policiji on je kategorično tvrdio da nikada nije bio na mestu zločina i da je mrtvu suprugu video tek kada su je policajci našli u kanalu... - detaljno objašnjava naš sagovornik. Prema njegovim rečima, prikupljeni dokazi definitivno potvrđuju da je Zoran učestvovao u ubistvu, ali ne i da je sam ubica.

- Naša pretpostavka jeste da je on lično smrskao glavu svojoj ženi. Ipak, za to još nemamo čvrst materijalni dokaz. Nadali smo se da će Zoran, suočen sa dokazima koji ga sasvim sigurno šalju na robiju najmanje zbog saučesništva u teškom ubistvu, pući u pritvoru, progovoriti i sve priznati. Prva procena je bila da će sve reći već posle dva, tri, najviše sedam dana, ali to se nije desilo. Posle procene psihologa jasno je i da se to najverovatnije neće ni desiti. Ipak, važno je da se Zoran Marjanović neće izvući nekažnjeno... - kaže izvor Informera.

Na drugoj strani, forenzički psiholog Milan Kostić kaže da on ne bi Zorana Marjanovića okarakterisao kao podvojenu ličnost, već bi pre rekao da Marjanović ima izuzetno jak mehanizam odbrane.

- Vidite, podvojena ličnost podrazumeva dve potpuno različite ličnosti, koje se međusobno isključuju. Dakle, ne može Zoran kroz taj poremećaj biti u isto vreme obe ličnosti. Nego je ili jedna ili druga. Ne može on biti u isto vreme, recimo, loša ličnost i dobra ličnost, i to pod imenom Zoran Marjanović. Ako je reč o podvojenoj ličnosti, onda je on u jednom trenutku loš, a u drugom dobar, ali jedna od te dve ličnosti nije Zoran Marjanović iz lične karte, tako da kažem - objašnjava Kostić.

Tumačeći analizu policijskih psihologa, forenzičar Kostić kaže da se u ovom slučaju radi o "jakom odbrambenom mehanizmu".

- Taj mehanizam odbrane, koji može biti svestan i nesvestan, javlja se kada je osoba uradila nešto loše, videla nešto neprijatno ili naslutila neko zlo. Onda ta osoba sebe pomoću tog mehanizma odbrane ubedi da nije to uradila, čula, videla, i prosto to iskustvo odseče iz svoje glave, kao da nikada nije ni postojalo. To radi da bi oterala neprijatno iskustvo ili da bi odagnala, recimo, spoznaju da je čeka kazna za neko nedelo... - navodi Kostić i dodaje:

- Ja sam kao forenzičar, često, naročito kod kradljivaca, viđao ta stanja. Tu se ne radi o poremećaju ličnosti, iako postoji i jedan deo nesvesnog, već je tu reč o potiskivanju svesti o svojoj odgovornosti.

Milan Kostić ipak ističe da osobe sa tim odbrambenim mehanizmom ne spadaju u domen patologije i da podležu zakonu kao i svi drugi...

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading