Suđenje za ubistvo Olivera Ivanovića odloženo na NEODREĐENO vreme?!

Autor: Republika

Hronika

10.12.2020

21:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U osnovnom sudu u Prištini sutra je trebalo da se održi pripremno ročište za razmatranje nove optužnice protiv šestoro Srba optuženih za učešće u ubistvu lidera Građanske inicijative Olivera Ivanovića u januaru 2018. godine, ali kako navodi advokat Faruk Korenica, ročište je odloženo na neodređeno vreme.

RepublikaFoto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Oliver Ivanović

Prošle sedmice ročište je bilo odloženo jer optužnica nije bila sa albanskog jezika prevedena na srpski, a optuženi imaju pravo da im se sudi na jeziku koji razumeju. Ovo je treća po redu optužnica u ovom slučaju, jer su prve dve vraćane na dopunu.

Druga optužnica je bila krajem septembra vraćena tužilaštvu odlukom Apelacionog suda u Prištini koji je usvojio žalbe branilaca protiv odluke prvostepenog suda o potvrđivanju optužnice.  Advokat Dejan Vasić, koji brani opruženog Dragišu Markovića rekao je ranije da je ovo treća po redu optužnica u ovom slučaju, koja je podignuta protiv istih osoba, za ista krivična dela i isti događaj.

Za učešće u ovom ubistvu za različita krivična dela optuženo je šest Srba - Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović. Trojica koji nisu dostupni kosovskim organima - Zvonko Veselinović, Milan Radoičić i Željko Bojić nisu na optužnici, jer kosovsko pravosuđe ne dozvoljava suđenje u odsustvu.

Optužnicom se okrivljeni terete za krivična dela učešće ili organizacija kriminalne grupe, zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, pomoć u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva, neovlašćeno posedovanje, kontrola ili posedovanje oružja, otkrivanje službene tajne, zloupotreba službene dužnosti u saizvršenju i manipulacija dokazima u saizvršilaštvu.

Lider Gradanske inicijative SDP Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine, ispred sedišta svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading