15 BALONA ZA NJENIH 15 GODINA POLETELO UZ JECAJE VIOLINE: Potresan oproštaj od devojčice spasavane iz požara!

Autor:

Hronika

02.12.2020

05:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Devojčica Minja Draganić (15), koja je izgubila borbu s teškim povredama zadobijenim u požaru, sahranjena je juče na Novom bežanijskom groblju. Sve je bilo u simbolu broja 15, koliko je godina imala Minja kada je stradala.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

Tužna povorka izašla je iz kapele u 15.15, a njeni školski drugovi iz Osnovne škole "Braća Baruh" pustili su u trenutku kada je telo devojčice polagano u raku, simboličnih 15 crvenih balona u obliku srca, kao pozdrav preminuloj drugarici.

Svako od njih je položio i po jednu belu ili crvenu ružu na grob drugarice. Iza kovčega išla je skrhana majka, koja je do poslednjeg trenutka verovala da će njena mezimica izdržati pretešku borbu za život.

KAMEN DA ZAPLAČE

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

- Došao sam da se oprostim od drugarice, niko i ništa ne može da me spreči, pa ni korona - rekao je jedan od Minjinih školskih drugara.

Devojčica nije sahranjena po pravoslavnom obredu, nije bilo sveštenika jer, kako se na sahrani moglo čuti, nije bila krštena. Umesto opela, čuli su se zvuci violine, koja je zajecala kada je ispraćala Minju na poslednji put. Umesto govora, porodični prijatelj je, kroz suze, očitao molitvu i u ime svih zamolio Gospoda da primi malu Minju u carstvo nebesko iako nije krštena. Sve je proteklo mirno i dostojanstveno, ali svima se srce steglo kada je 15 crvenih balona poletelo u nebo i samo oni s najtvrđim srcem nisu pustili suzu.

Mala Minja preminula je 25. novembra od posledica stravičnih povreda koje je zadobila u požaru koji se dogodio skoro mesec dana ranije, 27. oktobra. Požar je izbio u stanu porodice Draganić u Ulici Visokog Stevana na Dorćolu. Devojčica je, iako povređena, uspela da izađe na terasu, ali je ostala tu zarobljena i izložena sigurnoj smrti da je nisu spasli moleri koji su se nalazili sprat ispod.

Izvini, malecna, što nisam stigao ranije...

Kada je 25. novembra, kao najstrašnija bomba, odjeknula vest da je Minja iznenada preminula, cela Srbija je bila preplavljena bolom. Njeni spasioci nisu mogli da veruju da je više nema i da su njihovi napori na kraju ipak bili uzaludni.

- Izvini, malecna, što nisam stigao ranije - napisao je potresne reči na Fejsbuk profilu Pavle Gavura, momak koji je prihvatio i izvukao iz zapaljenog stana.

Od nje su se tada oprostili i ostali spasioci Lazar Ereša, Nemanja Držajić, Nenad Janković i Niko David, kao i donori koji su joj dali kožu, ali spasa ipak nije bilo.

OTIŠLA IZNENADA

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

- Oni su rizikovali život, napravili su ljudski lanac i uspeli da prihvate dete s terase iznad. Svima je ostala urezana u pamćenje slika spasavanja. Ipak, devojčica je zadobila opekotine na više od 50 odsto kože, što su izuzetno opasne povrede - navodi izvor Srpskog telegrafa.

Minja je prebačena prvo u Zvečansku u Zavod za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju. Operisana je nekoliko puta i šest donora je dalo kožu za oporavak devojčice koja je hrabro bila bitku s opakim povredama.

- Njeno stanje je počelo da se popravlja i ona je prebačena u Dečju bolnicu u Tiršovoj. Počela je da priča i sedi, ali joj je naglo pozlilo i Minja je preminula - kaže naš izvor.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading